Karadeniz Gazında Ses Getirecek Gelişme… “Yerli Ve Milli” Gazda Kritik Trafik

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda 710 milyar metreküp doğal gaz keşfi yaptığını duyurdu. 14-28 Mayıs seçimlerinde “yerli ve milli” vurgulu doğal gaz, önemli bir propaganda unsuru olarak sıkça kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Nisan’da gerçekleştirilen Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde, “Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni”nde müjde üstüne müjde verdi.

Erdoğan, Karadeniz’de üretilen doğal gazının sisteme verilmesi dolayısıyla konutlara, 1 ay ücretsiz (24 Nisan-31 Mayıs 2023 arasında) gaz verileceğini açıkladı. 1 Mayıs 2024 tarihine kadar gelecek olan sonraki faturalarının da 25 metreküpe kadar olan bölümünün karşılanacağını söyledi.

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin de açılış töreninden kısa süre önce yaptığı açıklamada, Sakarya Gaz Sahası’nı, “Faz 1, Faz 2, Faz 3 ve Faz 4” olarak planladıklarını, "Faz 1'in ilk kısmını bitirmek üzereyiz. 20 Nisan 2023 tarihinde Faz 1'de planladığımız toplam 10 kuyunun ilk 5'ini devreye alacağız. Eylül’ün sonunda ikinci 5'ini devreye alacağız” dedi.

Bilgin, önce günde 10 milyon metreküple başlayacaklarını vurgulayarak, “Arkasından Faz 2, bahsettiğim hedeflerle beraber 40 milyon metreküpe göre dizayn edilmiş olan bu tesisimiz de devreye alınacak. 40 milyon metreküple çıkacağız, Faz 2 ile günlük üretim olarak” diye konuştu.

Bilgin, günlük 60 milyon metreküp üretime 2028 yılında ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

AĞUSTOS AYINI BULDU

TPAO, Sakarya Gaz Sahası’nda ürettiği doğal gazı aylar sonra sisteme verebildi. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Şeffaflık Platformu’na göre Filyos’tan, sisteme doğal gaz girişi, 30 Ağustos’ta günlük 4 milyon metreküple başladı.

BOTAŞ, Sakarya Gaz Sahası’nda üretilen ve günlük sisteme sunulan 4 milyon metreküp gazı almaya devam ediyor.

ÖZELE GAZ SATIŞI

TPAO’nun, Karadeniz gazı için kritik bir adım daha attığı ortaya çıktı. Ortaklık, 1 Mayıs-31 Aralık 2024 tarihleri arasında günlük 5 milyon (aylık 150-155 milyon ) metreküp doğal gazı, özel sektöre satmak üzere görüşmelere başladı. Türkiye’nin önde gelen enerji şirketleri ve bazı yabancılar, bu gazla ilgileniyor.

TPAO ile şirketler arasında “gizlilik” anlaşması imzalandı. Bir şirket yetkilisi, halktv.com.tr’ye yaptığı açıklamada, TPAO ile daveti üzerine görüşmelere başladıklarını belirterek, “Biz, Türkiye’de ciddi miktarda doğal gaz tüketimi de olan bir enerji şirketiyiz. Karadeniz gazıyla ilgileniyoruz. Günlük, 5 milyon metreküp gaz... Çalışmalarımız devam ediyor. Ancak, henüz teklif verme konusunda bir kararımız yok” dedi.

Yetkili, yabancı bazı şirketlerin de bulunduğunu kaydederek, “Yabancı bazı şirketlerin de görüşmeler yaptığını duyuyoruz. Müzakere süreci devam ediyor. Hep birlikte sonucu göreceğiz” diye konuştu.

Karadeniz gazında yeni perde açıldı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi