İmamoğlu'nun işi de Sisifos'un işi kadar zor

CHP, Millet ittifakı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazandı. Ekrem İmamoğlu, uzun bir bekleyişten sonra mazbatasını aldı.
Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) iktidarın başvurusuyla, ortaya ikna edici bir dayanak koyamadan ve eski kararlarıyla çelişere seçimi iptal etti ve yenilenmesine karar verdi. Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını da geri aldı.

Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasına kavuşması için seçimi yeniden kazanması gerekiyor.

İmamoğlu’nun işi mitolojideki Sisifos’un  (Sisyphus) öyküsünü anımsatıyor.

Yunan  mitolojisindeki efsaneye göre Sisifos, kocaman bir kayayı bir dağın eteğinden tepesine çıkarmakla cezalandırılır. Sisifos, bin bir zorlukla kayayı dağın eteğinden tepesine taşır. Ama tam zirveye vardığında kaya tekrar yuvarlanır. Sisifos, tekrar dağın eteklerine iner ve kayayı yeniden dağın zirvesine çıkarır. Kaya yeniden yuvarlanır ve Sisifos, pes etmeden her yuvarlanışında tekrar tekrar çıkarır. Bu böyle sürüp gider.

Sisifos’un öyküsünün değişik anlatımları ve yorumları var ama özü, dağın tepesine çıkarılan kayanın her defasında tekrar dağın eteklerine gönderilmesi ve tekrar çıkarılmasıdır.

Öykünün değişik versiyonları gibi değişik yorumları da var.

Örneğin, “saçma” felsefesinin öncüsü  Albert Camus, Sisifos’un öyküsünü, saçmanın farkına varmanın tarihsel gelişimi olarak ele alır. Hep aşağıya yuvarlanan kayayı tekrar zirveye kadar taşımak bir kısırdöngüdür, saçma bir iştir. Ama Sisifos bunu saçma kabul etmez. Her yuvarlanışında tekrar zirveye taşıyarak saçmalığı geriletmeye çalışır. Camus, Sisifos’un bu inadını,  yaşamın anlamsızlığına karşın direnmek olarak yorumlar.

Keza, “Sisifos’un pes etmesi, ona bu cezayı verenlerin zaferi olacaktır ancak direniş gösterip her defasında taşı zirveye çıkarması Sisifos’un ise zaferi olacaktır” yorumunu yapanlar da vardır.

Öyle anlaşılıyor ki, Sisifos’un kayayı tekrar tekrar dağın tepesine çıkarması gibi, İmamoğlu ve CHP İstanbul seçimini tekrar tekrar kazanmak zorunda.

KAZANDIĞI SEÇİMİ TEKRAR KAZANMAK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 23 Haziran’da tekrar yapılacak seçimde, CHP ve Ekrem İmamoğlu’nun işi, 31 Mart’ta yapılan seçime göre iki kat daha zor.

İmamoğlu, 31 Mart’ta olduğu gibi Cumhurbaşkanı da dahil, bütün bir iktidara karşı yarışacak. Kazanmak için iktidarın siyasi blokunu  yenmesi gerekecek. Bu yetmeyecek, iktidarın yönettiği devletin bürokratik blokunu ve olanaklarını  da  yenmesi gerekecek. Bu da yetmeyecek, Yüksek Seçim Kurulu’nun görev ve sorumluluğu olan “seçim güvenliği”ni de sağlaması gerekecek. Bu da yetmeyecek, önce seçim kurullarına sonra Yüksek Seçim Kurulu’na seçimi kazandığını kanıtlaması gerekecek. Bu da yetmeyecek, tekrar kazanırsa yapılacak itirazları bertaraf edebilmek için her defasında oylarını yeniden saydırıp kabul ettirmesi gerekecek. Keza sandık kurullarının doğru oluşturulduğunu denetlemesi ve kanıtlaması gerekecek.

Gerekecek…

Çünkü; YSK, iktidarın talebi ve ısrarıyla, İmamoğlu’nun dağın tepesine çıkardığı kayayı tekrar aşağıya yuvarladı.
Yeniden yuvarlamayacağının da garantisi yok.
Yok ama İmamoğlu’nun da pes edecek gibi bir hali yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi