HDP ve TİP yol ayrımında

Halkların Demokratik Partisi, dün Merkez Yürütme Kurulunu toplayıp bir süredir Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri arasında gerilim kaynağı haline gelen “Seçime nasıl gireceğiz?” sorununu masaya yatırdı.

Bu ciddi bir sorun.

İttifakı yol ayrımına getirecek kadar ciddi.

Çünkü Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi’nin seçimlere en az 41 şehirde kendi amblemleri ve adaylarıyla girmek istemesi HDP’de rahatsızlık yarattı. Önceki gün TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in “İstanbul’da yarışabiliriz” sözleri iki parti tabanını tartışmaya sürükledi. Haliyle bu kriz HDP MYK’sının başat gündemiydi.

Dünkü toplantıda Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tek çatı altında ve tek listede seçime katılması kararlaştırıldı. TİP ve Emek Partisi ile müzakere ve istişarede bulunmaları için eş başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’a yetki verildi.

HDP ‘müzakere’ ifadesini kullansa da bu esasen ikna girişimi. Haliyle eş başkanlar bugünkü Emek ve Özgürlük İttifakı toplantısında, iki sosyalist partiyi iknaya uğraşacak.

Peki, TİP ve EMEP “Evet” der mi?

TİP açısından zor görünüyor.

Hatta imkansız.

TİP’in B planı

En az 41 şehirde kendi amblem ve adaylarıyla seçime katılma istekleri HDP tarafından geri çevrilirse TİP, ittifaktan ayrılabilir. O durumda TİP, liderleri Erkan Baş ile milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık ve Barış Atay’ı bağımsız aday göstermeyi düşünüyor.

Hazine yardımından yararlanamayacak

HDP ayrıca Yeşil ve Sol Parti çatısı altında seçime gitme kararı aldı. HDP’nin bileşenleri arasında yer alan Yeşil ve Sol Parti, kapatma davası açıldıktan sonra bir seçenek olarak değerlendirildi. HDP’lilerin desteğiyle örgütlenen Yeşil ve Sol Parti, seçime girme yeterliliğine kavuştu.

Ancak Yeşil ve Sol Parti kararının ilan edilmesi için bir sonraki MYK’ya kadar beklenecek. Bu süre içerisinde, kapatma davasında savunmaların seçim sonrasına bırakılması talebine Anayasa Mahkemesi tarafından bir yanıt verilip verilemeyeceğine bakılacak. Seçim sonrasına bırakılırsa HDP, bırakılmazsa Yeşil ve Sol Parti’yle devam edilecek. İkinci ihtimalde Hazine yardımından yararlanılamayacak.

Kılıçdaroğlu, 18 Mart’ta HDP’de

HDP, 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu genel merkezinde ağırlayacak. Kılıçdaroğlu’na sıcak bakan HDP, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak, desteğini gösterecek.

Ancak Kılıçdaroğlu’nun ziyaretteki söylem ve tutumu da belirleyici olacak. HDP’liler Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorununu parlamentoda çözeceğiz” şeklinde bir cümle kurmasını, en azından “Kürt seçmenin gönlünü kazanacak bir açılım yapmasını” istiyor. Herkes ziyaret çıkışında verilecek fotoğrafı bekliyor. Buna Cumhur İttifakı da dahil.

HDP’li Temel: Kılıçdaroğlu’na destek kararı verirsek aday çıkarmayız

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, dün MYK’dan sonra Yeşil ve Sol Parti çatısı altında seçime girme kararı, TİP’le HDP arasındaki gerilim ve Kılıçdaroğlu’nun 18 Mart’taki ziyareti üzerine sorularımı yanıtladı.

14 Mayıs’ta seçime Emek ve Özgürlük İttifakı olarak mı, yoksa Yeşil ve Sol Parti çatısı altında mı gireceksiniz?

Sol-sosyalist güçler, demokrasi güçleri, Aleviler, demokratik İslam değerlerine inanan mütedeyyinler, kadınlar, bütün ötekileştirilmiş kimliklerin tarihsel ittifakta zafer sağlamaları, büyük başarı ile seçimden çıkmaları, güçlü parlamento oluşturmaları için tek parti çatısı altında girme kararı aldık.

Bu kararın bir de ek maddesi var. O da şu: Emek ve Özgürlük İttifakı düzleminde yürütülecek tartışmalar ve ittifakın selametini sağlayacak öneriler konusunda MYK eş başkanlarımıza yetki verdi.

Hangi çatı altında seçime gireceksiniz?

Bizim tercih edeceğimiz çatı Yeşil Sol Parti'dir. Ancak HDP’den vazgeçmiş değiliz. HDP davasına, savunma tarihine ve taleplerimizin mahkemece değerlendirilmesine bakacağız. HDP ile seçime girmek de bir seçenek olarak masada duruyor.

Yeşil Sol Parti veya HDP ile girme kararını neye göre vereceksiniz?

Partimizin kapatma davası sürüyor. Ona dair bir savunma tarihi verildi, biz de bazı itirazlar yaptık, süre istedik. O süreci görmemiz lazım.

AYM’den erteleme istemiştiniz, değil mi?

Evet, seçim sathına girdi eş başkanlarımız. Savunma konusunda zorlanacaklar. Tek çatı altında gireceğiz ama HDP’den mi, Yeşil Sol Parti’den mi, 10 gün sonra MYK’da belirleyeceğiz.

TİP “Belli yerlerde ayrı listelerle girelim” diyor. TİP ısrarcı olursa HDP’nin tavrı ne olur?

Biz ittifakın dağılmasını, herkesin durduğu yerde durmasını ve esnememesini yanlış buluyoruz. Herkesin bu tarihsel rolün farkında olarak, sorumluluğu doğru temelde taşıması gerekiyor.

Onları ikna etmek istiyorsunuz.

Belki ikna olma belki başka formüller bulma diyelim.

Cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararınız netleşti mi?

Kılıçdaroğlu’nun 18 Mart’ta ziyaret talebi partimize ulaştı. Bu ziyaretten sonra kurullarımızın değerlendirmesi temelinde tavrımızı kamuoyuna deklerasyonla açıklayacağız.

Kılıçdaroğlu’ndan talebiniz olacak mı?

Taleplerimizi yüz yüze ileteceğiz. Talebimiz Türkiye’nin tümünün özgürlük talebidir.

Kılıçdaroğlu’nun kampanyasında sahnede olmak istiyor musunuz?

Destekleme kararı verirsek, aday çıkarmayarak destek veririz. Sahnede görünmek bizim işimiz değil. Zaten biz ayrı bir ittifakız, ayrı bir partiyiz.

AK Parti’nin Hüda Par ile ittifak ilişkisine girmesini nasıl yorumluyorsunuz?

AK Parti ve MHP’nin zayıfladığını, umudunu kaybettiğini ve süreci nasıl götüreceğine dair paniğe kapıldıklarını düşünüyorum. Samimi bir ilişki olmadığına dair görüşlerimiz var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Saymaz Arşivi