Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Görmemişin Düğünü Olmuş... Kim Bu Ambani?

Görmezden gelinecek gibi değil doğrusu. Neredeyse tüm dünya konuştuğuna göre kayıtsız kalmak zor. Haliyle nedir, ne değildir merak ediyor insan.

Benzerleri olmuştu daha önce ama bu hepsinden daha pahalı, daha görkemliymiş yazılanlara göre. Harcanan paranın haddi hesabı yok. İlgimi çekmesinin nedeni biraz da sosyal fantastik bir mesele oluşu. Yoksa kime ne kimin ne kadar para harcadığından?

Hindistan’ın en zengin işadamı, dünyanın da sayılı zenginlerinden Mukesh Ambani çocuklarına yaptığı düğünlerle de biliniyor. 2018’de kızı İsha’nın düğününde Beyonce şarkı söylemiş, yüzlerce davetlinin katıldığı düğün yaklaşık 100 milyon dolara malolmuştu. Şu günlerde de en küçük oğlu Anant Ambani için düzenlediği eğlence ile kendinden söz ettiriyor. Eğlence diyorum çünkü düğünden önce oğul Anant ile nişanlısı Radhika Merchant için “düğün öncesi partisi” düzenleniyor. Önceki gün başlayan parti bugün sona erecek.

Çocuklarına cömert davranmasında garip bir taraf yok, elbette. Hatta takdir bile edilir böyle bir baba. Ancak Ambani harcamada ipin ucunu kaçırmakla, çocuklarından çok kendini öne çıkarmakla suçlanıyor. Öyle midir bilemem ama bu tutumunda dikkat çeken taraflar da yok değil gerçekten. Gösterişi sevdiği ortada bir kere.

Bu kadar zengin birinin buna neden ihtiyaç duyduğu da merak konusu haliyle. Bu tür gösteriş yapan insanlarıın aslında tüm zenginliklerine rağmen herkesçe küçük görüldüğünü düşündüğü bu nedenle bu tür gösterilere kalkıştığı söylenir. Bunun doğru olduğunu Ambani’nin pahalı gösterilerine davet edilenlere bakarak da anlayabilir insan. Gelenlerin hemen hepsi ultra zengin ya da tanınmış figürler. Yani aslında gösteriş onlara yapılıyor. Sanki yerini sağlamlaştırmayı, zenginliğinin diğer zenginlerce bilinmesini istiyor gibi Ambani.

Onun kadar zengin başkaları da var ama bu tür gösterilerle çıkmıyorlar ortaya. Ambani’nin onlardan daha çok görünür olmayı istediği çok belli. Bu yüzden batı gazetelerinde “çocuklarını kullanmakla” suçlanıyor. Harcamaların boyutu, en popüler şarkıcıları düğüne, partiye getirmesi kendisiyle ilgili diye yazan sosyete yazarları da var.

24140040-gettyimages-1129636098-cover-1166x1500.jpgKimileri de çok zengin olmasına rağmen özgüven eksikliği yüzünden eksikliğini duyduğu ne varsa onu telafinin yolunun bu tür abartılı zenginlik gösterileri yapmak olduğunu söylüyor. Servetiyle bunu kapatmaya çalıştığını söyleyenler yanılmıyor herhalde. İnsanların yeterince tanınmadıklarını hissettiklerinde de zenginliğiyle gösteriş yaptıklarının bir örneği de kabul ediliyor Ambani’nin tutumu.

İşinde başarılı olduğunun herkesçe bilinmesi durumunda bunu kanıtlama ihtiyacı duymaz kişi. Ancak bilmediklerini düşünenler, bunu göstermek için çaba sarf eder. Ambani’nin para saçmasının nedeni bu.

Bu tür davranışları yorumlayan uzmanlardan biri “gösterişçi bir kişi genellikle herkesin önünde değil, yalnızca etkilemeye çalıştığı kişilerin önünde gösteriş yapar” diyor. Ambani’nin partiye davet ettiği kişilerin hepsinin zengin ya da tanınmış olduğunu anımsayalım. Bu belirlemeye çok uygun değil mi?

Yazıyı buraya kadar okuma zahmetini gösterenler haklı olarak “bize ne adamın yapıp ettiğinden” diyebilirler. “Zenginin parası züğürdün çenesi yorar” atalarsözünden ben de haberdarım tabii. Ambani’nin sadece zenginliğinin verdiği görgüsüzlükle anılması doğru olmaz. Söz etmemin nedeni biraz da bu. Küresel çapta etkili bir zengin Ambani. ABD’nin Clinton, Trump gibi başkanlarının yakın dostu. Hindistan’da da hükümet üzerinde etkili.

Ambani sadece gösterişçi tarafı nedeniyle değil, acımasızlığıyla da bilinen biri olduğu için anlatılmaya değer bu yüzden. Ülkesinde küçük şirket bırakmamış, her alanda tekel olmuş, kendisinden başkasına yaşam hakkı tanımamış bir zengin. Sahtekardır da aynı zamanda. Reliance Petroleum Ltd’in hisselerinde manipülatif ticaret yaptığı iddiasıyla yargılanmıştı ama o kadar nüfuzlu ki hükümet üzerinde, cezasını iptal etmişlerdi.

97138832.webp

Hindistan’ın fanatik Hindu milliyetçisi Norendra Modi’nin yakın arkadaşı. Aynı fikirleri paylaşıyor. O nedenle kimileri “ekonomik milliyetçi“ diye söz ediyor ondan. Her iş insanı gibi son derece fırsatçı. Modi’ye yakın ama Hindistan’ın değişen siyasi rüzgarlarına göre davranmada usta. Birçok siyasi partiyle ilişkisi var. Yani çocuklarının düğünlerine,partilerine harcadığı para yüzünden anımsanmamalı sadece. Dünyayı soyup soğana çeviren tröstlerden biri olduğu da hatırlatılmalı her fırsatta.

Tam bir haftadır oğlu için verdiği davetle konuşulan Ambani o paraları Hindistan yoksulunun sırtından kazandı. Bir davet için 100 milyon dolar harcamak hem yüzsüz, hem gösteriş meraklısı birinin yapacağı bir şey.

Ne kadar kirliği olduğu harcadığı paradan belli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi