Demirtaş'ın Çıkışının Şifrelerini Çözüyoruz

Seçime giden süreçte siyaset arenası her geçen gün giderek ısınıyor.

Siyasiler tarafından yapılan açıklamalar her gün yeni bir gündem maddesi belirliyor.

Şüphesiz biz gazeteciler için son günlerin en önemli manşetlerini Kürt siyasetçiler attı. Önce 8 yıl sonra sessizliğini bozan HDP Milletvekili Leyla Zana'nın açıklamaları gündeme bomba gibi düştü ve yeni bir "çözüm süreci mi başlayacak?" tartışmalarına neden oldu.

Sonrasında ise DEM Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmaya gönüllü olduğunu aktaran eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın çıkışı en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Aslında kulislerde Başak Demirtaş ismi geçiyordu. Ancak Demirtaş'ın çevresi bu iddiaları reddediyordu.

Demirtaş'ın çıkışı kamuoyunda sürpriz etkisi yarattı. Peki DEM Parti’nin bu durumdan haberi var mıydı? Bu durum en çok merak edilen soruydu. Dün Halk Tv'de yayınlanan Sözüm Var programında sorularımızı yanıtlayan DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, Demirtaş'ın bu açıklamasının kendisi için sürpriz olmadığını söyledi. Ancak parti içerisinden bazı isimler söz konusu adaylık çıkışından habersiz olduklarını belirtmişlerdi.

Peki gerçek neydi? Başak Demirtaş ya da Selahattin Demirtaş parti teamüllerini bilmeyecek ya da ona riayet etmeyecek isimler miydi?

Elbette hayır...

Parti kaynaklarından aldığım bilgiye göre Demirtaş'ın çıkışı DEM Parti yöneticilerinin bilgisi dışında değildi. Başak Demirtaş tıpkı eşi gibi Kürt seçmen tarafından sevilen ve beğenilen bir isim. DEM Parti'nin İstanbul'da pek bir çalışma yapmaması halinde dahi Kürt oylarının büyük bir bölümünü toplayabilecek belki de tek aday. İşte tam da bu yüzden İstanbul'da CHP ile yapılan pazarlık süreci devam ederken böyle bir çıkış gelmesi tesadüf gibi gözükmüyor.

Demirtaş'ın çıkışına ilişkin konuştuğumuz DEM Partili iki vekil, "İmamoğlu'na destek vermek için Adalar ve Esenyurt'un kendilerine bırakılmasının şart olduğunu söylüyor. Aksi halde İmamoğlu'na destek verilmesini tabanlarına anlatmakta zorlanacaklarını belirtiyorlar. Başak Demirtaş'ın çıkışı bir el yükseltme mi diye sorduğumuz kaynaklar, "Neden olmasın. Pazarlık devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Gelelim Leyla Zana'nın açıklamalarına. Partili kaynaklar Zana ve Demirtaş'ın açıklamalarının birbirinden bağımsız olduğuna dikkat çekiyor. Yeni bir çözüm süreci için atılan bir adım olmadığını aktaran kaynaklar, "Kim olursa olsun barış gelecekse herkesle yeniden görüşürüz" diyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyhan Avşar Arşivi