Dağda yangını söndürürken, yamaçtaki koya 'ÇED Gerekli değildir' raporu vermişler

Yangından koy kaçırmak

icmeler-11.jpgMarmaris'in turistik mahallesi İçmeler, 27 Temmuz'da başlayan ve 8 Ağustos'a kadar devam eden yangın felaketinde aralıksız yandı. İçmeler'i çepeçevre saran bütün ormanlar yok oldu.
Hani "Yangından mal kaçırmak" deyimi vardır ya...
Söndürüldükten beş gün sonra...
Küle çevrilmiş ağaçlarda duman tüterken...
Muğla Valiliği, cenaze evinde tef çalar gibi, Kızılkum Mevkisi'ndeki Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi için 13 Ağustos günü "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" raporu verdi.

Marmaris Milli Parkı

Sahilden bakıldığında Kızılkum koyunun sırtını dayadığı dağda ağaçların kavrulduğu görülüyor. Ağaçların bittiği noktada bir süredir devam eden otel inşaatı var.
Bu koy, Marmaris Milli Park alanında kalıyor.
SİNPAŞ Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı'nın hazırladığı proje tanıtım dosyasına göre koyda 205 odalı beş yıldızlı bir otel ve iki ayrı etapta 1407 devremülk yapımı planlanıyor. Devremülklerde 67.536 devre olması hesaplanıyor.
Yasalara göre bir devremülkten yararlanma hakkı en az 15 gün olması gerekirken, bu projede süre yedi güne çekildi. Yatırımcının azami kar elde etmesi için koyun kaldıramayacağı bir nüfus yoğunluğu yaratılıyor.
Avuç kadar koyda adeta bir şehir kuruluyor.

Komşunun termali

Projede 7.428 metrekarelik alanda Thermal Welness Park tesisi yapılacağı anlatılıyor. Bu yüzden 1 Ocak 2021'den bu yana termal vurgusu öne çıkarılarak, satış gerçekleştiriliyor. Ancak projede termal kaynağı bulunmuyor. Termal, komşu parselde yer alıyor. Parselin sahibi ile SİNPAŞ arasında bağ bulunmuyor.

Yine 9.600 metrekarelik alanda Marina Alışveriş Merkezi...

2.020 metrekare alanda açık ve kapalı yüzme havuzları ve 20 bin metrekare kapalı otopark yapılacak.

Marina AVM varsa, marina da var

Marmaris Kent Konseyi üyeleri, 'ÇED Gerekli Değil' raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması için 11 Eylül'de Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
Dilekçeye göre Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün uygun görüşü alındıktan sonra imar izni verilmesi gerekirken, dosyada böyle bir izin yer almıyor.
Ayrıca 1598 numaralı parselde üçüncü ve dördüncü etaplar planlanıyor. Hali hazırda Marina Alışveriş Merkezi var olduğu için sonraki etabın marinayı içerdiği düşünülüyor.
Zaten SİNPAŞ'in internet sitesinde yer alan proje sunumunda bu marina gösteriliyor. Sunumda, tesisde iki kumsalın olacağı kaydediliyor.
Dilekçede, kıyı dolgusu ve kumsaldaki değişikliğin Kıyı Kanunu ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu'na aykırılık içerdiği vurgulanıyor.
Dahası proje ÇED Yönetmeliği'nin Ek-2 listesindeki yatırımlar kapsamında değerlendirildi. Oysa 500 ve üzerinde odanın bulunduğu otel yatırımları Ek-1'de ele alınmalı.
Farkı ne midir?
Ek-1'deki yatırımlarda mutlaka halk toplantısı yapılması gerekiyor.
Acaba halktan saklanan bir şey mi var?

icmeler-21.jpg

icmeler-31.jpg

Tarım ve Orman Müdürü: Bize görüş soran yok

Muğla Valiliği, bir yandan dağdaki yangının söndürürken, aynı anda dağ yamacındaki koyda yapılan otele 'ÇED Gerekli Değildir' raporu vermekle meşgul.
Yalnızca Kızılkum olsa yine iyi!
Valilik bu yıl 71 projenin tamamında aynı görüşü bildirdi.
Yüzde yüz oranında kabul.
Bu oran 2020 yılında yüzde 100.
2019'da yüzde 97.
2017'de yine yüzde 100.
Haklı olarak soracaksınız: Bu yanıt bildirilirken, bağlı kurum ve kuruluşlardan görüş alınmıyor mu?
Hayır, alınmıyor.
Yatağan'ın Köklük Mahallesi'nde mermer ocağına verilen ruhsata ilişkin bir yurttaş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne şikayette bulundu. Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 6 Temmuz 2021'de yurttaşa verdiği yanıtta, proje için kendilerine başvurulmadığını anlatarak, "İşletmenin faaliyetine başlayabilmesi için tüm kurumlardan görüş alınması gerekmektedir" dedi.

Saylak, alanın doğu, batı ve güney yönlerinde 1500-3 bin metre mesafede zeytinlikler bulunduğunu belirterek, yönetmeliğe göre en az 3 bin metre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç kimyasal atık, toz ve duman bırakan tesislerin yapılamayacağını ifade etti. Saylak, "Yapılacak olan faaliyet Zeytincilik Kanunu kapsamında değerlendirilmiş olup kurumumuzca sakınca oluşturmaktadır" dedi. Saylak, bu değerlendirmenin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne iletildiğini ifade etti.

Bilirkişiler: ÇED'e gerek var

Valiliğin Milas'ın Tuzabat Mahallesi'nde boksit ocağı kırma eleme tesisi için verdiği 'ÇED Gerekli Değildir' raporuna Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkemece oluşturulan yedi kişilik bilirkişi heyeti 3 Eylül 2021'de arazide keşif yaparak, "ÇED Gerekli değildir' kararının iptal istemi heyetimizde uygundur" şeklinde görüş bildirdi.
Heyetin tespitleri şu şekilde:
- Faaliyetin gerçekleşmesi halinde gerek tesisten, gerekse ağır tonajlı araçlardan kaynaklı trafik yükü ve toz oluşumu kaçınılmazdır.
- Yerleşim alanına mesafesi oldukça yakındır.
- Toz oluşumunun yerleşim alanına ve insan sağlığına etkisi konusunda proje tanıtım dosyasındaki bilgiler yetersizdir.
- Atık su bertarafı konusunda bilgiler yetersizdir.
- "Proje kapsamındaki alanlar üzerinde tarımsal faaliyetin gerçekleştirildiği tarım alanları bulunmamaktadır" denilmektedir. Oysa zeytinlikler, meyve bahçeleri, sebze ve tarla tarımı yapılan araziler vardır.

icmeler-41.jpg

 

SİNPAŞ'tan açıklama 

İsmail Saymaz'ın yazısının ardından bir açıklama yapan SİNPAŞ Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı, ÇED sürecinin 4 aylık bir süreç olduğunu belirterek konunun yangınla ilişkili olmadığını ve işlemlerin mevzuat çerçevesinde yapıldığını savundu.  Açıklamanın tamamını okumak için tıklayın

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Saymaz Arşivi