Bu süreç geri dönmez

YÖN

BU SÜREÇ GERİ DÖNMEZ

İstanbul Büyükşehir Başkanı seçildiği 31 Mart akşamı belli olan Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası 17 gün sonra verildi. Bu süre içinde AK Parti ve MHP, yeniden sayımlarla seçim sonucunun değişmesi veya İstanbul’da seçimin iptal edilmesi ve yeniden yapılması için çok çaba gösterdiler. Hukuku zorlayarak da olsa her yolu denediler. Ancak, sonuç değişmedi…

Cumhur ittifakının her türlü çabasına süre tanıyan ve mümkün olduğunca taleplerini kabul eden ilçe, il ve Yüksek Seçim Kurulu da, sonuçta Ekrem İmamoğlu’nun hakkını teslim etmek zorunda kaldı. Ancak, henüz iddiaları ve seçimin iptal edilmesi beklentileri ortadan kalkmış değil. Bu yönde bekleyen başvuruları ve yeni girişim hazırlıkları var.

Yerel seçimlerde ortaya çıkan sonuç yeni bir siyasi iklimi haber veriyor. Bir dönüm noktası niteliği taşıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 11 metropolün CHP’ye geçmesi seçmenin verdiği, değişim ve yeni siyaset mesajıdır.

Bazı yerlerde 3 kez sayılan sandık gösteriyor ki, diğer 10 büyük kent gibi İstanbul Büyükşehir Başkanlığı’nı da CHP kazanmıştır.Bu aşamadan sonra bu sürecin geri dönmesi mümkün değildir.

Seçimin iptal olasılığı çok zayıftır. Böyle bir sonuç hukuku ve içtihadı fazlasıyla zorlamak anlamına gelir. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un iptal talebine gösterdiği gerekçe bir “şüphe” ifadesinden öteye geçememiş, seçim sonucuna etki edebilecek bir belge ortaya koyamamıştır.

Böyle olduğu halde bir iptal kararı çıksa bile, süreç yine geri dönmez. Aksine, süreç tekrar edilirse iktidarın kazanacağının garantisi de yoktur.

MİLLET İTTİFAKANIN BAŞARISI

Bu sonucun mimarı kuşkusuz CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dur. İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in katkısı büyüktür. İYİ Parti ve büyük kentlerde HDP seçmenin desteği ile genel anlamda Millet İttifakı kazanmıştır. Bu başarıda CHP’nin tüm milletvekilleri, genel merkez yöneticileri, il ve ilçe yöneticileri ile üye ve gönüllülerinin sandıkları koruma ve izlemede gösterdikleri olağanüstü çaba ve ısrarın önemi de kaydedilmelidir.

AK PARTİ İÇİN DE YARARLI

11 büyük kent belediyesi başta olmak üzere elindeki önemli il ve ilçe belediyelerini CHP’ye kaptıran AK Parti’nin bu sonuçtan yararlanacağı yönler de vardır.

AK Parti’nin 17 yıldır devam eden tek başına iktidarı ve MHP’nin desteğiyle ulaştığı cumhurbaşkanlığı-hükümet sistemi uygulamalarına içeriden ve dış dünyadan yöneltilen eleştiriler her gün artıyor. Eleştirilerin yoğunlaştığı konular, Türkiye’nin AK Parti iktidarı ve yeni sistemde giderek demokrasi ölçütlerinden uzaklaştığı, ifade ve gösteri özgürlüğünün kısıtlandığı, basının büyük bölümünün kontrol altına alındığı ve basın özgürlüğünün fiilen ve yargı üzerinden kısıtlandığı, Türk ekonomisinin ağır bir krize sürüklendiği, iktidarın birçok konuda savrulmaya başladığı, şeklinde özetlenebilir.

Sandıkta sağlanan yerel iktidar değişimi ve son olarak İmamoğlu’na mazbatasının teslim edilmesi demokrasinin gereği ve hukuk güvenliği konusunda atılmış bir adımdır. Bu yönde iç ve dış kamuoyunda oluşan kuşkuların dağılmasına önemli katkıda bulunacaktır. AK Parti’ye bu yönde yöneltilen eleştirileri önemli ölçüde azaltacaktır.

İmamoğlu’na mazbatasının verilmeyeceği yönündeki haberlerin doları 5.80’nin üstüne fırlatması, mazbatanın verilmesinin ise 5.70 civarına düşürmesi, Türkiye’de hukukun işlemesinin veya aksinin ne kadar büyük bir önem taşıdığının somut göstergesidir. Dövizdeki bu duyarlılık, Türkiye’nin hukuka olan güveni sağladıkça ekonomik sorunları daha kolay çözebileceğini de göstermektedir. Demokrasi ve hukuk güçlendikçe Türkiye’ye güven ekonomik anlamda da artmaktadır.

Bu seçim ve sonucunun saygıyla kabulü, son dönemde gündeme sokulmaya çalışılan Türkiye’de demokratik seçimlerle iktidarın değişmeyeceği veya seçim yapılmayacağı gibi korku, kuşku, endişelere de son vermiştir.

Yerel seçimlerin ortaya koyduğu sonuç ve 17 gündür yaşananlara rağmen, sandık sonuçlarına saygı gösterilmesi, iptal kararı için hukukun daha fazla zorlanmaması,   olumsuz etkileri ve eleştirileri önemli ölçüde zayıflatacaktır.

AK Parti iktidarı bu gerçeği görmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi