Mustafa K. Erdemol
Biri Yanıtlar Herhalde: Mossad, Türkiye’de Neden Bu Kadar Rahat?
Bu sorunun mutlaka bir yanıtı olmalı. Son birkaç yıldır ülkemizde, İsrail’in bu ünlü istihbarat örgütü hesabına çalışan insanların yakalandığı haberlerini duyuyoruz sürekli. Türkiye Mossad için bu kadar kolay faaliyet yürütülebilecek bir ülke midir gerçekten? Bu kadar kolay nasıl kendisine çalışacak insanlar bulabiliyor?
En son, MİT ile İstanbul polisinin ortak bir operasyonuyla Mossad’a bilgi sızdıran yedi kişinin yakalandığı haberlerini okuduk. Aralarından biri de eski bir emniyet müdürüymüş. Çok değil kısa bir süre önce de nir camii görevlisi de dahil olmak üzere bazı kişiler de aynı suçlamayla tutuklanmışlardı. Her meslek grubundan, hem de en olmayacaklar arasından, ajan devşirmek üzerinde durulması gereken bir konu değil mi?.
Ekim 2021'de Türk güvenlik güçlerinin, çeşitli şehirlerde Mossad adına faaliyet gösteren 15 kişiyi, 2022'nin Aralık ayında da yine Mossad'a bilgi sızdırdıkları iddiasıyla 44 kişiyi tutukladığı açıklanmıştı. Aralık 2022'den bu yana da MİT ile İstanbul polisi ülkedeki Mossad hücrelerini ortaya çıkaran üç operasyon duyurdu. Bunlardan en sonuncusu geçen yılın Temmuz ayında Türkiye'nin Lübnan ile Suriye'deki hedefler üzerinde Mossad istihbaratı için çalışan yedi Arap'ı tutukladığını duyurduğu operasyondu. 2 ocak 2024’de de yine Mossad ajanı olduğu iddia edilen 33 kişi tutuklanmıştı.
Tespit edilip yakalanmaları başarı sayılabilir ama bu şu soruyu ortadan kaldırmaz: Neden Türkiye’de Mossad bu kadar rahat cirit atıyor? Başkalarının buna yanıtı ne olur bilemem ama ben Türkiye ile İsrail ilişkilerinin -hala- iyi olmasının İsrail’e rahat bir “çalışma“ alanı açtığını düşünenlerdenim. Mossad’ın hedefi sadece ajan devşirmek değil, kimi Hamas liderlerine suikastler gerçekleştirmek. Bunu ben değil geçen Aralık’ta Amerikan Wall Street Journal gazetesi yazmıştı. Gazete, İsrail istihbaratının, Gazze Şeridi'nde Hamas‘la savaşan İsrail güçlerinin Türkiye de dâhil olmak üzere Orta Doğu'nun dört bir yanındaki Hamas liderlerine suikast düzenlemek için çalıştığını ileri sürmüştü.
Gazetenin iddiasını doğrulayan bir gelişme de İsrail medyasında diğer İsrail istihbarat örgütü Shin Bet‘in şefi Ronen Bar'ın İsrail'in Hamas liderlerini Katar, Türkiye, Lübnan da dahil olmak üzere dünyanın "her yerinde" öldürmeye kararlı olduğunu söylediği ses kayıtlarının yayınlanmasıydı. İsrail’in bunu yapacak olması kimse için sürpriz olmaz ama bundan daha çok Türkiye’den ajan devşiriyor. Bunu yaparken de devşirdiklerine dünya kadar para veriyor. İsrailli bir yetkili bir ara yabancı ülkelerde ajanlaştırdıkları kişilere ödemeleri kripto parayla ya da para transfer sistemlerini kullanarak yaptıklarını söylemişti. Amaç bir iz bırakmamak.
“Mossad neden bu kadar rahat?“ sorusunu haklı kılan bir olayı anımsatmanın tam zamanı. Mossad karargahı ile İstanbul’daki ajanlarla bağlantı, Hamas saldırılarından az önceye kadar çok ama çok güçlenmişti. Sadece bu değil, Mossad görevlileri İran topraklarında Mossad’a atfedilen bir dizi sukast ya da sabotaj eylemleri nedeniyle İsrail'den intikam almak isteyen İran istihbaratının komplolarını engellemek için Türk meslektaşlarıyla düzenli temas halindeydi.
Yani İran’a yapılan operasyonlarda Türkiye de yardımcı olmuş. Bunu da söyleyen ben değilim. İsrail‘in sol eğilimli gazetesi Haaretz’de, Haziran 2022’de “İran'ın İsrail'den İntikam Alması İçin Türkiye Neden Tercih Edildi?“ başlıklı makalesinde Yossi Melman söylüyor. Melman açıkça “Mossad şefi ile Türk mevkidaşı arasında giderek artan yakın işbirliği şimdiye kadar Tahran'ı başarıdan mahrum bıraktı“ diye de yazmış. Hadi bakalım.
İsrail ile Türkiye’nin -hala- süren işbirliği Mossad‘a alan mı açtı Türkiye’de? Sürekli Mossad tarafından devşirilmiş kişilerin yakalanması, Türkiye’nin bu alanı kapatmaya çalıştığını mı gösteriyor?
Mossad için Türkiye, İran ya da başka hedeflere operasyonlar açısından “erişebilirlik“in kolay olduğu bir ülke haline nasıl geldi? Belediye seçimlerinde Gazze’yi propaganda aracı yapacaklarına keşke buna yanıt verebilseler.
Mossad’ın Türkiye’de işini kolaylaştıran nedir?