Başakşehir İçin Masaya Parayı Koymaya Hazırlanan BAE'li Şirketi Şoke Eden İsim! Onu Gördüler ve Görüşmeleri Askıya Aldılar!

Başlığa bakıp da bu yazının sadece futbolla ilgili olduğunu düşünmeyin. Futbolun sadece futbol olduğu zamanlar mazide kaldı. Birkaç dakika sonra siyasi bir içerikle karşı karşıya olduğunuzu anlayacaksınız zaten ama ben notumu en başa bırakayım.

Ekim ayında tek satırlık bir haber, tüm spor medyasında yankı buldu. Buna göre İngiliz futbol devi Manchester City’nin de sahibi olan City Group, Süper Lig ekiplerimizden Başakşehir’i satın almak için ciddi bir teklifte bulunmuş ve taraflar arasında görüşmeler başlamıştı. Futbol yazıp çizenler bu satışın gerçekleşmesi halinde Türk futbolunun seyrinin tamamen değişeceğini yazdı. Ve bu çok haklı bir beklentiydi çünkü City Group, Avrupa futbolunun bile kaderini değiştirdi.

DÜNYA FUTBOLUNUN ZİRVESİNE ÇIKTILAR

Manchester City’nin sahibi olan 1970 doğumlu Mansur bin Zayid bin Sultan Bin Zayid bin Halife en-Nehyan, Birleşik Arap Emirlikleri’nde politikacı ve Abu Dabi kraliyet ailesinin bir üyesi. Bu hanedanının Abu Dabi merkezli şirketi olan City Football Group (CFG) ise uçsuz bucaksız bir sermayeye hükmediyor. Grup, İngiltere’de vasatın altında bir seyir izleyen Manchester City’i 2008’de satın aldıktan sonra milyarca euro harcayarak mavi-beyazlıları dünyanın bir numarası yapmayı başardı. Unutulmaz bir 2023 yazı geçiren Manchester City, önce Şampiyonlar Ligi finalinde İstanbul’da karşılaştığı Inter’i 1-0 yenerek kupaya uzandı. İki ay sonra UEFA Avrupa Ligi’nin şampiyonu Sevilla’yı penaltılarla 5-4 mağlup ederek Süper Kupa’yı da müzesine taşıdı. Fakat zirveye giden bu yolda City Group’un parayı olduğu kadar zoru kullandığı da oldu. Yeri geldi UEFA’ya geri adım attırdı ve istediğini aldı. City Group’un açtığı yol, Körfez sermayesinin de iştahını kabarttı. 2011’de Paris Saint-Germain’i Katarlılar, 2021’de Newcastle United’ı Suudiler satın aldı.

BAŞAKŞEHİR, 14’ÜNCÜ KULÜP MÜ OLACAK?

City Group’un şu anda 11 ülkede 13 futbol kulübü var. En ünlü markaları Manchester City fakat ABD’de New York City, Avustralya’da Melbourne City, Hindistan’da Mumbai City, Uruguay’da Montevideo City, Brezilya’da Bahia, İtalya’da Palermo, Fransa’da Troyes, Belçika’da Lommel kulüplerinin çoğunluk hisselerini ellerinde bulunduruyorlar. Bunlar dışında İspanya’da Girona, Çin’de Sichuan Jiuniu, Japonya’da Yokohama Marinos kulüplerine de ciddi yatırımlar yapıyorlar. Grup, Manchester City ile futbolun zirvesine oynasa da diğer kulüpleri elindeki futbolcuları kiralamak, geliştirmek ve yeni yıldızlar keşfetmek için kullanıyor. Futbolda dev bir tekele dönüşen City Group’un futbolla yatıp kalkan Türkiye’ye gözünü çevirmesi hiç şaşırtıcı değil. Bir İstanbul kulübü olması hasebiyle Başakşehir hamlesi de son derece mantıklı.

SON TOPLANTIDA ‘BÜYÜK ŞOK’

Hafızaları yeterince tazelediğimize göre şimdi gelelim satış görüşmelerinin ne aşamada olduğuna? İki ay önce basına yansıyan haberden bugüne dek tarafların ciddiyetine, teklif edilen rakamın büyüklüğüne veya görüşmelerin nasıl ilerlediğine dair hiçbir bilgi edinememiştik ki… Dün görüşmelerin askıya alındığını öğrendim. “Son derece olumlu ilerleyen süreç neden ansızın kesintiye uğramış olabilir?” diye araştırırken çok çarpıcı bir kulis notuyla karşılaştım. Güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgiye göre geçen hafta yapılan son toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan da katılmış.

Neye uğradığını şaşıran City Group temsilcileri, Başakşehir ile Bilal Erdoğan arasındaki bağı anlamaya çalışmışlar. Bilal Erdoğan’ın, satış gerçekleştiğinde kulübe dair kararlarda söz sahibi olmak istediği iddia ediliyor. Söylenenler doğruysa bu talep City Group’un kafasını karıştırmış ve satış görüşmeleri çıkmaza
girmiş. Bilindiği üzere Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kardeşiyle evli. Kulübün Erdoğanlara yakınlığı zaten sır da değil. Ama bu iddiayı duyduğum ilk anda City Group temsilcilerinin aklına düşen soruyu ben de sordum: “Başakşehir’in sahibi kim?”

BAŞAKŞEHİR’İN KISA VE SİYASİ TARİHİ

İBB Spor Kulübü, 28 Kasım 1990’da dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından kuruldu. ‘Amatör Küme’de mücadele eden İSKİ Spor, 18 Mayıs 1991’de ligin bitmesine iki hafta kala 3 Lig’e yükselmeyi garantiledi. Haziran 1991’de ise İSKİ Spor değişime gitti ve Büyükşehir
Belediyespor adını aldı. Böylece 3 Lig’e yükselme hakkını yeni kurulan bu takım kullandı. 7 Eylül 1991’de Büyükşehir Belediyespor tarihindeki ilk maçına çıktı.

1992-93 sezonu sonunda 2 Lig’e yükseldi. 2006-2007 sezonunda Süper Lig’e kadar çıkmayı başaran kulüp, ilk sezonunu 12 sırada bitirdi. 2012-2013 sezonunda tekrar küme düştü. Bir yıl sonra yine şampiyon olup Süper Lig’e döndü. Aynı yıl belediye nezdinde kulüple ilgili bazı kararlar alındı. Futbol şubesi belediyenin ana yapısından ayrıldı ve “İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü” adıyla liglerde yer almaya başladı. Sponsorluk anlaşması gereği kulübün adı “Medipol Başakşehir” olarak değiştirildi. Kulubün bu adıyla kuruluş tarihini 2014 yılı olarak gösterildi. Maçlarını İstanbul'un Başakşehir ilçesindeki Fatih Terim Stadyumu'nda oynayan kulüp, 2019-20 Süper Lig sezonunda tarihinde ilk kez lig şampiyonu
oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Lûbe Ayar Arşivi