Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Ağrı’yla uğraşıyor sanıyordum
Zelensky’nin tişörtü Sayan’a dert olmuş

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ilginç bir figür, malum. Sonradan dahil olduğu “AKP alemi”nde, herkesten daha fazla AKP’li görünmek için neler neler yapıyor, biliyoruz. Şunun şurasında daha birkaç yıl önce, genel başkanlığı bırakan Deniz Baykal için çocuklar gibi ağladığı unutulmuş da değildir oysa. Ama, yeni, “son derece inanmış” bir AKP’li olarak her fırsatta Erdoğan övgüleri yapar durumda şu sıralar.

Şimdi de AKP’li Cumhurbaşkanı’nın görüştüğü Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelensky’yi bahane ederek “reis”e fark edilmemesi mümkün olmayan bir gönderide bulundu sosyal medya hesabından. Bakın imla hatalarıyla dolu mesajda neler söylemiş: "Misafir karşılamanında bir adabı vardır. hele misafir bir devlet başkanıysa daha da dikkatli olmak lazım. bu adam devlet, mevlet yönetemez.allah ukrayna halkına yardım etsin…"

Beklenmedik bir hassasiyet

Allah, kıyafet seçimine gelinceye kadar, diğer becerisizlikleri yüzünden Ukrayna halkına yardım etsin, tamam da, Sayan tabii ki “devlet başkanı”ndan sadece kendi reisini anladığı için, Zelensky’nin sadece onun karşısına tişörtle çıktığını sanıyor, Oysa, ülkesi savaşta olduğu için özellike askeri tişört giyen Zelensky ziyaretine gelen tüm devlet başkanlarını ya da başbakanları öyle karşılıyor. Sayan da bunu bilir ama fırsat fırsattır, “reise saygısızlık karşısında uyanık” olduğunu göstermelidir. Gerçi, elinde kaleşnikofla, yanında kaleşnikoflu adamlarıyla rakip aileye ait mekanları bastığı sırada, kravat takmasa da takım elbisesi üzerinde biri olarak bu konuda gerçekten bir hassasiyeti olabilir diye de düşünüyorum bir yandan.

Sağcı kafa malum, “dirliğe, düzene” bayılır. Devletin ciddi yüzünü hep göstermesini ister. “Dirlik/düzenden” anladığına devletin ritüelleri de dahildir tabii. O nedenle bir sağcı olarak Sayan yalnız sayılmaz. ABD’li ünlü finansör Peter Schiff de Sayan gibi düşünenlerden. Zelensky’nin 16 Mart’ta ABD Kongresi’ne Kiev’den görüntülü olarak seslendiğinde tişörtlü olmasına o da bozulmuş: “Zor zamanlar olduğunu anlıyorum ama Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın bir takım elbisesi yok mu? Ben ABD Kongresi'nin şu anki üyelerine de pek saygı duymuyorum ama yine de onlara tişört giyerek hitap etmem. Kuruma veya Amerika Birleşik Devletleri'ne saygısızlık etmek istemem” sözerini paylaştı sosyal medya hesabından. Altına tabii, tıpkı Sayan’a olduğu gibi on da fena eleştiriler yapıldı. Schiff’i “empati yapmaya” çağıran binlerce karşı yanıt geldi.

Tabii ki takım elbisesi var ama Zelensky savaşın başlamasından itibaren tüm resmi görüşmelerinde, başka ülkelerin parlamentolarına uydu konferans aracılığıyla yaptığı görüntülü konuşmalarında hep bisiklet yaka yeşil askeri tişört giyiyor. Zelensky’nin tişört giymesi, onun Ukrayna halkıyla, ordusuyla dayanışmayı iletme biçimi yani.

Putin zafer kıyafetleri giyiyor

Savaş dediğin her alanda olur. ABD Kongresi’ne 16 Mart’ta tişörtle seslenen Zelensky’nin inadına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki gün sonra 18 Mart’ta Moskova Rallisinde 14 bin dolarlık bir Loro Piana şişme ceket ile 3 bin dolarlık bir Kiton balıkçı yaka gömlek giyiyordu. Zelensky “savaş ortamı”nı, Putin ise “zafer garantisini” kıyafetlerinde veriyorlardı.

Bunu yapan çok lider var. Bunlardan biri İngiltere’nin savaş dönemi Başbakanı Winston Churchill’di. İkinci, Dünya Savaşı’na Londra’ya Alman bombardımanını haber veren sirenler çaldığında hep aynı takımı giyerdi Churchill. Kendi tasarladığı fermuarlı, tek parça bu giysiyi savaş sonrasında da diğer ülke devlet başkanlarıyla görüşmelerinde de kullanmaya devam etti sonradan da.

Büyük Castro’yu da hep askeri üniformasıyla gördü dünya. Yıllarca ABD tehdidi altında yaşayan ülkesini savunmaya “hazır olduğunu” o kıyafetten başka ne gösterebilirdi? Bazen liderlerin, siyasi fügürlerin kıyafetleri zafer ya da yenilgilerin de simgesi olabilir. Olmuştur da.

Karzai’nin pelerini

Afganistan’ın ABD yanlısı, kukla DevletBaşkanı Hamid Karzai’yi de anımsamalı. Modacılar bayılırdı pelerini ile Karakul modeli şapkasına. Hep öyle giyindi Karzai. Pelerin bir yana o kafasındaki Karakul şapkası 1960’larda Afrikalılar ile Afro-amerikalılar arasında çok yaygındı. Sömürge dönemi öncesi kıyafet olduğu için. Örneğin Ahmet Sekou Toure gibi bağımsızlıkçı önderlerce de giyilirdi. Sekou Toure gazetelerde gördüğüm fotoğraflarından ötürü o şapkasıyla hafızamdadır hala.

Diğerlerini bilmem ama şu Karzai denen kuklanın giydiği Karakul şapkasının berbat mı berbat bir tarafı var. Kürtajla annesinin karnından alınan kuzu fetüslerinden yapılır diye bir bilgiye rastlamıştım. Doğruysa boynu altında kalsın Karzai’nin.

Yani, adamı tuttuğumdan değil, savaşta halkıyla beraberliğini vurgulamak, onlarla eşit olduğunu göstermek için o tişörtü giyiyor Zelensky.

Yoksa, o da elinde kaleşnikofla rakibi aileye baskına giderken takım elbise, en azından ceket gömlek giyecek kadar naziktir herhalde. Donbas’ta yüzlerce kişiyi öldürdürken “takım elbiseyliydi” en azından.

Üzme kendini Savcı Sayan.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi