Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Afganistan’da 25 kişiyi öldürmüş... Prens değil seri katil

Artık sadece magazine ait bir konu olmaktan çıktığı ortada. Prens Harry ABD’li eşi Megan Markle’a olan bağlılığı yüzünden mensubu olduğu Kraliyet’e açtığı savaşı her geçen gün büyütüyor. Başta ağabeyi olmak üzere aileye vurayım derken, Majesteleri Kral’ın ordusunun ipliğini de pazara çıkardı şimdi de. Zamanından önce, bir yanlışlık sonucu İspanya’da basılan Spare adlı anı kitabındaki ifşası İngiltere’de kelimenin tam anlamıyla kıyamet kopardı.

Öldürmesine kızılmadı

Çünkü kitabın bir bölümünde Prens Afganistan’da görev yaptığı sırada kullandığı Apaçi helikopterinden attığı bombalarla 25 Taliban mensubunu öldürdüğünü açıklıyor. Kurbanların sivil olma ihtimali yüksek bu arada. Prensin savaş sırasında birilerini öldürmesini dert eden yok aslında. Çünkü Prens Harry gibi tahtın varislerinden birinin tam on yıl boyunca askerlik yapmasından, bu süre içinde iki kez Afganistan’a gitmesinden memnunluk bile duyulmuştu, anımsarım. Bu yüzden Prens’in savaşa katılıp insan katletmesine değil “onları insan gibi görmüyordum, Böyle eğiItilmiştim” demesine öfke duyuldu.

Bir pişmanlık hissetmediğini de söyleyen prens üsse döndüğünde öldürdüklerinin filmlerini savaş helikopterinin burnuna monte edilmiş kamerasından tekrar izlemiş. Gerçekten iyi eğitilmiş demek ki. “Bombaladıklarım nasıl öldüler” diyerek bakmak da bu eğitimin sağladığı bir merak olmalı.

Afganistan’daki İngiliz birliklerinin eski komutanı Albay Richard Kemp de Prens’e tepki gösterenlerden ama o da birilerinin öldürülmesine değil, Prens’in bu itirafıyla "birlikte savaştığı insanlara ihanet" etmesine bozulmuş. Ayrıca "İngiliz ordusunun Prens Harry de dahil olmak üzere mensuplarını düşmanı insan olarak görmemeleri için eğittiğini ima etmek gerçeklerden uzak” diyor. Albaya göre İngiliz ordusu savaş alanında masum siviller ile savaşçıları birbirinden ayırmak konusunda son derece dikkatliymiş de.

Tepki gösterenlerden biri de Afganistan'da bir kolunu, bir bacağını kaybeden eski denizci asker Ben McBean’di. McBean Prens’e “Seni seviyorum Prens Harry ama çeneni kapatmalısın” diye seslendi.

Tepkilerin yanısıra Prens hem kendisinin hem de dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış olan İngiliz ordusu mensuplarının hayatını tehlikeye attığı için de eleştiriliyor. Bu açıklamaların/itirafların İngiliz askerine saldırıyı teşvik edeceğini düşünenler de var. Tabii ki Prens’e “birilerini” öldürdüğü için değil, ordunun asker eğitirken onları nasıl “canavarlaştırdığını” ifşa ettiği için öfke duyuluyor çoğunlukla.

Ha kokain ha ordu

Prens’in itirafları arasında kokain içerek bir av partisine katılmış olması da var. “Kokain bana iyi gelmemişti. Ama farklı hissetmemi sağlıyordu. Önemli olan da buydu: Farklı hissetmek” diye yazmış. Dolayısıyla kokain ile ordu arasında Prens’i “başka bir insan” yapma konusunda bir fark yok. İkisi de onu değiştirmiş. Kokain de ordu da biri avda, diğeri savaşta vahşileştirmiş genç prensi. Hem kokain hem ordu ona "insanlığını" unutturmuş görünüyor.

Ancak itiraflarını “ayık kafa”yla yaptığına göre “onları öldürdüğüm için bir suçluluk duygusuna sahip değilim” demesi itirafları aracılığıyla kendisini aklamasına ciddi bir engel. Kimileri buna "dürüstlük" diyebilir ama dürüstlük, kendine yönelik eleştiriyle birlikte bir anlam ifade eder. İnsanları öldürdüğünü söyleyen Prens’in bundan pişmanlık duymaması onun sıradan bir katil olduğunu gösteriyor. Gerekçeleri aklına yatarsa insan öldürebilen biridir yani Prens Harry.

Afganistan’da ABD askerleri kadar İngiliz askerleri de çok sayıda sivil öldürdü. İki İngiliz askerin çok ölümlü bir sivil katliamından ötürü mahkum olduğunu anımsıyorum. Bu sadece biriydi kabul edilen saldırılar arasında. Hala soruşturulan hayli vaka var Afganistan’da olan bitene ilişkin.

Prens ile sıradan bir askeri “aynileştiren” ortak bir duygudur “öldürme” duygusu. İtiraflardan bunu anlamış oldum. Şunu da bir kez daha anladım tabii. Hiç bir vahşet sır olarak kalmıyor. Hiç kimse yoksa bile tarih kendi tanıklarını kendisi bulup çıkarıyor. Bu sefer önümüze fırlatıp attığı Prens Harry oldu.

İlk kez "Kraliyet"ten birisinin ağzından İngiliz askerlerinin Afganistan’da "düşmanı insan olarak görmemek için eğitilmiş" olduklarını duyduk.

Majesteleri bildiğin katilmiş meğer.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi