Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

ABD tarihinde bir ilk gerçekleşebilir
Kongre’de Jeffries fırtınası

ABD ara seçimlerinin sonuçlarından biri de adı artık bir efsane gibi anılmaya başlamış olan Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin görev süresinin dolmasıydı. Son derece tartışmalı bir figür olan, uluslararası anlamda “kışkırtıcılığı” ile bilinen Pelosi geride olumlu/olumsuz izler bırakmış bir siyasetçiydi. Şimdi onun yerini aynı partiden Hakeem Jeffries’in alması bekleniyor. Demokrat Parti’nin yükselen yıldızı olarak nitelenen 52 yaşındaki Jeffries`e "Pelosi’nin veliahtı" gözüyle bakılıyordu. Pelosi henüz desteğini açıklamasa da yerine geçeceği kesin gibi.

Seçilirse ilk olacak

Adını çok sık duyacağımız Jeffries eski bir avukat. 2019’dan beri de ABD siyasal sisteminde beşinci sıradaki makam olarak bilinen Grup Başkanlığı görevini yürütüyor. Eğer Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na seçilirse ABD tarihinde Kongre’ye liderlik eden ilk siyah olacak.

Yükselen yıldız nitelemesi isabetli. Çünkü son derece iyi eğitimli biri. Brooklyn, New York'ta doğup büyüyen Jeffries, Binghamton Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Georgetown Üniversitesi'nde de Kamu Politikası Yüksek Lisans derecesi aldı. Daha sonra da New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Şirket hukuku alanında çalıştıktan sonra 2006 yılında New York Eyalet Meclisi’ne, 2012’ye kadar sürdürdüğü bu görevden sonra da iki başarısız girişimin ardından Kongre’ye seçildi.

Kongre'deki ilk yılının ardından partinin "yükselen yıldızlarından" biri olarak "Pelosi'nin yakın çevresine" girmeyi başaran Jeffries’in Kongre’de hayli etkin çalıştığı söyleniyor. Örneğin polis teşkilatında reform yapılması için uğraşmış. En çok da ırksal adaletsizlikle mücadele çabalarıyla öne çıkmış. "Liberal önceliklerin" savunucusu olarak biliniyor.

Solcularla anlaşamıyor

Partisine son derece sadık olarak bilinen Jeffries’in eğer seçilirse liderliğini ortaya çıkaracak olan tutumunun geçmişte ciddi anlaşmazlıklar yaşadığı “solcu parti üyeleriyle” birliği koruyabilmesi olduğu vurgulanıyor. Anlaşılıyor ki solcularla iyi geçinen biri değil. Zaten yapılan bazı değerlendirmelere bakılırsa, Demokratların kimi politikalarında görülen “sola kayma”larla Jeffries’in "kesinlikle bir ilgisi olmamış".

Parti içindeki hızlı yükselişinin "partinin yaşlılarına kendini sevdirmesi"yle mümkün olduğunu söyleyenler de var. Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na seçilmesi halinde en önemli işi, ara seçimlerde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçileri yönetmek olacak. Belki de bu nedenle daha şimdiden "Cumhuriyetçilerle çalışmaya açık olduğunu” duyurdu Jeffries. Daha da ileri gitti tabii, kendi partisi içindeki "aşırılarla" yüzleşmek istediğini de söyledi.Anlaşılan partisinde solcularla ciddi bir anlaşmazlık içinde Jeffries.

Temsilciler Meclisi Başkanlığı seçimlerindeki rakibi Cumhuriyetçi Kevin McCarthy'den daha fazla şansı var Jefrries’nin. McCarthy'nin "Hıristiyan milliyetçi taban ile Amerika’yı Yeniden Büyük Yap (MAGA) üyelerinin rehinesi" olduğu anımsatılarak "zayıf bir lider olduğu" belirtiliyor. Bu parti içinde de destek bulamayabileceği anlamına geliyor. Yani Jeffries’in Pelosi’den sonraki Temsilciler Meclisi Başkanı olması dediğim gibi kesin.

Bana sorarsanız Jeffries’in bugüne kadar yaptığı en önemli iş kölelik tazminatlarını araştıracak komisyona tam destek vermesi. Köleleştirilmiş bireylerin torunlarına tazminat sağlanmasının fizibilitesinin araştırılmasına yönelik yasayı da destekliyor haliyle. Desteklemesi sözde değil, kölelik tazminatlarını incelemek, bu konuda öneriler geliştirmek üzere ulusal bir komisyon kurulmasını öngören yasa tasarısının yaklaşık 200 eş sponsorundan biri aynı zamanda. 13 üyeden oluşacak komisyon, köleliğin, ayrımcılığın Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden olumsuz etkilerine uygun çözümler sunmakla görevli olacak eğer tasarı yasalaşırsa.

Demokratların 2019'dan bu yana kontrolünde bulunan Temsilciler Meclisi'nde sözkonusu tasarı hakkında bir ilerleme sağlanamadı şu ana kadar. Jeffries, 2019'da ilk kez sunulduğunda tasarının ilk destekçilerinden biriydi.

"Siyah" bir Başkan seçmiş de olsa ABD siyasal sisteminin içinde hala köleciliğin kalıntıları mevcut. Jefrries’in seçilmesi siyah haklarının gelişiminde önemli bir rol oynayabilir.

Ama şu kesin ki Demokratik Parti’nin "parlayan yıldızı" Hakeem Jeffries adını çok ama çok duyacağız.

"Kayan bir yıldız" olmazsa tabii.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi