5 Bin TL İkramiye Ödeme Tarihi Belli Oldu Mu? İşte Yanıtı…

Türkiye’de, 16 milyona yakın emekli bulunuyor. 9 milyon emekli, 7 bin 500 TL düzeyinde maaş alıyor. İktidar, yüksek enflasyon ortamında geçim derdine düşen çalışmayan emeklilere, bir kereye özgü 5 bin TL ikramiye ödenmesine karar verdi. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek (kayıtlı) çalışmaya devam eden 1 milyon 776 bin emekli kapsam dışında tutuldu. Bu grupta yer alanlar, ikramiye alamayacak.

SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı’ndan emekli olduktan sonra BAĞ-KUR’a tabi olarak çalışmaya devam eden 1.5 milyon dolayında emekli bulunuyor. BAĞ-KUR’lu olarak çalışmaya devam eden emeklilerden sosyal güvenlik destek primi alınmıyor. Bunların çalışmaya devam ettikleri SGK’ya bildiriliyor. Bu kapsamda bulunan ve emekli olduktan sonra fiilen çalışmaya devam edenlerin de 5 bin liralık ödemeden yararlanamayacağı belirtiliyor.

Yasa, Meclis’ten geçti. Buna göre Ekim 2023 ödeme döneminde gelir ya da aylık alanlara dosya bazında 5 bin lira ödenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları, emeklilere ödenecek ikramiyeye ilişkin finansman çalışmasının tamamlandığını söyledi.

5 bin TL’lik ikramiyede gözler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çevrildi.

SGK, ikramiye ödemeleri için hummalı bir çalışma yürütüyor. Bu hafta ödeme beklenmiyor.

KASIMIN 10'UNDAN ÖNCE ÖDEME GÜNDEME GELEBİLİR

Bürokratlar, bir yandan ikramiye ödemeleri için mesai yaparken, diğer yandan da 2 Kasım Perşembe günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesiyle ilgili hazırlık yapıyor.

Bütçe, bu hafta aradan çıkacak. Bürokratlar, mesailerini ikramiye üzerinde yoğunlaştıracak. Buna göre yetişmesi durumunda 6 Kasım Pazartesi günü başlayan (gelecek) hafta ikramiyeler ödenecek.

SGK kaynakları, ödeme takvimiyle ilgili hazırlıkların sürdüğünü belirterek, “Bu hafta yetişmez. Gelecek haftaya yetiştirmek için yoğun çaba sarf ediliyor. Kasım ayının 10’undan önce ödeme gündeme gelebilir” diye konuştu.

SİGORTALI İKRAMİYE ÖDENMEDEN ÖLÜRSE NE OLACAK?

İkramiye ile ilgili merak edilen iki konu daha var. Sigortalının, ikramiye ödenmeden ölmesi halinde ne olacak? İkramiyeye haciz işlemi uygulanabilir mi?

SGK uzmanı Dilek Ete, hak edildiği halde ödenmeyen Cumhuriyet Bayramı ikramiyesinin varislerine veraset ilamındaki hisselere göre ödeneceğine dikkat çekti.

Ete, Cumhuriyet Bayramı ikramiyesine haciz işlemi uygulanamayacağını da vurguladı.

5 bin TL’lik ikramiyenin ağır ekonomik kriz ortamında derde derman olmayacağı açık. Buna karşılık çalışan-çalışmayan ayrımı nedeniyle yarattığı kırgınlık ve haksızlık kuşaklar boyu anımsanacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi