Tartışma yaratan klipteki sanatçılar şokta! 'Haberimiz yoktu'

Televizyon ve sosyal medyada yayımlanan “Sanat Varsa Hayat Var” başlıklı klipte yer alan sanatçılar, bu klibin Cumhurbaşkanlığı için çekildiğinden habersiz olduklarını söylediler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Dünya Tiyatrolar Günü'nü kutladığı videoda yer alan sanatçılardan açıklama geldi. Haldun Dormen, Suna Keskin, Nevra Serezli ve Göksel Kortay, Nilgün Belgün'ün daveti üzerine çekimlere gittiklerini ve klibin Cumhurbaşkanlığı için hazırlandığını bilmediklerini söylediler.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Suna Keskin, Haldun Dormen, Göksel Kortay ve Nevra Serezli gibi neredeyse tüm sanatçılar bu klip için Nilgün Belgün’ün kendilerini arayıp çağırdığını söylediler. Sanatçılar, klibin Cumhurbaşkanlığı için çekildiğini hatta klibin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dünya Tiyatro Günü mesajını bilmediklerini söyledi.

"Erdoğan'ın kendi mesajını ekleyeceğinden haberimiz yoktu"

Konuyla ilgili konuştuğumuz Nilgün Belgün ise yapılan klibin Kültür Bakanlığı desteğiyle yayımlanacağını klipteki sanatçılarla paylaştıklarını; fakat Cumhurbaşkanlığı desteğiyle değil de Kültür Bakanlığı desteğiyle olarak aktardıklarını belirtti. “Kültür Bakanlığı da Cumhurbaşkanlığı’na bağlı değil mi?” diyen Belgün; seçimlerden hemen önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm televizyon kanallarında yayımlayarak Dünya Tiyatro Günü’nü kutladığı klibin sonuna kendi mesajını ekleyeceğinden sonradan haberdar olduklarını aktardı.

‘Nilgün’ün kurbanı olduk’

Klipte yer alan duayen sanatçılar Haldun Dormen, Suna Keskin, Nevra Serezli ve Göksel Kortay ise konuyla ilgili şunları söylediler:

HALDUN DORMEN:

“Tamamen Nilgün’ün kurbanı olduk diyorum, hiçbirimiz bunun siyasi bir sonucu olacağından haberdar değildik. Ben bu zamana kadar AKP’den gelen hiçbir davete, hiçbir yemeğe katılmadım. Nilgün’ün haberi var mıydı yok muydu bilmiyorum, kendisi de olmadığını söylüyor.”

SUNA KESKİN:

“Teklif bana Nilgün Belgün’den geldi, söz konusu tiyatro ve sanat olunca benim için akan sular durur. Dünya Tiyatro Günü için bir klip dediği için kabul ettim. Ama ben klibin Cumhurbaşkanlığı için çekildiğini bilmiyordum. Ben de klip yayımlandıktan sonra öğrendim.”

NEVRA SEREZLİ:

“Tiyatro için bir şarkı yapıldı ve Dünya Tiyatro Günü’nde yayımlanacak dedildi. Onun için gittim sorgulamadım açıkçası... Haldun Dormen ve diğer arkadaşlarımın ismini de duyunca... Nilgün Belgün beni aramış ulaşamamış, BKM’nin müdürü aradı Tiyatro Günü için bir klip çekiliyor dedi. Bir nebze yardımcı olunursa diye gittim. Ama sonradan klibin sonuna bir şeyler konulmuş bilmiyorum. Olumlu yönden de bakmak gerekirse Cumhurbaşkanı Dünya Tiyatro Günü’nü kutlamış. Yaşını başını almış insanlarız, kolay kolay kullanılmayız, art niyet aramıyorum. Biz sanatçılar, çocuklar için ya da engelliler için denildiğinde tabii varım diyoruz. Bazı zamanlarda bunu düşünmezsiniz tiyato lafı denilince gittim.”

GÖKSEL KORTAY:

“Nilgün Belgün’ün davetiyle gittik haberimiz yoktu. Videoyu da akşam 17.00’de izleyince gördük ne olduğunu. Ama biz bu ülkenin sanatçılarıyız, bu ülkenin halkına sanat yapıyoruz, tası tarağı toparlayıp gidemeyiz. Cumhurbaşkanlığı için yapıldığını bilseydim gider miydim, net bir şey söyleyemiyorum tabii ama; sanat ayrımcı değil, birleştiricidir. Ben her türlü yasaklamaya karşı özgürlükten demokrasiden yanayım. Sanata emek vermiş sanatçıların Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun, dilerim tiyatrolar hiç boş kalmaz. Tiyatro bitmez, tiyatro benim bitmez sevdamdır.”

Diğer yandan Kadıköy Tiyatro Platformu da Dünya Tiyatro Günü sebebiyle Kadıköy’de bir yürüyüş düzenlemek istedi. Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanan yürüyüş, bu yıla kadar düzenlenen yürüyüşlerin içinde hem tiyatrocuların hem de tiyatro izleyicilerinin en yüksek katılım sağladığı gösteri olarak tarihe geçti. Kadıköy Tiyatro Platformu 27 Mart Dünya Tiyatro Günü için yayımladığı “Bir replikle değişir dünya, bir haykırışla...” başlıklı mesajında “En karanlık, en sessiz anı yaşadığını sandığında, sokaktan, hayattan, sahneden ve kendinden sakın vazgeçme!” ifadeleri yer aldı. Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle görüşlerini aldığımız Orhan Aydın: “İlk kez bu kadar kalabalık oyuncu ve seyircinin katıldığı bir yürüyüş oldu. Bunun nedeni Kadıköy kaymakamının kendisini Salozun Mavalı yerine koymasıdır. Sanattan, sanatsal yaratıcılardan o kadar korkulması içinden geçtiğimiz süreçte sistemin nereye savrulduğunun bir belirtisidir. İnsanlık tarihinin en eski ve en saygın mesleği olan tiyatro, yalnız bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde saldırılara, dayatmalara, ötekileştirmelere ve düşmanlıklara rağmen ayaktadır ve ayakta kalmaya devam edecektir. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, bizi üzen şeyler de var. Tiyatrocu arkadaşlarımız Nazlı Masatçı ve Cenk Dost Verdi arkadaşlarımızın tutuklanarak cezaevine konmasıdır. Biri sahnelediği oyun gerekçe gösterilerek, biri düşüncelerini açıkladığı için iki oyuncunun cezaevinde olması korkunç bir şeydir. Yine de her şeye rağmen yaşasın 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü, yaşasın tiyatro!” dedi. Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşılan “Sanat varsa hayat var” klibi için de açıklama yapan usta oyuncu “Bazı utanmazlıklar affedilir gibi değil, hele Türkiye tiyatrosunda duayen olduğunu bildiğimiz bazı isimlerin bir müsamerenin dekoruymuş gibi kullanılarak siyasi erk adına “figüran” yapılması hiç affedilir gibi değil” ifadelerini kullandı.

Genco Erkal ise “Bugüne kadar Kadıköy’de yapılmış Tiyatrolar Günü yürüyüşleri içerisinde en kalabalık olan yürüyüştü. Hem tiyatrocuların hem de izleyicilerin inanılmaz katılımı oldu, bunu yasaklama kararına bir tepki olarak görüyorum” diyerek, duayen oyuncuların yer aldığı kliple ilgili bir şey söylemek istemediğini belirtti.