Faşizme ‘en iyi cevap’: Almanya’da grafiti sanatçıları Nazi sembollerini sanata dönüştürüyor
Sokak duvarlarında ve çocuk parklarında gamalı haçlara denk gelen bir grup grafiti sanatçısı, Berlin’de Nazi sembollerini renkli sanat eserlerine dönüştürüyor. ‘Kültürel Mirasçılar” isimli gençlik örgütü ve bu projenin başındaki Omar, bu tür durumlara karşı verilecek en iyi cevabın ‘mizah ve sevgi’ olduğunu ifade ediyor.
Sokak duvarlarında, çocuk parklarında ve daha birçok yerde gamalı haçlara denk gelen bir grup grafiti sanatçısı, Almanya’nın başkenti Berlin’de Nazi sembollerini renkli sanat eserlerine; çiçeklere, arabalara ve hayvanlara dönüştürüyor.
Adolf Hitler’in Nazi partisi tarafından benimsenen gamalı haçın kullanımı Almanya’da yasak, ancak son iki yılda ülkeye bir milyonu aşkın mültecinin geldiği süre içerisinde ırkçıların o döneme ait ‘özleminde’ artış yaşanıyor.
Grafiti dükkanı sahibi de olan “The Cultural Heirs” (Kültürel Mirasçılar) adlı gençlik örgütünün başındaki Ibo Omari de bölgedeki gamalı haçları aramaları ve onları yaratıcı bir şekilde dönüştürmeleri için gençleri teşvik ediyor.
Reuters’a konuşan Omari, gençlerin bu eylem içerisinde olmasının önemine değinerek şunları aktarıyor:
"Gençleri bu eylemin içine katmak ve sorumluluk almaları için cesaretlendirmek çok önemli. Böylelikle nefret sembollerinin yanından umursamazca yürüyerek geçmemiş oluyorlar."
Omari, grafitinin ırkçılıkla hiçbir ilgisinin olmadığını göstermeye de çalıştıklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdüyor:
"Birinin çocuk parkının ortasında gamalı haçlar çizmesi tüm mahalleye rahatsızlık veriyor ve ben bunu şahsıma karşı yapılmış bir şey olarak algılıyorum."
“Verilecek en iyi cevap mizah ve sevgi”
Projenin başladığı 2015 senesinde yaşadığı bir olaya da değinen Omari, her şeyin, bir adamın çocuğuyla oynadığı parkın duvarındaki gamalı haçın üzerini kapatmak için dükkana gelerek boya almasıyla başladığını ifade ediyor.
Bu olayın üzerinden iki hafta geçmesinin ardından Omari, kaykay parkında çizilmiş daha birçok gamalı haç hakkında konuşulduğunun işitmiş.
Omari, o anları şöyle anlatıyor:
"Yanlış bir filmin içerisinde olduğumu düşünüyordum. Almanya’da ve Avrupa’nın genelinde sağa doğru bir kayma oldu… O yüzden insanın düşüncelerini açığa vurması çok önemli."
“Kültürel Mirasçılar” ve Omar, bu tür durumlara karşı verilecek en iyi cevabın ise ‘mizah ve sevgi’ olduğunu vurguluyor. O yüzden de gamalı haçların üzerini tavşanlarla, kuşlarla ve bazen hatta oyun küpü resmederek kapatıyor.
Hareket, Almanya’daki birçok şehre sıçradı
Omari’nin dükkanında düzenlenen atölyede çizimler yapan 16 yaşındaki Philip Keilholz ise Berlin’de ırkçılığın yeri olmadığını düşündüğü için bunu yaptığını belirtiyor:
"Turistler Berlin’e geldiğinde ve duvarlardaki gamalı haçları gördüğünde şöyle düşünecekler: ‘Neler oluyor? Her yerde Naziler var!’ Biz böyle bir şey olmasını istemiyoruz.
Sanatsal bir sembol çirkin bir mesajdan çok daha hoş gözüktüğünden insanlar sokaklarda yüzlerinde gülümsemeyle yürüyorlar."
Grup, daha şimdiden 25 gamalı haçı sanatla dönüştürdü ve ‘PaintBack’ (Geri Boya) girişimi Almanya’nın Hamburg, Kiel ve Bremen şehirlerindeki insanlar tarafından da uygulanmaya başladı.