2022 Booker Ödülü'nün kazananı Sri Lankalı yazar oldu

2022 Booker Ödülü'nün kazananı Sri Lankalı yazar oldu
Sri Lankalı yazar Shehan Karunatilaka, ölü bir savaş fotoğrafçısının öbür dünyadaki görevini konu alan ikinci romanı "The Seven Moons of Maali Almeida" ile Booker Ödülü'nü kazandı.

Shehan Karunatilaka, 2019'dan bu yana İngilizce edebiyat ödülünün ilk yüz yüze töreninde Konsort Kraliçe Camilla'dan ödülünü aldı. Yazar, 50 bin sterlin para ödülünün de sahibi oldu.

Karunatilaka'nın 1990 yılında Sri Lanka'daki iç savaş sırasında geçen hikayesi, eşcinsel savaş fotoğrafçısı ve kumarbaz Maali Almeida'nın ölü olarak uyanmasını konu alıyor. Sevdiklerine ulaşmak ve onları ülkesindeki çatışmanın acımasızlığını gösteren gizli fotoğraflara yönlendirmek için "yedi ayı" olan Maali için zaman çok önemlidir.

'Kitapçıların fantastik raflarında yer alan bir kitap olur'

Karunatilaka kabul konuşmasında, "'Yedi Ay' için umudum, çok uzak olmayan bir gelecekte... bu yolsuzluk, ırkçılık ve kayırmacılık fikirlerinin işe yaramadığını ve asla işe yaramayacağını anlamış bir Sri Lanka'da okunmasıdır. Umarım hikayelerinden ders alan bir Sri Lanka'da okunur ve 'Yedi Ay' kitapçıların fantastik bölümünde yer alır ve... gerçekçilik ya da siyasi hicivle karıştırılmaz" dedi.

Jüri başkanı Neil MacGregor, Karunatilaka'nın kitabı için "Bu metafizik bir gerilim, sadece farklı türlerin değil, yaşam ve ölümün, beden ve ruhun, doğu ve batının sınırlarını çözen bir öbür dünya eseri" dedi.

Kısa listedekiler

Booker Ödülü'nün bu yılki kısa listesinde İngiliz yazar Alan Garner'ın "Treacle Walker", Zimbabveli yazar NoViolet Bulawayo'nun "Glory", İrlandalı yazar Claire Keegan'ın "Small Things Like These", ABD'li yazar Percival Everett'in "The Trees" ve ABD'li yazar Elizabeth Strout'un "Oh William!" adlı kitapları yer alıyor.

İlk kez 1969 yılında verilen Booker Ödülü'nün geçmişteki sahipleri arasında Margaret Atwood, Salman Rüşdi ve Yann Martel bulunuyor.

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Etiketler :