Fincancı: Türkiye’de 90 bine ulaşan vakadan bahsetmek mümkün

Fincancı: Türkiye’de 90 bine ulaşan vakadan bahsetmek mümkün
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı yeni tedbirler ve risk haritasının durumunu değerlendiren Fincancı ve Ertuğrul, kronik hastalıkları olanların hızla aşılanması gerektiğinin altını çizdi.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, koronavirüs risk haritasında çok yüksek riskli illerdeki artışa değinerek kırmızı renkli illerden mavi renkli illere hastalık taşındığını ifade etti. "İnsanlar yaşadıkları ekonomik zorluklar sebebiyle temaslılarını bildirmiyor. Belirti göstermeyen kişilere test yapılmadığını dolayısıyla yaygın test uygulaması olmadığını da biliyoruz" diyen Fincancı, yükselme eğilimi gösteren illerde AKP kongrelerinin yapıldığına dikkat çekti. 

"90 bine ulaşan vakadan bahsetmek mümkün"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı koronavirüs verilerini değerlendiren Fincancı, vaka sayılarının açıklanandan daha fazla olduğunu ifade ederek "Gerçek tarama yapıldığı koşulda Türkiye’de 90 bine ulaşan vakadan bahsetmek mümkün. Haritadaki kırmızı bizim utancımızın kırmızısı. İlk yükselme eğilimine giren iller kongre yapılan iller oldu. Kapalı ortamlar, AVM'ler açık kaldı ama salgının nedeni okullar gibi davrandılar" diye konuştu. 

Fincancı şöyle devam etti:

Bilim kurulu oluşturulurken meslek örgütlerinin temsilcileriyle oluşturulmalıydı. Bu durumda hakikati dile getirme konusunda daha güçlü ses çıkarabilecektir. Varyant virüs ise çocuklarda daha yaygın değil. Toplumda, özellikle İngiltere varyantının daha hızlı yayılması sebebiyle toplumdaki yaygınlıkla çocuk yaş grubundaki varyantlar paralellik gösteriyor.  Varyantlar ile aşının etkileşimini değerlendirmek gerekiyor ama Türkiye'de bu çalışmaların sınırlı olduğunu ve bilgilerin paylaşılmadığını biliyoruz. Bu soruların cevaplarının meslek örgütleriyle paylaşılması gerek

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bülent Ertuğrul, hastanede yatma oranlarındaki artışa dikkat çekerek "Aşıyı 65 yaş üstüne yapmayı başarabildik ama daha genç grup hastaneye yatmaya başladı. Bunu da ortadan kaldırmanın yolu en başından itibaren bu grubu da aşı çemberinin içine almalıydık. Hastane yatış oranlarında genç yaşa doğru kayma var" ifadelerini kullandı. 

Türkiye ekonomik ve sosyal mağduriyetlerin giderildiği tam kapanmaya gitmelidir. Çok kısa bir sürede aşı çeşitliliği sağlanmalı ve risk grupları aşılanmalı. Eğitimin yüz yüze sürebilmesini sağlamak için öğrenciler ve öğretmenlerin periyodik testlerden geçmesi gerek.