Uzman isimden E171 uyarısı: Etiketlerdeki bu koda dikkat

Uzman isimden E171 uyarısı: Etiketlerdeki bu koda dikkat
Titanyum dioksit, gıda ve gıda haricinde kozmetik ürünler ve plastik maddeler de dahil olmak üzere birçok endüstriyel üründe bulunan katkı maddelerinden bir tanesi. Prof Dr. Osman Erk, bu maddenin DNA'da hasarlara, mutasyonlara yol açtığını ve ürün içeriğinde gördüğümüz an iki kere düşünmemiz gerektiğini halktv.com.tr'ye anlattı.

Titanyum dioksitin gıdalar haricinde birçok endüstriyel üründe de var olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, ilaç ve eczalık ürünlerinin içerisinde de bulunduğunu vurguladı.

Erk, titanyum dioksitin E1717 koduyla etiketlerde yer aldığını belirterek ''Titanyum dioksite doğal bir madde diyebilirler çünkü yer küresinin içinde yeşil örtünün altında var ama elde edilip işlendiği zaman sağlığa zararlı hatta kanserojen bir madde olmuş oluyor'' dedi.

whatsapp-image-2022-03-08-at-11-52-25.jpegProf. Dr. Osman Erk

Çocuk mamalarında var

Renklendirici, beyazlatıcı, nem tutucu ve koruyucu özellikleri olduğundan dolayı kullanıldığını söyleyen Erk; leblebi, şeker, un, tuz, çocuk mamaları, güneş kremleri, şampuan, deterjan gibi her türlü gıda ve gıda dışı üründe bu maddeyi görmenin mümkün olduğuna dikkat çekti.

DNA mutasyonlarına yol açıyor

Daha önce vücudun tanımadığı, bilmediği ve hiç karşılaşmadığı bir madde olduğu için vücudun bu katkı maddesiyle ne yapacağını ve nasıl davranacağını bilemediğini vurgulayan Erk, ''Hücrelerin içerisine girebiliyor, o da yetmiyor genetik materyalimizin olduğu çekirdeğin içerisine kadar girerek DNA ile etkileşip DNA hasarlarına ve DNA mutasyonlara yol açtığı, kanserojen olduğu hayvan deneylerinde gösterildi. Vücuttan atılması oldukça zor. Son 30-40 yıl içinde 12 bin kadar gıda katkı maddesi üretildi ve hala kullanılmaya devam ediliyor. Dünya kanser örgütü her sene bunları listeleyerek duyurmaya devam ediyor ve listede maalesef titanyum dioksit bulunuyor''

'Türkiye de henüz farkındalık yok'

Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın 'titanyum dioksit'i muhtemel kanserojen olarak belirttiğini ve bununla ilgili bir duyuru yaptığını açıklayan Erk,

''Avrupalılar bu konuda uyandılar. Fransa bu maddeyi yasaklama yoluna gitmeye başladı. Tabii Türkiye'de henüz böyle bir hazırlık ve farkındalık yok. O yüzden her türlü gıdanın içerisinde bu madde bulunmaya devam ediyor. Özellikle çocuklar, hassas gruplar, hamile ve emziren kadınlar başta olmak üzere ileri yaştaki insanlarda daha da toksik olması beklenen bir madde'' dedi.

'Gıdalarda yüzde 1'den fazla bulunmamalı'

İnsanların cildine sürdüğü, yediği hiçbir üründe olmaması gerektiğine değinen Erk,

''İnsan vücudunun biyolojik evrimine baktığımızda yeni tanıştığı ve nasıl muamele edeceğini bilmediği bir madde. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) güvenli bir madde olacağını ileri sürüyor ama gıdalarda yüzde 1'den fazla bulunmaması gerektiğini belirtiyor. Bu oranı kim, nasıl belirleyecek, kim nasıl ölçecek? Bunları yapabilmek pratik olarak mümkün değil. O yüzden gıdalarda hiç olmaması gerekir''

Erk, kendimizi bu kanserojen maddeden nasıl koruyabileceğimize dair önerilerini şu sözleriyle açıkladı:

''Etiketleri iyi okumak ve özellikle ambalajlı ürün alınacağı zaman mutlaka etiketlerine bakmak lazım. İçerikte titanyum dioksiti aramalı ve bu maddeyi gördüğümüz an o üründen uzaklaşmalıyız.

Gıda katkı maddelerinin olduğu herhangi bir ilaç ve gıda tüketilmemeli. Organik, taze, temiz, mevsiminde üretilmiş, bütünlüğü bozulmamış, doğanın bize sunduğu formdaki ürünleri tercih etmeye çalışalım''