Zonguldak'ta Batan Geminin Yeri Tespit Edildi

Zonguldak Valisi Hacıbektaşoğlu ve AFAD Başkanı Memiş, Zonguldak'ta batan gemiyle ilgili açıklama yaptı. AFAD Başkanı Memiş, geminin yerinin tespit edildiğini açıkladı.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde fırtınada batan 'Kafkametler' isimli Türk gemisindeki kayıp 11 mürettebatı arama çalışmaları sürerken, gemiye ait parçaların bir kısmı bulundu.

Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik, jandarma, polis ve AFAD tarafından başlatılan çalışma kapsamında dalgıçlar da su altında arama yaptı. Fırtınada dev beton blokların bulunduğu mendirekte oluşan hasar da görüntülere yansıdı.

batan-gemide-kaybolan-murettebatin-yakinlarinin-bekleyisi-suruyor-2-1408-dhaphoto4.jpg

Zonguldak Valisi Hacıbektaşoğlu ve AFAD Başkanı Memiş, Zonguldak'ta iletişim kaybedilen Türk bayraklı gemi ve mürettebatını arama çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

AFAD Başkanı Memiş batan geminin yerinin tespit edildiğini, geminin 15 metre derinde olduğunu söyledi.

batan-gemide-kaybolan-murettebatin-yakinlarinin-bekleyisi-suruyor-2-1408-dhaphoto2.jpg

AFAD Başkanı Okay Memiş'in açıklamaları özetle şöyle:

* Zonguldak'ta batan Geminin yerini tespit ettik, dalgıçlarımızdan yeni bilgiler almaya çalışıyoruz.

* Mürettebattan herhangi bir haber alamadık. Arama çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.

* Orası askeri bir bölge. Derinliği 15 metre olan limanın yakınında batmış.

* Gemi limana yanaşmayı çalışmış ama dalgalardan paramparça olmuş. Yüzey taraması yapıyoruz çünkü dün bulunan cansız bedeni tahmin etmediğimiz bir bölgede bulduk.

batan-gemide-kaybolan-murettebatin-yakinlarinin-bekleyisi-suruyor-7873-dhaphoto3.jpg

GÖRÜŞ MESAFESİ 30 CM

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, "Kafkametler gemisi ile pazar günü erken saatlerde irtibat kesilmişti. O saatten itibaren bir irtibat kurulamadı. İlk andan itibaren izleme ve gözetleme faaliyetleri, iletişim kurma denemeleri, hava koşullarının el verdiği ölçüde, mevcut kabiliyetlerle yapıldı. Bugüne geldiğimizde, bu sabah itibarıyla dalış imkanı oldu. Deniz durulduktan sonra dalgıçlarımız girdiler. Şu anda gemiye ulaşıldı. Mendireğin arka tarafında ve baş kısmında, hemen mendireğe 25 metre mesafede bulundu. Geminin bulunduğu yerde yaklaşık derinlik, 15 metre civarında. Maalesef gemi kırıma uğramış vaziyette. Şu anda dipte görüş mesafesi, 30 santimetreye kadar düşüyor. Arkadaşlarımız geminin yaşam alanlarına girmeyi başardı. Buraya gelmeden önce mürettebatın ailelerini bilgilendirdik. Şu anda çalışmalar o bölgede devam ediyor. Aldığımız bilgileri öncelikle ailelerle, sonrasında kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

YAKINLARIN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Gemide yağcı olarak görev yapan Ömer Hebip’in (42) dayısı Soner Bebek, “Dünden beri buradayız, hayırlı haberleri bekliyoruz ama pek ümidimiz yok. Herkes elinden geleni yapıyor. Bütün aile buraya geldik, abimler ablamlar buradayız” dedi.

batan-gemide-kaybolan-murettebatin-yakinlarinin-bekleyisi-suruyor-7873-dhaphoto5.jpg

Kayıp 12 Türk mürettebat için başlatılan arama çalışmalarında gemide aşçı olarak görev yapan Metin Usta’nın karaya vuran cansız bedeni bulunmuştu.

batan-gemide-kaybolan-murettebatin-yakinlarinin-bekleyisi-suruyor-7873-dhaphoto6.jpg

‘HAYIRLI BİR HABER BEKLİYORUZ AMA ÜMİDİMİZ YOK’

Kayıp mürettebattan gemide yağcı olarak çalışan Ömer Hebip’in ailesi, dün Ereğli ilçesine gelerek çalışmaları izlemeye başladı. İstanbul’dan bütün ailesinin geldiğini söyleyen Hebip’in dayısı Soner Bebek, “Arkadaki aramada benim yeğenim var. Dünden beri buradayız, hayırlı haberleri bekliyoruz ama pek ümidimiz yok. Herkes elinden geleni yapıyor. Bütün aile buraya geldik, abimler ablamlar buradayız. Valilik, şirket sahipleri bizimle görüştü, herkes elinden geleni yapıyor. Fırtınadan bir gün önce beni aramıştı, en son o zaman konuşmuştuk. Mutluydu, havadan sudan sohbet ettik. Bekardı. Biz kazayı televizyondan öğrendik. Bizi birebir arayan olmadı. Kendi imkanımızla bulup buraya geldik” ifadelerini kullandı.

Etiketler :