İran-Türkiye arasında 300 milyon liralık vurgun: Yüzlerce TIR’la Taşınan Mallar Sınırda Buharlaştı!

İran-Türkiye arasında 300 milyon liralık vurgun: Yüzlerce TIR’la Taşınan Mallar Sınırda Buharlaştı!
İran’dan Türkiye’ye ithal edilen plastik hammaddesi üzerinden 300 milyon lirayı bulan bir vurgun yapıldı. Binlerce TIR’la taşınan mallar, paravan firmalar üzerinden buharlaştırıldı. 60 milyon lirası batan bir iş insanı “Müşterilerimden topladığım paraları kaptırdım. Ürünleri teslim edemedim; hacizlik duruma düştüm” dedi. Hakkında suç duyurusunda bulunulan şüpheliler ise birbirlerini suçladı.

İthalatı İran’dan yapılan ve plastik sanayinde kullanılan yüzlerce ton kimyevi ürün, dikkat çeken bir dolandırıcılık soruşturmasına konu olmuş durumda. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmaya göre üçü İranlı, 2’si Türkiye vatandaşı 5 kişi Ağustos 2016’da, H. Hammadde Sanayi adı ile bir şirket kurdu. Şirketin yüzde 80 hissesi İranlı 3 isme aitti.

PAZARLAMA ATAĞINA GEÇTİLER

Şirketin temel amacı, İran’dan ithalatı yapılacak plastik hammaddesinin Türkiye’de satışını yapmak olarak belirlendi. Şirket kuruluşuyla birlikte Türkiye’den ortak olan isimler N. B. ile M. U., yoğun bir pazarlama atağına geçti. Bu süreçte, uzun yıllardır plastik hammadde ticareti yapan M. İna Polimer şirketinin sahibi İsmail N. Ö. ile bu kişilerin yolu kesişti.

‘ÜRETİMİ İRANLI ORTAĞIMIZ YAPIYOR’

N. B. ve M. U., bu kişiye, hammadde ithalatı yapan bir şirketlerinin olduğunu, İranlı ortaklarının ise ülkesinde üretici konumda olduğunu kaydetti. İsmail N. Ö., ürün tedarik ettiği müşterileri ile görüştü ve siparişlerini aldı. Sipariş veren her firma ödemesini de yaptı. İsmail N. Ö. de, şirketin hesabına gelen müşteri paralarını N. Ö. ve M. U.’nun kendileri ile paylaşılan şirket hesabına gönderdi.

ÜRÜNLER TESLİM EDİLMEDİ

Ödemeler yapıldıktan sonra ürünlerin teslimi beklendi. Ancak, bu aşamadan sonra bir dizi oyalama süreci devreye girdi. Söz verilen tarihlerde teslimatlar yapılmadı. Büyük bir krizin eşiğine gelen iş insanı İsmail N. Ö., sorunun çözümü için çıkış ararken ikinci bir kez daha dolandırıldı.

İKİNCİ KEZ DOLANDIRDI

Bu kez, temasta olduğu N. Ö., “İranlı ortaklarıma ulaşamıyorum” diyerek yeni bir şirket kurduklarını bu firma üzerinde kendisine malları teslim edebileceğini söyledi. İsmail N. Ö., bu kez M. Plastik Pazarlama şirketine paraları göndermeye başladı. Ancak bu firmanın da, dolandırıcılık olayının bir parçası olarak kurulduğu zaman içinde anlaşıldı. Toplamda 60 milyon TL iş insanı İsmail N. Ö., aralarında İranlıların da olduğu 8 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Ödemesi yapılan ürünün ise 13-14 bin ton seviyesine denk geldiği kaydedildi.

‘ORTAKLARIM BENİ DE DOLANDIRDI’

İş insanı İsmail N. Ö.’nün, hakkında suç duyurusunda bulunduğu İranlı D. B. ise, savcılık ifadesinde “Türkiye’den ortaklarım beni de dolandırdı” dediği belirlendi. D. B., N. Ö.’nün, çoğunluk hissesine sahip olduğu şirket için gelen 2 bin ton hammaddeyi İ. A. adına kurulan ve paravan bir firma olarak anılan Y. Plastik Polimer firmasına aktararak iç piyasaya sattığını kaydetti. İran’da fabrika sahibi olduğunu kaydeden D. B., uğradığı toplam zararın 5.6 milyon dolar olduğunu kaydetti. Dolandırıcılık yapmakla suçlanan N. Ö., M. U. ile İ. A. ise, kendilerine yöneltilen suçlamaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi