31 Mart'ta Oy Vermeyenlere Para Cezası Kesilecek

31 Mart'ta Oy Vermeyenlere Para Cezası Kesilecek
Kanunlara göre herkes, vatandaşlık görevi gereğince siyasi seçimlerde oy kullanmak zorunda. Buna karşın oy kullanılmaması halinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen para cezası vatandaşlardan tahsil ediliyor. Milyonlarca vatandaş, geçtiğimiz yıl 300 TL olarak belirlenen bu miktarın 31 Mart seçimlerinde ne kadar olacağını merak etmekte.

Türkiye, 31 Mart'ta sandıklara gitmeye hazırlanıyor.

Ancak haftalardır süren seçim atmosferi, geçtiğimiz yıllara nazaran oldukça sönük geçmekte. Vatandaşların bu seçimlere yoğun ilgi duymaması, oy kullanma oranına da yansıyabilir.

Son yılların en düşük katılımlı seçimlerinden birinin yaşanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuya ilişkin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınan para cezası önlemine dikkat çekiyor.

oy33.webp

OY VERMEYENE 475 TL PARA CEZASI

Yasalara göre, herkesin vatandaşlık görevini yerine getirmesi ve oy kullanması zorunlu tutulmakta. Buna karşın oy kullanmayan vatandaşlara adli ceza yerine para cezası uygulanıyor. 14 ve 28 Mayıs seçimleri için YSK tarafından 300 TL olarak belirlenen oy vermeme cezasının bu yıl ne kadar olacağı merak konusu.

Konuya ilişkin YSK tarafından yarın bir açıklama yapılması beklense de, 2023 yılında 300 lira olarak belirlenen tutarın, yeniden değerleme oranı seviyesinde zamlanması muhtemel görünüyor.

Bir başka deyişle yüzde 58,46'lık muhtemel artışla birlikte 31 Mart seçimleri için beklenen oy vermeme cezası 475 TL'ye yükselecek.