'Yeşilçam'ın Ferit'i: Tarık Akan kimdir?

'Yeşilçam'ın Ferit'i: Tarık Akan kimdir?
Yeşilçam'ın Damat Ferit'i oyuncu Tarık Akan, 16 Eylül 2016’da vefat etmesinin ardından 5 yıl geçti. Türk sinemasının usta oyuncuları arasında yer alan Tarık Akan kimdir? İşte Tarık Akan'ın hayatına dair önemli notlar haberimizde...

Yeşilçam'ın unutulmaz filmlerinde Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen ve Kemal Sunal ile başrolleri paylaşan oyuncu Tarık Akan, 16 Eylül 2016’da akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Yeşilçam'ın Damat Ferit'i oyuncu Tarık Akan, vefatının 5'inci yılında ailesi ve sevenleri tarafından mezarı başında anılıyor.

Tarık Akan kimdir?

"Bir daha dünyaya gelsem yine oyuncu olurdum" diyen Tarık Akan, Hüseyin Yaşar Üregül ile Yaşar Üregül çiftinin üçüncü çocuğu olarak 13 Aralık 1949'da 13 Aralık 1949 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.

Gerçek adı Tarık Tahsin Üregül olan ve sahne adıyla Tarık Akan, subay olan babasının tayini dolayısıyla Erzurum Dumlupınar İlkokulunda başladığı eğitimine Kayseri'de devam etti.

Babası emekli olduktan sonra ailesiyle İstanbul'da yaşamaya başlayan Akan, ortaokul ve liseyi Bakırköy'de tamamladı.

Üniversite öğrenimine Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü kazanarak başlayan Akan, buradan ayrılarak İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okuluna girdi ve bu okuldan mezun oldu.

1970'de Ses dergisinin düzenlediği Sinema Artist Yarışması adlı yarışmaya katılarak birinci olan Akan, 1971 yılında ilk sinema filmi olan Solan Bir Yaprak Gibi ile Fatma Girik ile başrolde yer alarak oyunculuk kariyeri başladı.

Bir anda Yeşilçam'ın en yakışıklı oyuncularından birisi haline gelen sanatçı, 1972'de Suçlu adlı filmindeki performansıyla 1973 yılının Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

1973 yılına gelindiğinde Yeşilçam'ın en iyi duygusal filmlerinden birisi olarak bilinen Canım Kardeşim'de Halit Akçatepe birlikte oynayarak, oyunculuk kariyerine yeni bir adım daha attı.

Oyunculuğunu kanıtlayan Akan, 1974'te Ertem Eğilmez'in yönettiği Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı'ndaki Damat Ferit adlı karakteri ile Yeşilçam'ın unutulmaz karakterleri arasındaki yerini aldı.

Öyle ki film 1975 yılında vizyona girmiş ve Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi filmleri arasındaki yerini aldı.,

Aynı yıl Akan, Gülşen Bubikoğlu ile Ah Nerede adlı romantik-komedi filmi büyük başarı elde etti.

Ardından 1976'da serinin ikinci filmi olan serinin en çok hasılat yapan filmi Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı ile sinema dünyasında emin adımlarla ilerlemeye devam etti.

1979'da askerlik görevini yedek subay olarak Denizli'de yapan sanatçı, sinema sektöründe işlerin kötü gittiği 1978-1981 yıllarında ticari taksi ticaret hayatına devam etti.

Takvimler 12 Eylül 1980'i gösterdiğinde ise 12 yıl hapis cezası ile yargılandıktan sonra 2,5 ay hücre hapsi cezası aldı.

7 Ağustos 1986'da Yasemin Erkut ile evlenen Akan'ın bu evlilikten Barış Zeki Üregül ve ikiz olan Yaşar Özgür ile Özlem dünyaya geldi.

1995'de Aziz Nesin'in vefatının ardından Nesin Vakfı başkanlığını devraldı.

2002 yılına geldiğinde ise 12 Eylül Darbesi'nden sonra yaşadıklarını sonra yaşadıklarını Anne Kafamda Bit Var isimli kitabıyla kaleme aldı.

1977'de yönetmen Zeki Ökten ile tanışan Akan, Yeşilçam'da oynadığı karakterlerin aksine Melike Demirağ ve Tuncek Kurtiz ile oynadığı Sürü filmiyle büyük başarı elde etti.

1982 yılına gelindiğinde ise Yılmaz Güney'in yönettiği Yol filmiyle dünyaya adını duyurdu. Film aynı yıl Cannes Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu kategorisi adaylığıyla Altın Palmiye ödülünü aldı.

Öte yandan Tarık Akan Altın Portakal Film Festivali'nde aldığı 7 ödülle en çok ödül alan tek erkek oyuncudur.

Usta oyuncu 1990'lı yıllarda daha az sinema filmlerinde yer aldı.

Oyunculuk kariyerine dizi sektörünün gelişmesiyle birlikte Koçum Benim adlı dizi ile devam eden Akan, 2001'de klasikleşen Vizontele filminin, 2004'te çekilen ikinci filmi Vizontele Tuuba'da 'Güner Sernikli' adlı karakteri canlandırdı.

Oyunculuğa 2009 yılına kadar devam eden Akan, akciğer kanseri oldu. İstanbul'da süren tedavisinin ardından 16 Eylül 2016'da hayatını kaybeden Akan, Bakırköy Mezarlığı'na defnedildi.

Etiketler :