Yerli karanfille çiçek gibi başarı: Antalya'dan dünyaya ihracat

Yerli karanfille çiçek gibi başarı: Antalya'dan dünyaya ihracat
Türkiye, yıllardır ithal ettiği karanfili artık yerli üretiyor. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nün öncülüğünde geliştirilen 5 yerli karanfil çeşidinin %85’i ihraç ediliyor. "Likya Kaya" ile başlayan bu başarı, süs bitkileri sektöründe dışa bağımlılığı azaltıyor, ekonomiye katkı sağlıyor.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nün (BATEM) Antalya'da kesme çiçek üretimi ve ihracatçısı 2 firma ile 2012 yılında ortak başlattığı yerli karanfil ıslah çalışmaları olumlu sonuçlandı. 5 çeşit üretimi yapılan yerli karanfillerin yüzde 85'i ihraç ediliyor.

Türkiye'de kesme çiçek üreticilerinin her yıl anaç ve fideleri İsrail, Hollanda, İtalya ve İspanya'dan ithal edilen karanfile yönelik yerli ıslah çalışmaları, BATEM ve kesme çiçek üretici firmalarının iş birliğinde 2012 yılında başladı. Ana vatanı Türkiye olan, 1800'lü yıllardan itibaren Anadolu dağlarındaki kültürleri yabancı bilim insanları tarafından toplanarak Avrupa ve İsrail'e götürülen, yıllardır anaç, çelik ve fideleri ithal edilen karanfilin ilk yerli ıslah çalışmasının başarıyla sonuçlanmasının ardından, üretimi yaygınlaşan yerli karanfillerin ihracatına başlandı.

turkiyenin-ilk-yerli-karanfillerinin-yu-706169-208991.jpg

İLK YERLİ KARANFİL LİKYA KAYA

Türkiye'de kesme çiçek üretimi ve ihracatının merkezi konumundaki Antalya'da BATEM'den Ziraat Mühendisi Ayşe Kaya'nın proje liderliğinde Türkiye'nin ilk yerli karanfillerinin ıslahı gerçekleştirildi. Yerli karanfil ıslah çalışmalarında Türkiye'nin ilk yerli karanfiline ise 'Likya Kaya' ismi verildi. Likya Kaya'nın satışını Turkish Flower Group'a yaptıklarını anlatan Ayşe Kaya, “Yine ıslah çalışmalarımızın sonucu olarak geliştirdiğimiz 4 çeşidin, iki firmaya satışını gerçekleştirdik. Halen bu çeşitlerin yurt dışına ihracatı yapılmakta" dedi.

turkiyenin-ilk-yerli-karanfillerinin-yu-706166-208991.jpg

SAKSIDA YERLİ KARANFİLLER DE ÜRETİLDİ

Diğer yandan, BATEM'in yerli karanfil ıslah çalışmalarında, kesme çiçek türü dışında, peyzaj çalışmalarında kullanılan saksıda karanfil olarak da iki yerli tür üretimi tamamlandı. Aura ve Nezahat ismi verilen iki tür hakkında bilgi veren Ayşe Kaya, “Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz her iki kurumun alanlarında ortaklaşa yürüttüğümüz TAGEM-ARGE destekli bir projeyle başladı ve günümüze kadar kesintisiz çalışmalarımız devam etti. Karanfilin saksılı kullanımı da var. Park bahçelerde, açık alanlarda, balkonlarda, peyzaj tasarımlarında geniş kullanımı olan bir tür. Çalışmalarımızda saksılı karanfil çeşit geliştirme kısmına da girdik. 2017 yılından itibaren 18 adaydan ikisinin, Aura ve Nezahat ismiyle 2024 aralık ayında tescil işlemini gerçekleştirdik. Şu anda özel sektöre sunumu hazır bir şekilde, nihai müşterilerini bekliyor çeşitlerimiz" dedi.

turkiyenin-ilk-yerli-karanfillerinin-yu-706167-208991.jpg

4 MİLYON YERLİ KARANFİL ÜRETİMİ

BATEM'in yerli karanfil çeşitleri ıslahında başarılı sonuçlar elde ettiğini belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Bir tanesi ticarileştirilerek tescillenmişti, Likya Kaya diye. Daha sonra BATEM'in ürettiği dört çeşidin de tescillerini alarak üretimine başladık. Üç yıldır üretiyoruz. Bu karanfillerimizin yapısı diğerlerinden daha farklı, daha olumlu. Bu doğrultuda yaklaşık son 3 yılda 4 milyonun üzerinde bu çiçeklerden ürettik. Bunların da yaklaşık yüzde 85'ini ihracat, yüzde 15'ini iç piyasada değerlendirdik" dedi.

turkiyenin-ilk-yerli-karanfillerinin-yu-706168-208991.jpg

"İHRACAT POTANSİYELİ DE YÜKSELECEK"

Yapılan çalışmaların önemine dikkat çeken Ali Çandır, Türkiye’nin uzun yıllardır üretimde kullandığı pek çok çeşit için yurt dışına telif ödemek zorunda kaldığını belirtti. Bu nedenle yerli ve milli türlerin geliştirilmesinin, ekonomik açıdan büyük bir değer yarattığını vurguladı. Islah ve çeşit geliştirme süreçlerinin uzun vadeli yatırımlar olduğunu hatırlatan Çandır, BATEM’in bu süreçleri özel sektörle ortak yürütmesinin sektör için ayrı bir kazanç olduğunu ifade etti. Kentleşmenin arttığı günümüzde süs bitkilerine olan ilgi hızla yükseliyor. Gerek iç mekanlarda gerekse dış alanlarda doğayla uyumlu yaşam alanları oluşturma çabası, süs bitkilerini öne çıkarıyor. Türkiye'nin bu alanda doğal ve iklimsel avantajlara sahip olduğunu belirten Çandır, çeşitliliğin artmasıyla birlikte ihracat potansiyelinin de yükseleceğini söyledi.

turkiyenin-ilk-yerli-karanfillerinin-yu-706174-208991.jpg

ANTALYA'DAN DÜNYAYA 40 MİLYON DOLARLIK ÇİÇEK

Türkiye’de kesme çiçek üretimi ve ihracatında Antalya’nın öncü rol oynadığını ifade eden Çandır, yılda yaklaşık 40 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşıldığını belirtti. Antalya’da 10 bin dekara yakın alanda karanfil başta olmak üzere süs bitkileri üretimi yapılırken, sprey karanfil üretiminde dünya genelinde önemli bir konumda bulunulduğunu söyledi. Son yıllarda karanfil dışındaki türlere yönelim artarken, kamu kurumları, firmalar ve üreticiler çeşitliliği artırma yönünde önemli adımlar attı. Böylece hem iç hem dış piyasada pazar payının büyüdüğünü, yeni türlerin devreye alınmasıyla birlikte farklı pazarlara açılmanın mümkün hale geldiğini ifade etti.

turkiyenin-ilk-yerli-karanfillerinin-yu-706172-208991.jpg

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)