Yavaş'a Ankapark'ı isteyen AKP'liler soruldu: İsteyen varsa hemen devrederim

Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankapark'a ilişkin açıklamasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. AKP'li bazı isimlerin Ankapark'ı istediklerine dair bir soru üzerine Yavaş, "İsteyen varsa hemen devrederim" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankapark'a ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı.

Ankapark'ın tartışmaların odağında olduğunu hatırlatan Yavaş, dönemin belediyesinin 801 milyon dolar bedelle Ankapark'ı yaptığını hatırlattı. Seçimden önce Ankapark'ın ihale edildiğini ve bir yıllığına kiralandığını belirten Yavaş, kiralama prosedüründe yanlışlık olduğunu ifade etti.

Yavaş, "801 milyon dolarlık bir yatırımı bir kiracıya veriyorsunuz, karşılığında 801 milyon dolara eş bir teminat almıyorsunuz. Diyelim ki 29 yıllığına verildi, 29 yıl sonra buradaki makineler nasıl kullanılacaktı? Seçimden sonra buranın çalışması için o günkü işletmecinin bizden talepleri oldu biz bu taleplerin hepsini yerine getirdik" dedi.

Olaya Ankaralıların parasıyla yapıldığı gerçeğiyle baktıklarını belirten Yavaş, bu paranın korunmasının kendileri için önemli olduğunu söyledi ve bu nedenle işleticisinin taleplerini yerine getirdiklerini söyledi. Ancak Ankapark'ın çalışmadığını ve bu sürede de anlaşma zamanının bittiğini belirten Yavaş, daha sonra işletmecinin çıkması için ihtar verdiklerini kaydetti. Ancak işletmeci çıkmayınca KaYmakamlığa başvurduklarını belirtti ve kendilerinden de davacı olunduğunu söyledi. Belediye olarak karşı dava da açtıklarını hatırlatan Yavaş, Pazartesi günü itibarıyla yargı kararıyla Ankapark'ı teslim aldıklarını vurguladı.

"Burası Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk milletine bağışladığı, Ankaralılara emanet ettiği bir arazi" diyen Yavaş, şunları söyledi:

"Biz olaya nasıl bakıyoruz? Buradan kurtarabildiğimiz, çalışır ne var tespitini yapıyoruz. Burada ne yapabilir? Ankara halkına soracağız. Yarından itibaren kamuoyuna açarak buranın nasıl kullanılacağımızı soracağız. İçimden geçeni söyleyeyim; Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği bir yere bilet parası ödeyerek içeri girilmesini içim almıyor. Tamamen ücretsiz hale getirerek bütün Ankaralıların Atatürk'ün emaneti olduğunu bilerek kullanması için çalışmalarımız devam edecek. Elbette bazı aletlerin sökülmesi, kiraya verilmesi söz konusu olabilir."

'Bize ne teslim edildiğini paylaşacağız'

Adeta mahkemelere yalvardıklarını söyleyen Yavaş, "Burada günlük hırsızlık oluyor diye. Düşünün buranın kullanım hakkı kiracıda, biz müdahale edemiyoruz. Ancak etrafta gezen ANFA güvenliğinin ekipleri bunları yakalarsa yakalayıp karakola teslim ediyordu. Bizim görevimiz Pazartesiden itibaren başlıyor. Bize ne teslim edildiğini Ankaralılarla paylaşacağız."

1200 tane alet var diye övünüldüğünü ancak harcanan paranın 801 milyon dolar olduğunu belirten Yavaş, Gökçek'in bu rakamı kabul etmediğini ve 450 milyon dolar olduğunu söylediğini hatırlattı.

"6.4 tane Fatih Sultan Mehmet Köprüsü buraya harcandı"

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün 125 milyon dolara yapıldığını belirten Yavaş "6.4 tane Fatih Sultan Mehmet Köprüsü buraya harcandı" dedi. Bunun yerine Ankara'nın tüm alt yapısının bitmiş olacağını ve su baskınları da olmayacağını aktardı. Kendi önceliğinin ise insan hayatı olduğunu vurguladı.

Zarar en azken Ankapark'ı almak için uğraştıklarını kaydeden Yavaş, davanın kazanılmasına rağmen tedbirin devam ettiğini belirtti. 6 Temmuz 2022'de mahkemenin parkın tahliyesine karar verdiğini ifade etti.

Tespit yapılacak

Tespitin 1200 parça oyuncağın, elektrik aksağının gibi parçaların teker teker incelenmesi nedeniyle uzun süreceğini söyleyen Yavaş, Ankapark'ın önceden çizilmiş bir projesi olmadığını da açıkladı. Bunların da farklı farklı şirketler üzerinden yapıldığı için tespitlerin zor olacağını belirtti.

'Ankapark riskli alanda'

Teleferik yapılmış gibi neredeyse yüzde 80'inin parası ödenmiş. Ankapark'ın yapıldığı yerin altı tamamen su. Bu güvenlik açısından aşırı masraf gerektiriyor. Taşkınlarda çok yüksek riskli alanlardan bir tanesi. Burada bir sürü ağaç kesildi. Ortada teleferik falan da yok. Mahkemeye verdik.

'Talan ediliyor dedik'

"Bir buçuk yılda bizim tespit ettiğimiz 87 hırsızlık vakası var. ANFA güvenliğin aracının kontroller sırasında yakaladığı hırsızlıklar bunlar. Mahkeme dosyasına konuldu talan ediliyor dememize rağmen maalesef bir an önce karar alamadık" diyen Yavaş, 2013'ten beri hiçbir otobüs alımı yapılmadığını hatırlattı ve Ankaralıların ihtiyaçları için söz konusu paranın harcanabileceğini belirtti.

Gazetecilerin sorularını yanıtladı

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan ve eğitim kurumlarından gelen tekliflere açık olduklarını belirten Yavaş, "Bilim Parkı yapalım diye de teklif var ama bunların tartışılması lazım" dedi.

Melih Gökçek için Ankapark konusunda savcılığa başvurduklarını belirten Yavaş, "Çıkacak kamu zararını tazmin yoluna gidilecek" ifadelerini kullandı.

Ankapark'ın kendi belediyelerine hatta bakanlığa devredilmesini isteyen AKP'lilerin olduğunun hatırlatılması üzerine Yavaş şunları söyledi:

"İsteyen varsa hemen devrederim. Bize devredin diyenler vardı ellerindekini yaktılar. Burası büyükşehrin hacmini de aşan boyutta. Her oyuncağın başına güvenlik görevlisi koymak gerekiyor çünkü çocukları zapt edemezsiniz. Güvenliğini almak zorundasınız."

Kaynak:halktv.com.tr