Vazgeçtikleri sözleşmeyle kıyafet özgürlüğü de korunuyordu

Vazgeçtikleri sözleşmeyle kıyafet özgürlüğü de korunuyordu
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliği teklifiyle ilgili “Kadınlarımızın en temel hakkı olan kılık kıyafet özgürlüğü anayasal güvenceye kavuşturulacak” açıklamasına tepki gösterdi. Güllü, Erdoğan’ın imzasıyla çıkılan İstanbul Sözleşmesi’nin başörtüsüne güvence sağladığını vurguladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsünü yasal güvenceye kavuşturulması için yaptığı açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başörtüsüne anayasal güvence gerektiğini açıklamıştı.

Erdoğan’ın açıklamasının ardından AKP, MHP, BBP tarafından Meclis’e sunulan 3 maddelik teklifte başörtüsüyle ilgili düzenlemenin yanı sıra evlilik birliği tanımı yapılarak, ‘Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir’ hükmü öngörüldü. Teklif yarın Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile Türkiye’nin çekildiği İstanbul Sözleşmesi’yle başörtüsünün güvence altında olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Ne diyordu İstanbul Sözleşmesi? Şimdi tam da hatırlanacak zaman. Diyordu ki 6 yaşındaki çocuklar istismar edilirse karşısında dur hükümet olarak, iktidar olarak, devlet olarak. Ya da kadına karşı şiddet uygulandığında, boğarak, canavarca, canice hisle onları yakarak katlettiklerinde onlara gerekli cezanın verilmesi adına hukuk kurallarının, adaletin uygulanmasını sağla. Tüm bunlarla beraber ana sözleşmenin içeriğinde çok önemli bir detay vardı. Onu atlamamak gerekir. Bugün tam da zamanı bu konuları konuşmak için.

İstanbul Sözleşmesi diyor ki insan haklarına dikkat et, ayrımcılık yapma. TBMM’de, bu sözleşmeden vazgeçen iktidar diyor ki ‘Anayasa’da ben kadınlara insan haklarını sağlayacağım.”

Kaynak:ANKA