Vatandaşı balçığa gömen
kavşaktan bir AKP klasiği çıktı

Urfa ve Adıyaman'da can kaybı yası 15'e çıktı. Felaketin simgesi haline gelen Abude Kavşağı'nın öyküsü de tanıdık.

Şanlıurfa ve Adıyaman'daki sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 15'e yükseldi. Şanlıurfa'daki Abide Köprülü Kavşağı'nın alt geçidinde beş kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Urfa’da Aralık 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan Abide Köprülü Kavşağı, yağışı kaldıramayarak sele teslim oldu. Alt geçitte çok sayıda yurttaş da mahsur kaldı. Yurttaşlar kurtarma ekiplerince çıkarıldı.

Öte yandan alt geçitten tam bir Türkiye klasiği çıktı. Çok sayıda yurttaşın mahsur kaldığı, beş kişinin de yaşamını yitirdiği köprülü kavşağın yapımı için 105.2 milyon TL harcandığı ortaya çıktı.

Birgün'den Mustafa Bildircin'e konuşan TMMOB Şanlıurfa İKK Sekreteri Çakır, “Az yağmurlarda da o bölgede su birikiyordu. Bu, bilimin sözlerine kulak tıkayan anlayışın sonucudur” dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Zeynel Abidin Beyazgül’ün girişimiyle yaptırıldığı belirtilen Abide Köprülü Kavşağı, 3 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle açılmıştı.

Kavşağın, “Kente nefes aldırdığı” ifade edilerek trafik sorununu büyük ölçüde çözdüğü savunuldu.
Abide Kavşağı’ndaki bağlantı yollarının revize projeleri, 30 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen ihale kapsamında çizdirildi. Revize projelerinin çizdirilmesi için Hatay merkezli bir harita-mühendislik şirketiyle 370 bin TL’lik anlaşma yapıldı.

Yağışta altı suyla dolan Abide Kavşağı Köprüsü’ne yönelik yapım ihalesi ise 6 Nisan’da gerçekleştirildi. Yalnızca bir şirketin teklifinin geçerli sayıldığı ihale kapsamında Ankara merkezli Ohitan İnşaat Mühendislik isimli şirket ile sözleşme imzalandı. Sözleşmenin bedeli ise kayıtlara, 104 milyon 900 bin TL olarak geçti. Yağmur suyunu kaldıramayan kavşak için harcanan toplam para, 105 milyon 270 bin TL’ye ulaştı.