Uzmanlar uyarıyor: Yaz soğuk algınlığı gibi algılanan tablo koronavirüs olabilir

Uzmanlar uyarıyor: Yaz soğuk algınlığı gibi algılanan tablo koronavirüs olabilir
Koronavirüs kısıtlamalarının gevşemesi ve maske kullanımının azalması ile birlikte bir süredir görülmeyen yaz soğuk algınlığı ve nezle vakalarında artış yaşanmaya başladı. Ağustos ayında adeta salgına dönüşen soğuk algınlığına ilişkin görüş aldığımız, Prof. Dr. Ahmet Saltık, "Yaz soğuk algınlığı, nezlesi gibi algılanan tablo COVID olabiliyor ve bulaştırıcı olabiliyor insanlar" ifadesini kullandı.

NAZLICAN ERMİŞ

Koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte hayatımıza giren maske, mesafe, hijyen kuralları ile birlikte seyrek görülen nezle vakaları, koronavirüs kısıtlamaların gevşetilmesi, aşılamanın yaygınlaşması ile birlikte gelen rehavet ile maske kullanımının azalışı nedeniyle sık görülmeye başlandı.

Ağustos ayında salgına dönüşen nezlenin, koronavirüs vakalarına etkisinin olabileceği düşünülürken, uzmanlar uyarılarda bulundu.

'Her iki virüsü de bir insanın alması olanaklıdır'

halktv.comtr'ye konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, nezle ve koronavirüsün aynı vücutta birleşme ihtimaline ilişkin, "Her iki virüsü de bir insanın alması olanaklıdır. Ayrı ayrı virüsleri var. Delta ve Delta Plus enfeksiyonları, yaz mevsiminde soğuk algınlığı gibi gidiyor. Yeni varyantlar, başlangıçta çok hafif bulgu veriyor, yaz soğuk algınlığına yakalanmış gibi... Test ile ancak ayırt edilebiliyor" dedi.

Prof. Dr. Saltık şöyle devam etti: 

'Yaz soğuk algınlığı, nezlesi gibi algılanan tablo koronavirüs olabiliyor'

"Öte yandan delta enfeksiyonlarında başlangıçtaki Vuhan virüsünün neden olduğu belirtileri göremiyoruz. O belirtiler kuru öksürük, nefes darlığı özellikle, ateş, ciddi halsizlik ama çok tipik olanlar ise tat ve koku duyusunun gitmesiydi. Delta varyantlarında bunları görmüyoruz. Dolayısıyla insanlar soğuk algınlığı tablosuna benzediği için, yaz soğuk algınlığı diyor. Bu durum çok tehlikeli bir durum yaratıyor salgın denetimi için. Yaz soğuk algınlığı, nezlesi gibi algılanan tablo COVID olabiliyor ve bulaştırıcı olabiliyor insanlar. Üstelik delta varyantları, önceki varyantlara göre neredeyse yüzde 60-65 oranında daha bulaştırıcı"

Ne yapılmalı? 

Sağlık Bakanlığı'na da bir çağrı yapan Prof. Dr. Saltık, "Bakanlığın halkta bir paniğe yol açmayacak şekilde yaz soğuk algınlığı bulguları uzayan insanların sağlık kuruluşlarına başvurmasını önermesi ve yaz soğuk algınlığı tablosu yaşayan insanların COVID olabileceklerini düşünerek, en yakın sağlık kuruluşlarından test yaptırmaları uygun olur" dedi. 

'Türkiye'den kaynaklanacak başka varyantlar mümkündür'

Öte yandan Türkiye kaynaklı bir varyantın da olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Saltık şunları söyledi:

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın yetersizliği nedeniyle saptayamadığımız belki de farklı varyantlar dolaşıyor. Belki bir Türkiye varyantı var, Türkiye'den kaynaklanacak başka varyantlar mümkündür çünkü Türkiye bir transit ülke. Son 1 ay içinde neredeyse 1 milyona yakın insan İran üzerinden Türkiye'ye geldi ve İran şu anda dünya ikincisi koronavirüs bakımından. Rusya, delta kaynarken dünya kadar turist aldık. Sağlık Bakanlığı salgını yönetemiyor. 

'Belirtileri ve bulguları karışabiliyor'

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol ise, "Soğuk algınlığı ve COVID virüsü birleşirse kusursuz fırtına ya da salgın olur mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

Bu iki virüs birleşemez. Sadece soğuk algınlığı ve koronavirüs belirtileri karışıyor, ayırt edilemeyebilir birbirleriyle. Belirtileri ve bulguları karışabiliyor.