'Ay'a sert iniş, yumuşak iniş'ten haber alınamıyor: Uzayda şov başkadır

'Ay'a sert iniş, yumuşak iniş'ten haber alınamıyor: Uzayda şov başkadır
Erdoğan "2023 sonunda Ay'a gideceğiz, sert iniş yapacağız" demiş, Bakan Varank soru önergesine yanıtında "2022-2030" planımızda yok açıklamasında bulunmuştu. Uzaya gidecek isimler ise belli oldu, isimleri Erdoğan açıklayacak.

Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarından, emeklilere yapılacak zam oranına, asgari ücrete yapılacak zam oranından çiftçilere krediye, EYT düzenlemesine kadar her konuyu bizzat kendisi açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzaya gidecek isimleri de kendisi açıklayacak.

Uzaya gidecek Türk adaylar belli oldu. Son dakika gelişmesini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank duyurdu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Uzaya gidecek adaylarımız belli, yakın zamanda Cumhurbaşkanımız açıklayacak" dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şu ifadeleri kullandı:
"Yakın zamanda Cumhuriyetimizin 100. Yılında bir Türk vatandaşını Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndereceğiz. Orada bilimsel deneyler bu arkadaşımız gerçekleştirecek. Bu Türk uzay yolcularının seçiminde Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin ciddi katkıları oldu. Uzay ve havacılık alanında ciddi psikolojik testleri beraber gerçekleştirdik.

Adaylarımız aslında belli, yakın zamanda da inşallah sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla bu isimleri paylaşmış olacak. Türkiye 100. Yılında bir vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna gönderecek. Bir Türk vatandaşı ay yıldızlı al bayrağımızı uluslararası uzay istasyonunda en güzel şekilde temsil edecek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl Türkiye Milli Uzay Programı toplantısında yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:

"İnşallah Ay’a gidiyoruz. 2023 yılı sonunda yakın Dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz milli roketimizle Ay’a ulaşıp sert iniş gerçekleştireceğiz. 2028’de ise aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı bu kez kendi milli roketlerimizle yapıp Ay’a yumuşak iniş gerçekleştireceğiz. Bir Türk vatandaşını da gönüllüler arasından seçerek, gerekli eğitimleri almasını sağlayıp, uzaya göndereceğiz."

9 Şubat 2021’de Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Erdoğan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz” demişti.

Varank ise Anadolu Ajansı Editör Masası’na çıkarak “Ay’a sert iniş”in nasıl olacağını açıklamıştı. Varank şöyle demişti:

“Ay misyonu zor bir görev. Burada iki aşamalı planımız var. Öncelikle 2023 sonunda kendi uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkartacağız. Şu anda 1,5-2 tonluk aracı kendimiz yörüngeye çıkartacak kabiliyete sahip değiliz. Oraya çıkaracağımız uzay aracımızı, kendi geliştirdiğimiz özgün ve milli motorumuzu ateşleyerek aya göndereceğiz ve uzay aracımızın aya sert iniş yapmasını sağlayacağız.”

Bakan Varank, yakın zamanda CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Milli Uzay Programı kapsamında yürütülen çalışmalar ve Ay’a insanlı gidişin hangi tarihte yapılacağına ilişkin sorularını yanıtlamış, Türk uzay yolcusunun, 2023 yılının ikinci yarısında, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmesinin planlandığını, 2022-2030 yılları arasında Ay’a insanlı erişim gibi bir hedef bulunmadığını açıklamıştı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :