Üniversite kampüsündeki TOKİ inşaatına mahkeme 'dur' dedi

Üniversite kampüsündeki TOKİ inşaatına mahkeme 'dur' dedi
TOKİ'nin İzmir'de bir üniversite kampüsüne yapılması planlanmasının ardından konu TBMM gündemine taşınmıştı. Mahkeme, , üniversite dışındaki konut ve diğer kullanım alanlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece imar planları geçersiz kaldı.

TOKİ'nin İzmir'in Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi'ndeki üniversite kampüs alanına yapmak istediği konut projesinin ihalesi, mahkemece iptal edildi. Karabağlar Belediyesi’nin başvurusunu değerlendiren Ankara 4. İdare Mahkemesi, imar planı olmaksızın çıkılan yapım ihalesini oybirliği ile hukuka aykırı buldu. Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla TOKİ’yi, yargı kararlarına uygun adımlar atmaya çağırdı.

Karabağlar Belediyesi, 38 hektarı İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne tahsisli, 42 hektarına ise toplu konut yapılmak istenen Uzundere'deki 80 hektarlık alanla ilgili hukuk mücadelesini sürdürüyor. 80 hektarlık alanın tamamının üniversiteye ayrılmasını isteyen ve konut yapılmasına karşı çıkan belediye, geçen yıl İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, üniversite dışındaki konut ve diğer kullanım alanlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece imar planları geçersiz kaldı.

Planı beklemeden ihaleye çıktılar

Bunun üzerine bakanlık yeniden revizyon imar plan çalışması başlattı. Ancak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), sürecin tamamlanmasını beklemeden 26 Ocak 2021 tarihinde söz konusu 42 hektarlık alanda konut yapmak için apar topar ihaleye çıktı. İmar planları ise ihaleden hemen sonra, 12 Şubat 2021 tarihinde askıya çıkarıldı.

Mahkemeden çıkan yeni karar

Karabağlar’ın geleceği için alanın tamamının üniversiteye tahsisini isteyen Karabağlar Belediyesi, mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için yeniden yargıya başvurdu. Başvuruyu değerlendiren Ankara 4. İdare Mahkemesi, revizyon imar planı onaylanmamış alanda konut yapım ihalesine çıkılamayacağına hükmetti. Mahkemenin oybirliği ile aldığı kararda, şu noktalara dikkat çekildi:

“Dava konusu ihale işlemlerinin dayanağı olan 19.03.2019 onay tarihli imar planlarının mahkeme kararı ile yürütmesinin durdurulduğu, bu karar doğrultusunda yapılan revizyon imar planlarının ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak 12.02.2021 tarihli ve 265497 sayılı yazı ile askı-ilan süreci başlatılmak üzere dağıtımının yapıldığı, dava konusu ihalenin ise 26.01.2021 tarihinde gerçekleştirildiği dikkate alındığında, imar planlarının onayı beklenmeksizin çıkılan ihalenin hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oybirliğiyle karar verilmiştir”

İnşaat faaliyetleri durdurulsun

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Uzundere’deki alanın tamamının üniversiteye ayrılması için verilen hukuk mücadelesinde yeni ve önemli aşamaya gelindiğini vurgulayarak, “Hukuka, adalete saygı duyulması çağrılarımıza ne yazık ki kulak tıkandı. Uyarılarımıza rağmen TOKİ yapım ihalesine çıktı. Görülüyor ki bu konudaki haklılığımız, yargı kararıyla tescillendi” dedi.

TOKİ’yi yargı kararlarının gereğini yerine getirmeye çağıran Başkan Selvitopu, “Herkes hukuka saygılı olmalı. Bu karar kapsamında TOKİ, inşaat faaliyetlerini derhal durdurmalı” diye konuştu.

ANKA

 

Etiketler :