Ülke ayağa kalkmıştı: Savcı ‘hapis’ dedi mahkeme tahliye etti

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde, köpeğin kürekle öldürülmesi olayıyla ilgili davada; mahkeme heyeti, köpeğe vurarak öldüren ve haklarında 6'şar yıla kadar hapis cezası istenen sağlık teknisyeni Murat Bacak ile hayvanı sürükleyerek götüren Sefa Çakmak'ın tahliyesine karar verdi. Duruşma 20 Ocak tarihine ertelendi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde sağlık teknisyeni Murat Bacak'ın köpeğe kürekle vurup öldürmesi ve Sefa Çakmak'ın da hayvanı sürükleyerek götürmesine ait görüntüler, 24 Kasım'da sosyal medyada paylaşıldı. 16 Kasım'da yaşandığı belirtilen olayın görüntüleri, tepkilere neden oldu. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında Murat Bacak ve Sefa Çakmak, 'bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan tutuklandı.

Bugün görülen duruşmada Cumhuriyet savcısı, mütalaasında 'Hayvanları Koruma Kanunu' gereğince hayvanlara bakmak ve onları korumakla görevlendirilen şüpheliler Bacak ve Çakmak'ın suçu, fikir ve eylem birliği içinde işledikleri kanaatine varıldığını belirterek, her iki şüphelinin de 'ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan 6'şar yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

Saldırı olmadığı tespit edildi

Şüpheliler hakkında savcılıkça hazırlanan iddianame tamamlandı. 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, olayın nasıl yaşandığı anlatıldı. İddianamede,köpek tarafından yapılan bir saldırı olmadığı tespit edildi: "Olaya ilişkin 11 saniyelik görüntüde işçi olarak çalışan şüpheli Murat Bacak'ın, elinde bulanan kürekle 3 defa sert şekilde köpeğe vurduğu, yine aynı yerde çalışan diğer şüpheli Sefa Çakmak'ın, köpeği yakalama aparatıyla tuttuğu ve hayvanın kaçmasına engel olduğu, Murat Bacak'ın köpeğe 3 defa kürekle vurduktan sonra, köpeğin hareketsiz şekilde yere yığıldığı, Sefa Çakmak'ın hareketsiz kalan köpeği sürükleyerek kenara doğru çektiği görüntülerde köpek tarafından yapılan bir saldırı olmadığı tespit edilmiştir."

İddianamede 'can dostumuz' vurgusu

Ölen köpek için 'can dostumuz' vurgusu yapılan iddianamede, "Zalimce işkenceye maruz bırakılan can dostumuz köpeğin olay tarihinden 1 gün sonra öldüğü tespit edilen Y1765 kulak küpeli olduğu belirlenmiştir" denildi.

Cezalar yarı oranında artırıldı

İki şüpheli hakkında da 'Bir ev hayvanına veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan 6'şar aydan 4'er yıla kadar hapis cezası istendi. Bu cezanın Hayvan Hakları Kanunu'nun 'suçların veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişiler tarafından işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır' maddesi gereğince yarı oranında artırılarak, 6'şar yıla çıkartılması talep edildi.

Tutuklu Murat Bacak ve Sefa Çakmak'ın yargılanmalarına bugün başlandı. 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya; tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla katılırken, başta Konya Barosu olmak üzere bazı baroların Hayvan Hakları Komisyonu'nda görevli avukatlar da hazır bulundu.

'Yüzüme doğru saldırdı'

Murat Bacak, savunmasında köpeğin kendisine saldırdığı için vurduğunu öne sürdü. Köpeği sürükleyen Sefa Çakmak da savunmasında, "Kafesteki köpekleri aşılayıp, tekrar kafeslere koyuyorum. Köpeği kafesten çıkardıktan sonra Murat'a saldırdı. Normalde köpekleri öyle sürüklemiyoruz. Köpek kendisi geliyor. Köpek saldırınca Murat elinde bir şey olmayınca yanındaki kürekle vurdu. Bir kez vurdu. Köpek sersemleyince, o sırada yakaladım. Murat sanırım korkudan kürekli vurdu. Pişmanım. Nasıl olduğunu bende bilmiyorum" diye konuştu.

Duruşma, avukatların savunmaları ile sürüyor.

Kaynak:DHA

Etiketler :