Uganda ve Akyurt arasında çözülemeyen 'idari gözetim'

Uganda ve Akyurt arasında çözülemeyen 'idari gözetim'
Ugandalı göçmen Wahap Kenyatta, ikamet izni kabul başvurusunda yaşadığı ‘sıkıntı’ nedeniyle kasım ayının başından bu yana Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde gözetim altında. Uganda Devlet Başkanı’nın özel danışmanı olan babaannesinin ve elçiliğin mektuplarına rağmen gözetim altından çıkarılmayan Kenyatta’nın, hastalıkları olduğunu söyleyen yakınları, mağduriyetlerinin çözülmesini istiyor.

Türkiye’ye resmi vizeyle gelen ve Türkiye’de eğitim hayatını sürdüren Wahap Kenyatta, kasım ayının başında ikamet izni için yaptığı başvuruda sorun yaşadı.

Yakınları, yaklaşık 40 gündür Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde gözetim altında olan Kenyatta’nın psikolojik rahatsızlığı olduğunu ve kapalı alanların bu kadar uzun süre yaşaması için elverişli olmadığını söylüyor.

Geri gönderme merkezinde doktorların kendisine yazdığı ilaçlara dair rapor tutulmadığını belirten yakınları, “İdari gözetimin kaldırılması için ilk itirazımız reddedildi. Şimdi ikinci itirazımızı yapmaya hazırlanıyoruz” dedi.

Ayrıca Kenyatta’nın babaannesi Uganda Devlet Başkanı’nın özel danışmanı. Kendisi için özel bir referans mektubu yazan babaannesi, torunu Kenyatta'nın sorununun çözülmesi için resmi bir evrak gönderdi.

Uzun yıllardır Türkiye’de yaşamış Kenyatta için Afrika Kültür Dernekleri Federasyonu ve Türkiye Uganda Komitesi de iki ayrı referans mektubunu Ankara Valiliği'ne sundu.

Uganda İstihbaratı’nın gönderdiği adli sicil belgesinde de Kenyatta’nın herhangi bir suç kaydı bulunmuyor.

Kenyatta’nın geri gönderilme riskini doğuran tek şey ikamet konusunda yaşadığı sıkıntıyken bu soruna dair 40 gündür hiçbir somut adım atılmadı.

Kenyatta’nın psikolojisinin gün geçtikçe kötüye gittiğini ve hastalığının ilerlediğini aktaran yakınları, psikolojik rahatsızlığına dair doktorun raporunu da mahkemeye sundu.

Türkiye’de üzerine kira sözleşmesi olan Kenyatta’nın gözetim altında tutulmasının sebebi ise ‘kaçma ve kaybolma riski.

25 yaşındaki Kenyatta’nın hayatına sağlıklı devam edebilmesi için idari gözetimin son bulmasını isteyen yakınları, mahkemenin sundukları raporları ve belgeleri incelemesini istiyor.