Tutuklanan tütün üreticilerin ifadesi: AKP'li başkan küfretti

Tutuklanan tütün üreticilerin ifadesi: AKP'li başkan küfretti
“Yetki belgesi” protestosuna katıldıkları için tutuklanan 10 tütüncünün ifadeleri ortaya çıktı.

Yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapılmasının yasaklanarak 6 yıla kadar hapis cezasının gündeme gelmesini yolu kapatarak protesto ettikleri için Adıyaman’da gözaltına alınan 16 tütün üreticisinden 10'u tutuklandı.

Adıyaman 2. Sulh Ceza Hakimliği tütün üreticilerini; “suç işlemeye alenen tahrik, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama, kamu kurumu faaliyetini cebir ve şiddet kullanarak engelleme” iddialarıyla tutukladı. Mahkeme tutuklanma gerekçesinde 10 tütüncünün “kaçma şüphesi” olduğunu belirtti.

ANKA Haber Ajansı, tutuklanan tütüncülerin sulh ceza hakimliğindeki ve kolluktaki ifadesine ulaştı.

Tütüncülere, kollukta Adıyaman-Kahta Karayolu’nu iki yönlü olarak trafiğe kapatarak neden trafiğin akışına engel oldukları, 4 Temmuz 2021 tarihinde Adıyaman Kadın Doğum Hastanesi’ne giden ambulansın önünü kesip kesmedikleri soruldu. Tütüncüler, ambulansın geçişini engellemediklerini tam tersine geçişini kolaylaştırmaya çalıştıklarını ve ambulansın içinde doğum yapmakta olan bir kadının olduğunu bilmediklerini dile getirdi.

'Olayın içinde bulunmam sadece ekmeğimin peşinde olmamdır'

Tütüncülerden T.Y. kolluktaki ifadesinde eylemlere katılma gerekçesini “Benim orada bulunma amacım ekmek davasıdır” diye açıkladı. Tütüncü M.N.A.’ya kamera kayıtlarına yansıyan “Vali baş tacıdır, alay komutanı baş tacıdır. Başta Süleyman Soylu buraya gelecek. Yoksa biz yolu açmıyoruz” sözleri soruldu.

M.N.A., Adıyaman İl Jandarma Komutanı ve İl Emniyet Müdürü’nün yolun açılması için eylem yerine geldiğini ve konuşma yaptığını söyledi. M.N.A, tek başına “Sahipsiz memleket” diye bağırmadığını ancak “Başta Süleyman Soylu buraya gelecek. Yoksa biz yolu açmıyoruz” dediğini kabul etti. M.N.A. kimseye zarar vermediklerini söyleyerek, “Söz konusu olayın içinde bulunmam benim sadece ekmeğimin peşinde olmamdır” dedi.

'Kargo şirketiyle satış yapamaz hale geldik' 

Tütüncülerden A.Ç., hakimlikteki ifadesinde; 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren “yetki belgesi” zorunluluğu nedeniyle il dışına satış yapmalarının yasaklandığını ve “kargo şirketleriyle satış yapamaz hale geldiklerini” belirtti. A.Ç., eylem sırasında kimseye saldırmadıklarını ve küfretmediklerini vurgulayarak, suçlamaları reddetti.

'Belediye başkanı küfretti'

Tütüncü A.Ö., Çelikhan Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Bulut’un eylem yapan arkadaşlarını “kışkırtıp sinkaflı küfrettiğini” ileri sürerek, “Ben de Çelikhan Belediye Başkanını böyle davranmaması hususunda uyardım. Ancak üzerime atılı suç işlemeye yönelik tahrik edici herhangi bir söz söylemedim” dedi.

Tütüncü M.S. ise eylem sırasında kolluk kayıtlarında yer alan “Arkadaşlar oturun erkekse bize vursunlar” sözünü emniyet görevlilerine karşı değil Belediye Başkanı Bulut ve yanındakilere söylediğini vurguladı.

Tütüncü A.Y. de mahkemedeki sorgusunda “Tütün Yasası Bilgilendirme” isimli Whatsapp grubuna sonradan dahil olduğunu, kimseyi provoke etmediğini ve emniyet güçlerine yardımcı olarak, yaralı bir vatandaş için 112’den ambulans çağırdığını dile getirdi.

Tütüncü C.İ., zirai ilaç almak için gittiği Çelikhan ilçesinde kalabalığı gördüklerini, onların “yetki belgesi zorunluluğunu” protesto eden tütün üreticileri olduğunun öğrenince eylemlere katıldığını belirtti. Tütüncü B.G. eylemlerde kimseyi tahrik etmediğini ancak “Sahipsiz memleket” diye grupla birlikte bağırdığını dile getirdi.

Kaynak:AA