Türkiye'nin güney sınırı beşik gibi: Hatay'da deprem riskine ilişkin uzmanlardan açıklama!
16 Ağustos 2024'te Suriye'nin Hama bölgesinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Dr. Ramazan Demirtaş, bu depremin, Missyaf segmenti dışında bir fay üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Depremin fay düzlemi çözümünün KKD-GGB doğrultusunda sol yanal doğrultu atımlı faylanma olduğunu açıkladı. Önceki 5.2 büyüklüğündeki depremle benzer özellikler gösterdiğini ifade etti.
BÜYÜK DEPREM RİSKİ DÜŞÜK
Ölü Deniz Fay Zonu'nun ana parçaları olan Missyaf ve Yamouneh segmentleri, tarih boyunca büyük depremler üretmiş segmentlerdir. Ancak, bu segmentlerin büyük depremleri en son 1157 ve 1170 yıllarında ürettiğini ve tekrar aralıklarının 1000-1500 yıl olduğunu belirten Dr. Demirtaş, bölgede yakın zamanda büyük bir deprem riskinin düşük olduğunu kaydetti.
HATAY'DA DEPREM TEHDİDİ YOK MU?
Prof. Dr. Naci Görür ise Hama'da art arda meydana gelen depremlerin, Hatay'a yakın olması nedeniyle hissedildiğini, ancak aynı fayın Hatay'da kırıldığı için bu bölgede afet oluşturacak bir deprem beklenmediğini söyledi.
FAALİYET ARTIYOR MU?
MTA mühendisi Hasan Elmacı, Hama'daki depremin Ölü Deniz Fay Zonu'nda yer alan küçük fay parçaları üzerinde gerçekleştiğini ve son bir haftadır bu bölgede hareketlilik gözlendiğini vurguladı. Elmacı, bu hareketliliğin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.
Kaynak:Haber Merkezi