''Türkiye'deki aşı nüfusun sadece yüzde 10.9'una yetecek''

''Türkiye'deki aşı nüfusun sadece yüzde 10.9'una yetecek''
Bloomberg, yaptığı araştırmada Türkiye'deki aşının nüfusun sadece yüzde 10,9'una yeteceğine dikkat çekerken, Haziran sonuna kadar nüfusun yüzde 70'ini aşılama hedefi olan Sağlık Bakanı Koca'nın söylemleri ile çeliştiğini belirtti.

Bloomberg'in veri analizi, ekonomik durumu iyi olan ülkelerde koronavirüs aşılarının, gelişmekte olan ülkelere oranla 25 kat daha hızlı yapıldığını ortaya koydu. Dünya nüfusunun yüzde 5'ine tam doz aşılanması için yeterli aşı geliştirilmiş olmasına rağmen, dağıtımda orantısızlık olduğuna dikkat çeken Bloomberg'in analizine göre Perşembe günü itibariyle dünyadaki koronavirüs aşılarının yüzde 40'ı küresel nüfusun yüzde 11'ini temsil eden 27 zengin ülkeye gitti. Gelir düzeyi en düşük ülkelerden oluşan yüzde 11'lik kesime düşen pay, yüzde 1,6 ile sınırlı kaldı.

Ülkelerin yarıya yakınının aşı tedariği, nüfusunun yüzde 1'ine dahi yetmezken, ABD önümüzdeki 3 ay nüfusunun yüzde 75'ine yetecek kadar aşıya sahip. Dünyada bulunan aşıların tamamı nüfusa göre dağıtılsaydı, ABD hakkına düşenin yaklaşık 6 katını, İngiltere ise yaklaşık 7 katını almış olacak, Birleşik Arap Emirlikleri hakkına düşenin 9 katını, İsrail 12 kat'ını alarak bu listenin başına geçecekti.

En yoksul kıta olarak öne çıkan Afrika, aşılamanın en az olduğu bölge. Kıtadaki 54 ülkeden yalnızca 3'ünde nüfuslarının yüzde 1'inden fazlasına aşı yapabildi. Ülkeler arası eşitliği sağlayabilecek uluslararası bir mekanizma da henüz yok.

Etiketler :