''Türkiye’deki Afgan göçmen sayısı bir milyondan fazla''

''Türkiye’deki Afgan göçmen sayısı bir milyondan fazla''
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugün yazdığı yazısında, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin sayısının bir milyondan fazla olduğunu belirtirken Afganistanlıların, Türkiye'ye olan göçünün nedenlerini Prof. Dr. Murat Erdoğan ile konuştu.

Türkiye'ye Afganistanlıların ilk göç hareketinin 1850’lere dayandığını söyleyen Sarıkaya, ''Ancak Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgali ile başlayan süreçte Türkiye’ye tam bir akın yaşandı'' dedi.

Afgan köyleri

Türkiye'de yıllar içinde oluşan Afgan köylerinden bahseden Sarıkaya, ''Van’ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne yerleşen Afganlılar, sonrasında Anadolu’nun içlerine Yozgat’ın Yenifakılı ilçesine taşındı. Burada da kalmadı, Hatay, Adana, Şanlıurfa, Mersin bölgesinde Afgan köyleri oluştu. İlk gelenlerden bazıları Tokat’ın Artova, Kırşehir’in Çiçekdağ, Sivas’ın Ulaş kentlerine gönderildi. Bundan 30 yıl önce oralarda da Afgan köyleri kurdular, çok iyi şekilde Türkçe öğrenip toplum ile kaynaştılar. Gelenek ve görenekler aynı, çalışkanlık ve dürüstlükleri de yüksek olunca gittikleri her yerde içselleştirilmeleri kolay oldu. Özellikle hayvancılık alanındaki başarıları bir süre sonra da Balıkesir bölgesinde de çoban olarak başlayıp yerleşik hale gelmelerine yol açtı'' diye anlattı.

ABD'nin çekilme hamlesinin ve Taliban'ın ülke içindeki gücünü tekrardan arttırmaya başlamasıyla göç dalgasının güçlendiğini söyleyen Sarıkaya, halktv.com.tr'nin araştırmasındaki verilere değinerek ''Sınıra 2,5 kilometre uzakta olan Yukarıtulgalı Köyü’nden günde 300- 700 Afganlının giriş yaptığından söz ediliyor'' dedi.

Sarıkaya, Suriyeliler Türkiye Barometresi çalışmasında imzası bulunan Prof. Dr. Murat Erdoğan ile konuyu konuştuğunu söylerken Erdoğan'ın, “BM, NATO ve ABD’nin çekildiği bir dönemde Taliban şiddetiyle yüzleşmek istemeyen insanlar zorunlu olarak göç etmeyi çıkar yol olarak buluyor. Mallarını, mülklerini, varlıklarını satıp yola koyuluyor. Kendileri için en iyi yer olarak seçtikleri de geçmiş gelenlerin de yaşam sürdüğü Türkiye…” dediğini anlattı. 

Erdoğan, ayrıca “Yakında Suriyelilerden daha fazla Afganlıları konuşmaya başlayacak kadar. Konunun en yetkin isimleri ile konuşurken son dönem kaçak yolla Türkiye’ye girip yakalanan Afganlı sayısının 450 bin olduğunu söyledi. Bir bu kadar da yakalanamayan olduğu sanılıyor” dedi.

Sarıkaya bu verilerden yola çıkarak ''Buna bir de pasaportuyla gelip dönmeyenler de eklenirse sayısının bir milyonu geçtiğini söyleyebiliriz'' dediği yazısında Afganistan'dan günden bin-iki bin pasaport başvurusu yapıldığını da anlattı. 

Öte yandan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin, “Olası bir iç savaşta 10 milyondan fazla Afgan vatandaşı göç etmek zorunda kalacak” açıklamasına da dikkat çeken Sarıkaya, ''Ağırlıklı bölümünün gitmek istediği yer ise Avrupa’ya geçişin çok daha rahat olduğuna inandıkları Türkiye rotası. Sorun ise AB’nin Afgan mültecilere yönelik tutumunda. Çünkü AB Liderler Zirvesi Haziran toplantısında Suriyeliler için Türkiye’ye 3 milyar Euroluk yeni bir yardım paketinden söz edildi. Burada bir noktanın altını çizmeliyim, bu yardımların hiçbiri Türkiye’ye doğrudan verilmiyor, Suriyelilere veriliyor. Asya kökenli mültecileri ise kesinlikle kapsamıyor'' dedi.