Türkiye'de coronavirüs nedeniyle can kaybı 1769'a yükseldi

Türkiye'de coronavirüs nedeniyle can kaybı 1769'a yükseldi
Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklamasında bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 nedeniyle can kaybının 1769'a yükseldiğini duyurdu.

Bu gece yarısından itibaren 48 saatlik sokağa çıkma yasağı başlayacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bugün itibarıyla Sağlık Bakanlığının verilerine göre sonucu çıkan 40 bin 270 testte 4 bin 353 pozitif vaka tespit edildi. Toplam test sayısı 558 bin 413'e ulaşırken, toplam vaka sayısı da 78 bin 546'ya yükseldi.

Son 24 saatte 126 hasta Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Salgının başlangıcından bu yana Türkiye'de Covid-19 kaynaklı can kaybı 1769'a yükseldi.

İyi haber ise iyileşen hastalardan geldi. Son 24 saatte 1542 Covid-19 hastası iyileşirken, toplam iyileşen hasta sayısı da 8 bin 631'e yükseldi.

Yoğun bakımdaki Covid-19 hastası sayısı 1845 olarak açıklanırken, 1014 kişinin de entübe durumda olduğu belirtildi.

Açıklamalarında yine filyasyonun üzerinde duran Fahrettin Koca, filyasyon oranının yüzde 97,5'e yükseldiğini açıkladı.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Bugüne kadar filyasyon yapılan temaslı kişi sayısı 322 bin 754 oldu. Filyasyon oranımız yüzde 97.5’e ulaştı. Saha ekiplerimizce yapılan tüm işlemler, bakanlığımız tarafından elektronik takip ediliyor

- Son 24 saatte 4 bin 353 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka 78 bin 546'ya ulaştı. Son 24 saatte 126 kişi yaşamını yitirdi, can kaybı 1769'a yükseldi.

SORU-CEVAP

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayatın ne zaman normale döneceği sorusunun üzerine, 10 gün içerisinde hastalığın tepe noktasına erişebileceğinin öngörüldüğünü ve 2 haftalık bir plato (tepe noktasında sabit devam) döneminin olacağını ifade etti. Tedbiri elden bırakmamanın gerekliliğine vurgu yapan Koca, 3 unsurun olduğunu ifade etti. Koca, "1 vakayı tespit edip filyasyon taramasını yapabilir olmak, hızlı tespit. 2 tedavide çok güçlü olabilir olmak. 3. bacağı ise izolasyon, izolasyon, izolasyon. Bu sağlanabilirse yeni dalganın oluşumu önlenebilir ve hayat erken dönemde normale döner diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın sosyal medya açıklamalarına da tepki gösteren Bakan Koca, "Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Cümlelerimi özellikle seçerek kullanıyorum. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Kistik fibrozlu hastaları, yani akciğer sorunlu, akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan ve faydası görülen bir ilaç. Covid-19'la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmalarının başladığını biliyoruz. Türkiye'de özellikle hem aşı hem de tedavi ile ilgili Kovid-19'a özel çalışmayı yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. Bununla ilgili merkeze de 23 Mart'ta aşı ve tedaviyle ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize başvurun dedik.  Çalışmanızı bize bildirin dedik.  Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Biz bu topraklara aidiyet içinde olan, insanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Yayın, araştırma ve çalışmanın nasıl yapıldığı da çok iyi bilinir. Klinik araştırma için bu çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli, hem stratejik bir iştir, sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası firmanın ilacı umutlar tüketilerek ifade edilemez." diye konuştu.

Etiketler :