Türkiye yanarken: Öngörülemez iklim olayları neden artıyor?

Türkiye yanarken: Öngörülemez iklim olayları neden artıyor?
Dünyanın dört bir yanından orman yangınları, aşırı sıcaklar ve ani sağanakların yol açtığı sel haberleri gelirken, üst üste hava olaylarıyla ilgili de yeni rekorlar kılınıyor.

Küresel ısınmanın en büyük sonucu olan küresel iklim krizi tüm dünyada olduğu  gibi Türkiye'yi de geri dönülmez şekilde etkilemeye devam ediyor. 

Türkiye'de 1 günde 5 ilde orman yangını 

Rize ve Artvin'de yaşanan sel felaketinin yaraları sarılmadan; Manavgat, Osmaniye, Adana ve Mersin ve Hatay'da çıkan orman yangınları endişelerin artmasına neden oldu. 

İnsan faaliyetleri doğayı tahrip ediyor 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, bilim insanları, yaşanan bu olağanüstü hava olaylarının bazılarını insan faaliyetlerinin doğada yarattığı tahribatan kaynaklanan iklim değişikliğinin bağının bilimsel olarak kurulabildiğini söylüyor.

Öte yandan bilim insanları sıradışı hava olaylarının artmasının, öngörülebilirliği azalttığından da endişe ediliyor.

Çin'de 1 yılda düşen yağmur 1 günde düştü 

Çin'in Zhengzhou kentine 19 Temmuz'da yaşanan şiddetli olayı bir fırtına olarak nitelendirmek yetersiz kalır. Tek bir günde, bölgeye 624 mm yağmur düştü. Bu, neredeyse bir yılda düşen yağmur miktarına denk. 200 bin kişi tahliye edildi, 33 kişi de hayatını kaybetti.

Almanya'da selde 177 kişi hayatını kaybetti 

Bundan bir hafta önce Almanya'nın batısında bir sel felaketi yaşandı. 177 kişi hayatını kaybetti, 100 kişi kayboldu. Komşu Belçika'da da 37 kişi seller nedeniyle yaşamını yitirdi.

Aynı Çin gibi, iki Avrupa ülkesi de olağanüstü düzeylere ulaşan sağanak yağışlardan olumsuz etkilendi. Bu trajik olayların olası nedenleri arasında iklim değişikliğini gösterenler yalnızca Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi politikacılar olmadı.

Kuzey Amerika'da denizdeki somon balıkları yandı 

Kuzey Amerika’da etkili olan sıcaklar Columbia Nehri’nde su ısısını 21 dereceye çıkardı. Bu sıcaklıkta uzun süre yaşamaları mümkün olmayan somon balıklarının üzerinde yanık izleri ve mantarlar oluştu. 

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Columbia Riverkeeper'ın yönetici direktörü Brett VandenHeuvel, balıkların okyanustan Columbia Nehri’ne yüzerken beklenmedik bir şekilde rota değiştirdiklerini açıkladı. VandenHeuvel, balıkların ‘yanan bir binadan kaçmak’ için Columbia Nehri’nin bir kolu olan Küçük Beyaz Somon Nehri’ne saptığını söyledi.

The Guardian’a konuşan direktör, durumu bir insanın 38 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklarda maraton koşmasına benzetti.

Saptıkları nehir kolunda yumurtlayamayan somonların hastalık ve ısı stresinden ölmesi bekleniyor. 

Japonya'da 69 kişi öldü 

Başkent Tokyo'nun güneybatısındaki Şizuoka eyaletine bağlı Atami'de, 3 Temmuz'da yaşanan afet nedeniyle en az 130 ev yıkıldı.Yaşanan felakette can kaybı 69’a yükseldi. Kentte kayıp sayısının 16 olduğu tahmin ediliyor.

Japonya'nın orta kesimlerinde yer alan Fukui eyaletinde aşırı yağış sonrası 64 bin kişiye yönelik tahliye çağrısı yapıldı. 

 

Etiketler :