Türkiye sağlıkta sınıfta kaldı... Sadece 1000'de 1!

Türkiye sağlıkta sınıfta kaldı... Sadece 1000'de 1!
OECD istatistiklerinde son 20 yılın verilerini ele alarak hazırladıkları “Sağlık İşgücü Göçü” raporunda Türkiye sınıfta kaldı. Rapora göre doktorların beyin göçü devam ediyor ve her 1000 kişi den birine düşen doktor sayısı ise sadece 1 tane.

Sağlık sisteminde tartışmaların her an yaşandığı, hekimlerin yurt dışına beyin göçü yaptığı, hastanelerin “şehir hastaneleri” adı altında şehir dışına taşındığı günümüzde 2020 yılı verileri bile dudak uçuklatıyor. 2023 yılına girilen günlerde son 2 yılının verileri ise özellikle göçle artan nüfusun ardından merakla bekleniyor.

En şanslı iller hangisi?

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) Coğrafi İstatistik portalında yer alan verilere göre ülkemizde 81 ilde 1000 kişi başına düşen hekim sayısı yıllara bağlı olarak belirlendi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ve Orta Anadolu’da 1000 kişi başına düşen doktor sayısı sadece 1. Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Mardin, Batman, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Bingöl, Muş’un yanı sıra; Orta Anadolu’da Nevşehir, Niğde, Aksaray, Karaman, Amasya, Çankırı’da 1000 kişi başına düşen hekim sayısı 1000’de 1’lik bir oran görülüyor. Uşak, Burdur, Bilecik için de aynı oran var.

İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Balıkesir ve Karadeniz kıyısındaki illerde ise bu rakam 2’ye çıkıyor. Yani 1000 kişi başına düşen hekim sayısı 2.

En şanslı iller ise 1000 kişi başına 3 hekimin belirlendiği Isparta, İzmir, Ankara, Bolu ve Edirne ileri.

Yunanistan 1. Sırada

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) Uluslararası Verileri incelendiğinde ise Dünyada birinci sırada Yunanistan yer alıyor. 1000 kişi başına 6 doktor düşen Yunanistan’da geçen yıl bu oranın daha da arttığı tahmin ediliyor. Portekiz, Litvanya ve Almanya bu ülkeleri takip ederken; Türkiye, Güney Kore’den sonra 1.9’luk oranla 37. Sırada yer alıyor.

Türkiye’den Sağlık İşgücü Göçü

Katlanarak artan göç

OECD istatistiklerinde son 20 yılın verilerini ele alarak hazırladıkları “Sağlık İşgücü Göçü” raporunda Türkiye’den birçok Avrupa ülkesine katlanarak artan bir beyin göçü olduğunu görüyoruz.

Almanya işgücü göçü verilerini incelediğimizde Türkiye’den 2005 yılından itibaren Almanya’ya giden doktor sayılarının arttığını ve en çok doktorun Suriye ve Ukrayna’dan Almanya’ya çalışmak amacıyla gittiğini görüyoruz.

Sadece 2020 yılında Almanya’ya 1270 doktor çalışmak amacıyla giderken, 2005 yılında bu rakam yarısı olarak belirlendi. Belçika’ya Türkiye’den giden doktor sayısı 2006 yılında 1 iken 2020 yılında 40; İngiltere’ye 2006’da 89 doktor giderken 2021 de 207 olarak belirlendi. Bu veriler ışığında hasta başına düşen doktor sayısı ve beyin göçü ile ilgili yeni veriler merakla bekleniyor.

ekran-alintisi.png

Kaynaklar: www.oecd.org, cip.tuik.gov.tr

Etiketler :