Yangınların Çıkış Sebebi Belli Oldu

Yangınların Çıkış Sebebi Belli Oldu
Yaz sıcakları ve iklim değişikliklerinin etkileri ile çıkan orman yangınları gündemin en önemli konusu haline geldi. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çıkan yangınlar insan ve doğa hayatını tehdit ediyor. İşte bölge bölge yangınlarda son durum...

Türkiye'nin Ormanları alevlere teslim oluyor. Her sene yaz döneminde gündemi meşgul eden dehşet verici orman yangınları bu sene de gündeme geldi. Özellikle sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde olduğu bölgelerdeki yangınlar ise çevre ve doğa hayatına öldürücü darbeler vuruyor.

YANGIN SİGARA İZMARİTİNDEN ÇIKMIŞ

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınların söndürüldüğünü açıkladı. Tarım Bakanı Yumaklı: 'İzmir'deki 3 yangın kontrol altında. Çeşme yangını sigara izmaritinden çıktı bu kişi gözaltında. Selçuk yangınıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Şu anda herhangi aktif bir yangınımız yok.' dedi.

İZMİR YANGINI GÜÇLÜKLE SÖNDÜRÜLDÜ

İzmir'in Çeşme, Menderes, Menemen, Selçuk ve Torbalı ilçelerinde çıkan yangın güçlükle söndürüldü. Gece boyunca ekipler karadan müdahale ederken, günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan müdahaleler helikopter ve uçaklarla yeniden başladı. Yangınları kontrol altına almak için 3 gece görüşlü helikopter gece boyunca söndürme çalışmalarında görev aldı.

Menderes ilçesindeki Karacadağ mevkisinde çıkan orman yangınına sabah saatlerinde havadan müdahale tekrar başladı. Ormanlık alanda yer alan hobi bahçelerindeki evler boşaltıldı. Yangını kontrol altına almak için 48 araç ve 207 personelle karadan, 5 helikopterle de havadan müdahale devam ediyor.

Rüzgarın etkisiyle Kuşadası yönüne ilerleyen yangın nedeniyle Bayraklıdede Mahallesi'nde bulunan 2 otel ve evler tahliye edildi. Konaklayanlar çevredeki diğer otellere yönlendirildi. Ayrıca, Selçuk Belediyesine ait hayvan barınağı boşaltılarak hayvanlar İzmir Büyükşehir Belediyesinin barınaklarına gönderildi.

Selçuk ve Menderes ilçelerinde dün başlayan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. Selçuk-Kuşadası kara yolu kenarındaki ormanlık alanda çıkan yangına gece boyunca ekiplerin müdahalesi karadan devam etti. Havanın kararmasıyla ara verilen havadan müdahale, sabah saatlerinde helikopter ve uçaklarla yeniden başladı.

Yangınların neden çıktığı henüz belirlenemedi ve bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

BÖLGE BÖLGE SON DURUM

Balıkesir:

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde kırsal Sülecek Mahallesi'nde çıkan yangın, ormanlık alana sıçradı. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yangını söndürmek için karadan ve havadan müdahaleye devam ediyor. Ayvalık ilçesinde çöplükte başlayıp zeytinliklere sıçrayan yangın, rüzgarın etkisiyle büyüdü. 100'ün üzerinde büyükbaş, 35 buzağı ve 30'a yakın küçükbaş hayvan güvenli bölgeye götürüldü. Yangın, kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları sürüyor.

Bursa:

Bursa'nın Keles ilçesi kırsal Baraklı Mahallesi'ndeki orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri yangına 2 helikopter, 8 arazöz ve 9 su tankeriyle müdahale etti. Mahalle sakinleri ekiplere ayran ve meyve ikramında bulundu.

Karaman:

Karaman'ın Ermenek ilçesi Yeşilköy yakınlarındaki orman yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. 3 yangın söndürme helikopteri de bölgeye gönderildi. Yangında 10 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Kahramanmaraş:

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesi Sarıçukur Mahallesi'ndeki orman yangınına müdahale devam ediyor. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye araçları yangını kontrol altına almak için çalışıyor.

Çanakkale:

Çanakkale'nin Ezine ilçesi Yeniköy ve Üvecik köyleri arasındaki tarım arazisinde çıkan yangın, havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kısmen kontrol altına alındı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve yerel belediyeler yangına müdahale etti.

Edirne:

Edirne'nin Lalapaşa ilçesi Demirköy yakınlarındaki buğday tarlasında başlayan ve ormanlık alana sıçrayan yangın, çevre ilçelerden gelen itfaiye ekiplerinin desteğiyle kontrol altına alındı. Söndürme çalışmalarına İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de katıldı.

Ankara:

Ankara'nın Beypazarı ilçesi Karaşar Mahallesi Tatlısu mevkisindeki orman yangını, Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Soğutma çalışmaları sürüyor.

Türkiye'de geçen yıl çıkan orman yangınlarından 830'unun sebebi ihmal ve kazalar

Bingöl:

Bingöl'ün Yenibaşlar köyünde çıkan orman yangını, Orman İşletme Müdürlüğü ve Ilıcalar Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Afyonkarahisar:

Afyonkarahisar'da Hıdırlık Tepesi'nde çıkan yangın, belediye itfaiye ekipleri ve Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait arazözlerle söndürüldü. Yangında bazı ağaçlar ve otluk alan zarar gördü.

Türkiye genelinde çeşitli bölgelerde çıkan yangınlar, ilgili kurumların karadan ve havadan müdahaleleriyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Çeşitli tahliyeler ve hayvan kurtarma operasyonları gerçekleştirilirken, soğutma çalışmaları da devam ediyor.

Kaynak:AA