Tunceli'nin arkeolojik tarihini değiştirecek kazı başladı

Tunceli'nin arkeolojik tarihini değiştirecek kazı başladı
2016 yılında Düzce Üniversitesi'nde görevli öğretim görevlisi Dr. Yasemin Yılmaz ve ekibinin Tunceli bölgesinde başlattıkları yüzey araştırmalarında Pertek Tozkoparan Höyüğü'nde 8 bin yıl öncesine dair yaşam izlerine ve arkeolojik kanıtlara ulaştıkları Tozkoparan Höyüğünde kazılara başlandı.

FERİT DEMİR/TUNCELİ

Tunceli'nin Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan köyünde 1'inci derece sit alanı olarak tescillenen Tozkoparan höyüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talimatı ile Tunceli Müzesi müdürü Arkeolog Kenan Öncel başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları nedeniyle düzenlenen törene Tunceli Valisi Mehmet Ali  Özken, kazıyı gerçekleştirecek bilim insanları ile birlikte diğer yetkililer katıldı.


Tozkoparan Höyüğü'ndeki arkeolojik kazıların başlaması nedeniyle höyükte düzenlenen törende konuşan Tunceli Valisi Mehmet Ali Özken Tunceli'de birçok tarihi alanda düzenleme ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, bugünde Tozkoparan Höyüğü'nde kazı çalışmalarının başladığını belirterek ''Tunceli ilimizde başlangıç itibari ile tarihi camiler, kalelerimiz, inanç merkezlerimiz, ocaklarımız her şeyden önemlisi  ve özeliklisi Tunceli müzemiz bunun yanında doğal sit alanlarındaki tarihi ve turistik yerlerdeki düzenlemelerimiz ve yine Çemişgezek ilçemizdeki Urartu Mağaralarındaki çalışmalarımız şeklinde devam eden tarih yolculuğuna bugünde Pertek Tozkoparan köyündeki höyüğün kazı çalışmaları ile devam ediyoruz. Arkadaşlarımızın anlatımı ile bu alan inşallah Tunceli arkeolojisine Tunceli tarihine güç ve kuvvet katacak bir alan olacaktır. Kazı çalışmalarına katılan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.  İnşallah Tunceli tarih turizminin, spor ve tabii alanlarındaki güzellikleri ile geleceğe doğru koşmaya geleceğe doğru yürümeye devam edecek. İnşallah beklediğimiz gibi umduğumuz gibi arkadaşlarımızın buradaki kazılarda arkeolojik tarihimizi güçlendirecek tarihi bulgu ve eserlerle karşılaşmalarını diliyorum'' dedi.


Tunceli'de uzun yılar arkeolojik anlamda yüzey çalışmaları yaparak tarihi kalıntıların varlığını tespit ederek birçok tarihi alanın SİT alanı olarak ilan edilmesinde öncülük yapan ve Tunceli müze müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışarak Tunceli'nin Arkeolojik tarihine ışık tutan ve  bölgenin tarihi hakkında birçok yeni bulguya  imza atan, Tozkoparan höyüğünde 8 bin yıl öncesine dair yaşam izlerini bulan ve höyükte kazı çalışması yapacak ekibin için yer alan Düzce Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Dr. Yasemin Yılmaz yaptığı açıklamada höyükte daha önce 8 bin yıl öncesine dair yaşam izlerini tespit ettiklerini belirterek ''Bu höyüğün varlığı zaten biliniyordu 2017 yılında burada yüzey çalışması yaptık en alt tabakalarda  elde ettiğimiz  bulgularda buradaki en eski yaşam izlerinin 8-9 bin yıllık olduğunu tespit ettik. Bu yılda Kültür Bakanlığının izni  ile kazılara başladık. Tunceli Müzesi başkanlığında kazılar bugün itibari ile başlamış durumda. Tabiî ki kazılarda elde edeceğimiz bulgularda bu tarihler değişebilir. Ama 9 bin yıldan bugüne uzanan bir höyükleşmeyi  burada görüyoruz. Yapacağımız kazılarla bunu mutlak tarihler ile netleştireceğiz. Şu an elimizde yüzey araştırmalarında elde ettiğimiz bulgulara göre konuşuyoruz önemli olan kazı sırasında  ulaşacağımız tarihi bulgular üzerinde yapacağımız çalışmalardır" diye konuştu.


Dr. Yasemin Ylmaz açıklamasında kazı çalışmaları sırasında bölgenin tarihine değiştirebilecek yeni bulguların ortaya çıkabileceğini belirterek açıklamasını ''Zaten bu bölgede çok kazı yok. Keban  baraj gölü yapılmadan önce yapılan kurtarma kazıları vardı. Çemişgezek Pulur höyüğünde yapılan kazılar vardı 70'li yılların başında. Orada da çok önemli arkeolojik kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştı. Şimdi biz burada Neolitik döneme ait kalıntılar bulduk. Neolitik dönemin daha öncesine ait izlerin de olacağını düşünüyoruz. Bu höyükte yeni teknikler ile kazı yapıyoruz.  Şunu de diyebiliriz bu kazılar sonunda bölgenin tarihi yeniden yazılabilir bunu da rahatlıkla diyebiliriz aslında. Tunceli'nin arkeolojik tarihi açısında bu höyükteki kazılar ve ortaya çıkaracağımız  bulgular bölgenin tarihi açısında çok çok önem taşıyor" diyerek sürdürdü.

whatsapp-image-2021-06-23-at-14-23-46.jpeg


Dr. Yasemin Yılmaz kazıların heyecan verici olduğunu da sözlerine ekleyerek "Kızılar ilerledikçe bulgular netleşecek bu çok heyecan verici bir durum. Biz bu bölgede 6 yıl boyunca yüzey araştırmaları yaptık o çalışmalar da çok heyecan vericiydi. Şimdi artık kazı çalışmalarına odaklandık kazı çalışmaları ilerledikçe yeni bulgular çıkacak ortaya. Ortaya çıkacak her yeni arkeolojik bulgu bizim için çok önemli ve bölgenin tarihi için çok önemli. Kızı uzun süreli olacak ve biz burada çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.