Tunceli’de zam protestosu

Tunceli’de Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısı ile bir ara gelen yüzlerce kişi elektrik ve doğalgaz zamlarının iptal edilmesi için protesto yürüyüşü gerçekleştirip basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasından sonra yürüyüşe geçmek isteyen gruba polis ekipleri izin vermedi. Araya Tunceli milletvekili Alican Önlü'nün girmesinin ardından yürüyüş yapıldı.

Tunceli’de bugün öğlen saatlerinde Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısı ile aralarında Tunceli’deki birçok siyasi parti ve STK temsilcisinin de bulunduğu yüzlerce kişi Seyit Rıza meydanında bir araya geldi. Toplanan grup adına Tunceli’de Emek ve Demokrasi Platformunun sözcüsü Ergin Tekin bir basın açıklaması yaptı. Ergin Tekin, elektrik zamlarının gözden geçirileceği açıklamalarının tek amacının beklenti yaratmak olduğunu belirterek, “ Elektrik zammı üstünden geçen 5 hafta sonra şimdi yapılan zamların ikici kez gözden geçirileceğine dair açıklamalar yapılmaktadır. Son yapılan açıklamalarda halkta beklenti yaratmaktan başka bir amaca hizmet etmeyecektir. AKP iktidarının bu sözde çözümleri, vatandaşları el yakan faturalardan kurtarmayacağı çok açık" dedi.

'İntihar vakaları görmeye başladık'

Yüksek elektrik faturaları nedeniyle yurttaşların çamaşırlarını elle yıkamaya başladıklarını, geçim sıkıntısından intihar haberlerinin geldiğini aktararak, "Vatandaşlar tasarruf için lambalarını yakmadıklarını, çamaşırlarını elde yıkmaya başladıklarını ifade ediyorlar. Esnaf, 3-4 katına çıkan faturalarını, dükkanlarının camlarına asmaya başladı. Ekonomik krizin etkisiyle ilimizde son zamanlarda intihar vakaları görmeye başladık. İşsizliğin çok yoğun olduğu bir ilde yaşıyoruz ve her gün her şeye gelen zamlarla birlikte açlık ve yoksulluk katlanılamaz hale geliyor. Ülkenin, enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olunduğunu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez kendisi açıkladı. Bu da gösteriyor ki enerjide dışa bağımlılığın bedeli halka kesiliyor. Bir grup sermayenin tekeline terk edilmiş zorunlu ihtiyaçların karşılığıyla vatandaşın emeği tekellerin hizmetine sunuluyor” diye konuştu.

'Eylemlerimizi sürdüreceğiz'

Basın açıklamasından sonra elektrik ve doğalgaz zamlarını protesto için yürümek isteyen kalabalık grubun önü polis tarafından kesilmek isterdi. Grubun en önünde bulunan HDP Tunceli milletvekili Alican Önlü yürüyüşü engellemek isteyen polisler ile kısa süreli tartışarak, "Önümüzü kesmeyin demokratik hakkımızı kullanıp protesto yürüyüşü yapacağız" dedi. Polislerin izin vermek istememesi üzerine polisler ile milletvekili arasında kısa süreli arbede ve yaşandı. Daha sonra polis yolu açarak grubun yürüyüşüne izin verdi. Alkış çalışarak sloganlar atan grup Seyit Rıza Meydanı'ndan Sanat sokağına kadar yürüyüş yaptı. Grup burada bir süre oturma eylemi yaptı. Burada kısa bir konuşma yapan HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü; “Hükümet artık bütün gücüyle halkın önünde set olmaya çalışıyor. Faşizm uyguluyor ama bizler de artık demokratik haklarımızı kullanacağız. Dirine direne kazanacağız. Saray iktidarı çökene kadar emek ve demokrasi güçleriyle birlikte demokratik eylemlerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.