Tunceli Belediyesi ile Tunceli Barosu'ndan protokol

Tunceli Belediyesi ile Tunceli Barosu'ndan protokol
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele gününde Tunceli Belediyesi ile Tunceli Barosu ortak bir protokol imzalayarak kent genelinde şiddete maruz kalan bütün kadınların, çocukların ve LBGTİ+ bireylere sınırsız hukuki ve ekonomik destek verme kararı aldı.

Tunceli Belediyesi ile Tunceli Barosu'nun Türkiye’ye örnek olacak nitelikteki bu protokolü ile il genelinde her türlü şiddete maruz kalan kadın ve çocukların yanında LBGTİ+ bireylerin de gelir durumlarına bakılmaksızın her türlü hukuki destek verilecek. Protokol belediyenin kadın çalışanları ile baroda görevli kadın avukatların katıldığı törende imzalandı.

İmza töreninde konuşan Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay, "25 Kasım gibi özel bir günde böyle bir protokol imzalamak çok önemli diyerek" şöyle devam etti:

"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele gününde ilimizde şiddet gören çocuk kadın ve LBGTİ+ bireylerinin haklarını korumak ve bu süreci hukuki temelde ele alarak Tunceli Barosu ile birlikte bu alanda birlikte mücadele vermek adına bugün bir protokol imzalayacağız. Kadınların ücretsiz hukuki yardımdan yararlanması için sıkıntı vardı muhtarlıktan fakirlik belgesi alması gerekiyordu. Bu temel haktan kadınlar yoksun bırakılmıştı. Bizler bu engelin ortadan kaldırılması için şiddete uğrayan her kadının ekonomik durumuna bakılmaksızın her bu konuda yardım talep eden her kadına ve yine her türlü şiddete maruz kalan çocuklara ve ailelerine hukuki ve ekonomik desteği baromuz ile birlikte vereceğiz. Yine LBGTİ+ bireylerine de bu konuda her türlü desteği vereceğiz. İsteyen kadına bu konuda hukuki ve ekonomik destek vereceğiz”

Tunceli Barosu temsilcisi Avukat Fatma Kalsan da şunları belirtti: "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele gününde bu protokolü imzalamanın çok anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar gerek baro gerek belediye kadınlara bu konuda hukuki ve mali destek için önemli bir çaba içinde oldular bundan sonra da olmaya devam edecekler ancak bunun bir resmi belgeye dönüşmesi önemli bir rol üstleneceğimiz anlamına geliyor. Bu protokolden sonra ilimizde şiddete uğrayan kadınlar ve çocukların korunması anlamında önemli adım olacak bunun duyurusu yapılacak ve bu konuda iki kurumun işbirliği ile bu konudaki mücadele daha güçlü olacak."

Protokole dair Halk TV’ye açıklamalarda bulunan Tunceli Belediye Başkan yardımcısı Canan Ay toplumda kadın ve çocukların korunması için herkesin bir şeyler yapması gerektiğini söyledi: "Ülkemizde her gün bir kadın cinayeti işleniyor, her gün bir çocuk ya şiddete uğruyor ya tacize uğruyor. İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle beraber kadınların evde, sokakta, metroda ve her alanda şiddet kaygısıyla yaşam sürdüğü alanlarda destekleyicisi olacağız. Örgütlü bir alan yaratmak adına baro ve belediyemiz arasında protokol imzaladık. Kadınların, çocukların ve LGBTİ+ bireylerin bizlerle dayanışma içerisinde başvuruları doğrultusunda ekonomik kaygı gözetmeden normal şartlarda adliyeden talep ettikleri avukatlardan gelecek belge ile karşılık buluyor. Bizim sunacağımız dayanışmada böyle bir kaygı içerisinde hareket etmeden cinsel, psikolojik ve fiziki şiddet olarak tanımladığımız birçok türleriyle karşılaşılan sorunlarla ilgili başvuralar da baro ile imzaladığımız protokol gereği mahkeme sürecinin tüm masraflarını karşılama ve bu sürecin devamı açısından örgütlülüğü büyütme ve kadınların yaşayacağı her türlü şiddeti korumak ve sahip çıkmak. Baro ve belediye bir ilke imza atmış oldu"