TTB'den yoğun bakım servisleri uyası: Günlük vakada kritik eşik 60 bin

TTB'den yoğun bakım servisleri uyası: Günlük vakada kritik eşik 60 bin
TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Şu anda Covid-19 için kullanılan birinci sınıf yoğun bakımların doluluk oranı yüzde 92-93 seviyesinde. Gazi Üniversitesi Hastanesi’nin yoğun bakımında sadece bir tane boş yatak var” dedi.

Türkiye önceki gün açıklanan günlük vaka sayısıyla Avrupa’da en fazla günlük vakanın görüldüğü ülke oldu.

Sağlık Bakanlığı, 6 Nisan’da 49 bin 584 yeni vakanın saptandığını açıkladı.

Worldometers.info’nun verilerine göre, bu vaka sayısıyla açık ara önde bulunan Türkiye’yi 13 bin 276 yeni vaka ile Ukrayna ve 8 bin 328 yeni yaka ile Rusya izledi.

7 Nisan koronavirüs tablosuna göre 54 bin 740 yeni vaka belirlendi, 276 kişi daha yaşamını yitirdi.

7nisantablo.jpeg

Günlük vaka sayısı arttıkça yoğun bakımda yer sıkıntısı artıyor

Koronavirüs salgınında Türkiye'de günlük vaka sayısı 50 bine dayanırken hastanelerdeki yoğunluk da giderek artıyor. Uzmanlar, vaka sayılarının bu hızla artmaya devam etmesi durumunda yoğun bakımların tamamen dolacağını belirtiyor. 

Yoğun bakım servisleri yüzde 92-93 dolu

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, ülke genelinde Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü yoğun bakım servislerinin yüzde 92-93 seviyesinde dolduğunu söyleyerek uyarılarda bulundu. 

Sağlık Bakanlığı'nın ‘erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66’ dediğini, ancak solunum cihazı olmayan, ikinci ve üçüncü sınıf yoğun bakım yataklarının da dahil olduğu toplam yoğun bakım yatak sayısından bu oranı çıkardıklarına vurgu yapan Bulut, "Oysa Covid-19 hastaları için sadece birinci sınıf yoğun bakım yatakları kullanılabiliyor ve bu yatakların doluluk oranı ise yüzde 92- 93 seviyesinde” dedi.

Günlük vaka 60 bin olunca yoğum bakım yatağı kalmayacak uyarısı

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, günlük vaka sayısı 60 bine ulaştığında Covid-19 hastaları için kullanılan yoğun bakım yataklarındaki doluluk oranının yüzde 100’e ulaşacağını vurgulayan Prof. Dr. Bulut, “Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde şu an sadece bir tane boş yoğun bakım yatağı kaldı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde yoğun bakım yatağı sorunu yaşanıyor. Eğer önlem alınmazsa çok değil, Nisan ayı sonunda günlük vaka sayısı 60 bini bulacak” uyarılarısında bulundu. 

"Önümüzdeki 10 gün çok kritik" 

Vaka sayısının anormal derece arttığını ve zor günlerin kapıda olduğunu belirten Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel ise “Özellikle önümüzdeki 10 gün çok sıkıntılı olabilir. Vatandaş durumun farkında değil. Vaka sayısı çok hızlı artıyor. Yoğun bakımlarda yer bulunamıyor. Durumun ciddiyetinin farkına varılması lazım. Sadece yoğun bakımlar değil, servislerde de doluluk oranı çok fazla" dedi. 

 

Etiketler :