Sigorta şirketlerinden para alabilirsiniz.

Kazalı olarak kayıtlara geçen araçlar emsallerine göre değer kaybı yaşıyor. Bu zararın önüne geçmek veya oluşan kaybı ise yalnızca bu yöntemle en aza indirmek mümkün. Araçların uğradığı bu zarar, değer kaybı tazminatı ile hatalı sürücünün trafik sigortası tarafından karşılanıyor. Peki bu değer tazminatı nasıl alınıyor? Kimlere güvenmek gerekiyor?

Geçen yıl yapılan düzenleme ile değer kaybı tazminatına standart getirildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), değer kaybı tazminatının hangi formüle göre hesaplanacağını, araçların piyasa değerine, kullanılmışlık düzeyine, kilometresine göre tazminat hesaplamasında hangi katsayıların kullanılacağını, hasar onarımında değişen parçanın değerinin nasıl hesaplanacağını tek tek belirledi. Değer kaybına ilişkin formülle hesaplamayı sigorta şirketinin belirlediği eksper düzenliyor ve hesaplamayı yapıp sigorta şirketine bildiriyor. Bu aşamanın ardından sigorta şirketi ödeme günü belirleyip mağdur tarafa parasını nakit olarak banka hesabı aracılığıyla ödüyor.

1-4oyf.webp

BÜTÜN KUSURLAR İÇİN ÖDEME YAPILIYOR

Son düzenlemeye göre trafiğe çıkan tüm araç grupları tazminat için başvurabiliyor. Daha önce mini onarım ile basit kaporta, cam, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamında yapılan onarımlar için değer kaybı tazminatı ödenmiyordu. Şu anda araçlardaki tüm hasarlar için değer kaybı tazminatı ödenebiliyor.

TAZMİNAT ALACAĞIM DERKEN DOLANDIRILMAYIN

Bu işlemler sırasında aracı pozisyonunda olan komisyoncu, avukatlara para kaptırmayın. Size ne denirse densin her şeyi not alın, tutanak altına alın ve tutarı belirleyin. Belirlenen tutarda mutabık kalındığına dair sözleşme yapın ve gerekirse tutar kadar çek-seneti makul bir süre için avukat, aracı ve komisyoncudan talep edin. Verilen çekin karşılığını sorgulamayı, senete de kefil eklemeyi unutmayın.

14587296-728xauto.webp

YÜKLÜ KOMİSYONLARA İNANMAYIN

Sizin yapacağınız birkaç işlemden fazlasını yapmayıp paranızdan da yüksek komisyon talep edeceklerdir. İşlemlerinizi kendiniz yürütün. Eksik bir evrak varsa sigorta şirketi zaten sizinle iletişime geçecektir.

2-c7fp.webp2 YIL SÜRESİ VAR

Değer kaybı tazminatına başvurmak için kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde sigorta şirketine başvurulması gerekiyor. Aracınızı satmış olsanız da başvuru yapabiliyorsunuz.

Etiketler :