Timur Soykan: Ülke Taliban'a hediye edildi

Halk TV'de gazeteci Ayşenur Arslan'ın sunumuyla ekrana gelen Medya Mahallesi programına konuk olan gazeteci Timur Soykan, Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişi ve Kabil’i ele geçirmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Soykan "Çok yoğun bir yolsuzluk var o bölgede. Ülkeye Amerika'dan Avrupa'dan giden kaynaklar büyük yolsuzluklarla yok edildi. Ülke Taliban'a hediye edildi aslında" dedi.

Halk TV'de gazeteci Ayşenur Arslan'ın sunumuyla ekrana gelen Medya Mahallesi programına konuk olan gazeteci Timur Soykan, Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişi ve Kabil’i ele geçirmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

'Amerika'nın istediği zaten buydu'

Soykan, Amerika'nın zamanında Rusya'nın altında istikrarsız bir bölge yaratmak adına El Kaide'yi beslediğini belirterek şu ifadeleri kullandı. 

"Sovyetler de uzun süre bölgede kalmak için uğraş verdi. El Kaide'nin lideri Bin Ladin CIA'in beslediği bir figürdü. Bunlar yıllarca savaştılar, Sovyetler çekilmek zorunda kaldı. Sonra ne oldu, Amerika kendi beslediği El Kaide'cilerin saldırısına uğradı. Bu planı yapanlar bundan pişman olmadıklarını, Sovyetlerin çökmesinde Afganistan yenilgisinin çok önemli olduğunu savundular. Sonra 11 Eylülden Afganistan'a girdiler. Bugün yandaş gazetelere bakıyorum. '20 yıl sonra hezimet' çoğunun başlığı. Emperyalizme karşı bir savaş kazanılmış gibi bir hava var Yeniakit'te Yenişafak'ta. Burada büyük bir hata yapılıyor. Amerika'nın istediği zaten buydu, Amerika Rusya'nın altında istikrarsız bir bölge yaratmak istedi. 2014'ten beri operasyonlar bile sürmüyordu" 

'Ülke Taliban'a hediye edildi'

Soykan, ülkeye gelen kaynakların halka gitmediğini, direkt Taliban'ı beslediğini söylerek şöyle dedi:

"Bu bir planın işareti, bölgeye çok para akıtıldı. Çok yoğun bir yolsuzluk var o bölgede. Ülkeye Amerika'dan Avrupa'dan giden kaynaklar büyük yolsuzluklarla yok edildi. Topluma o paranın yayılması da mümkün olmadı. Ülke Taliban'a hediye edildi aslında" 

"Bu süreci Amerika hızlandırdı. Amerikalı kaynakların verdiği demeç 'Bir hafta ile bir ay içerisinde Kabil düşer' dediğiniz zaman zaten düşer. Afganistan'ın Taliban'dan çok daha kalabalık bir ordusu var ama savaşmıyor. Savaşanların çoğu yerel halkla yapılıyor"

'Laiklik bizi Afganistan olmaktan korur'

Soykan, laikliğin Türkiye'de devletin temelinde yer alan kavramlardan biri olduğunu vurgulayarak, laikliğin bir ülkenin ekonomisine dahi olumlu etkisini belirti:

"Türkiye'de laiklik dediğimiz kavramın bir ülkeyi nasıl inşa ettiğini, bir Afganistan olmaktan, bir Irak olmaktan nasıl koruduğunu görmüş olduk. Laikliği çıkartırsanız bir ülkeden o ülke kabile devletidir. Laikliği boğazlamaya çalışan bir güruhla Türkiye mücadele ediyor. Toplumun büyük kesimi laikliğin bizi güvenceye aldığını, hatta ekonomik olarak bizi daha zengin yaptığını artık biliyor"  

'Laiklikten taviz verdiğiniz sürece bunun sonu yok'

Ayşenur Arslan'ın "Türkiye ile Afganistan arasında böyle paralellik kurulması biraz fazla değil mi?" sorusuna Soykan şöyle yanıt verdi: 

"Biz Taliban'la inanç birliğimiz var diyen Cumhurbaşkanımız var bizim. Bu ülkede tarikatlar var ve dokunulmaz. Bu tarikatlar kız çocuklarına tacizde bulunuyor, ondan sonra da sen bizim şeyhimize iftira attın diye kadın müritler saldırıyor. Evet bir Afganistan değil, o kadar geriye gitmedi Türkiye ama laiklikten taviz verdiğiniz sürece bunun bir sonu yok. Toplumsal barışımızın en önemli değerlerinden biri bu kavram. Ama biz devletimizin temelinde olan bu önemli kavramların törpülendiği bir dönemde yaşıyoruz"

 

Etiketler :