Tıbbi cihaz sektörü iflasta: 18 aydır ödeme alamıyorlar, alacakları 15 milyarı geçti

Tıbbi cihaz firma sahibi Oğuz Akkaya, "Tıbbi cihaz sektörü iflas noktasına gelmiştir. Bizden başka hangi iş kolu malını satıyor, vergisi dahi ödüyor ama parasını ne zaman alacağını dahi bilmeden 19 ay bekliyor?" diye sordu.

Tıbbi cihaz sektörü pandemi sürecinde hizmeti sürdürdü ancak sağlık alanı için çalışan sektör kendi kaderine bırakıldı. Seslerini çoğaltmak ile çare arayan sektör çalışanları, "İnsanların artık dayanacak gücü kalmadı" diye konuştu. 

Halk TV'de Sorel Dağıstanlı ile Haberler'e konuk olan tıbbi cihaz firma sahibi Oğuz Akkaya, "Tıbbi cihaz sektörü çok büyük bir sektör fakat yaklaşık 18 aydır mağduruz. Bunun sebebi de bakanlıklarımızın bu konuda biraz duyarsız davranmaları. 15 bin firma 250 bin çalışan diyoruz, aileleri ile ortalama 1 milyon kişi yapıyor. Bize geçen sene 9'uncu ayın sonunda bir feragat direttiler. 'Yüzde 25 alacaklarınızdan feragat ederseniz sizin paranızı ödeyelim' dediler. Bu feragatı yapanlar iki parça haline ödemelerini aldılar. Yapmayanlar da tahsilat beklemeye başladı." diye konuştu.

"Yaklaşık 18 ay oldu" diye belirten Akkaya şunları söyledi:

"Feragat edenler tam bir senedir ödeme alamıyorlar. Etmeyenlere de bir aylık, bir aylık ödeme yaparak bugüne kadar geldiler. 18 ay geriden geliyor alacaklar. 

Biz yaklaşık 10 binin üzerinde yerli ve milli firmayız. Biz üretim yapmaya aday, ülkenin geleceği için ışık tutacak firmalarız. Üretim olmazsa, ekonomide bir canlılık olmaz. Bu tahsilatları yapamadığımız için mevcut işimizden de olma düzeyine geldik. Bakanlıklarımızla sürekli görüşme halindeyiz. Sayın bakanımız en son bir toplantıda bu yılın sonuna kadar ödemeleri bitireceğini ifade etmişti. Bakanımızın bu sözünün yerine gelmesini bekliyoruz.

Çözüm şu, 18 aylık ödemenin tamamının ödenmesi. Muallaktan kurtulmamız gerekiyor. Feragat edenlerin de 12 aylık ödemelerinin ödenmesi. Biz paralarımızı alamazsak yerli ve milli firmalar üretime geçemeyiz."