TGS'den EGM'nin açıklamasına yanıt: Basın özgürlüğünün ihlalidir

TGS'den EGM'nin açıklamasına yanıt: Basın özgürlüğünün ihlalidir
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, toplantı ve gösteri yürüyüşleri sırasında ses ve görüntü alınmasının Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) genelgesiyle yasaklanmasını basın özgürlüğü ihlali olarak nitelendirdi.

EGM tarafından gönderilen genelgeye tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “En basit tarifle basın özgürlüğünün bir ihlalidir. Özellikle toplumsal olaylarda orantısız güç kullanılmasının teşviki anlamına gelen bir genelgedir” dedi. EGM ise genelgeyi yalanmadı, konu hakkında bilgi verilmeyeceğini bildirdi. 

ÇHD İstanbul Şubesi, EGM’ye ait olduğunu açıkladığı yazıyı sosyal medyada paylaştı. Derneğin paylaştığı ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzalı 27.04.2021 tarihli yazıda; eylemler sırasında ses ve görüntü alınması yasaklanarak, polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve bu kişiler hakkında adli işlem yapılmasına karar verildiği belirtiliyor.

Söz konusu yazıda, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının; “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunulurken, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği öne sürülerek, “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" istendi.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, genelgeyi ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. Durmuş, şunları söyledi:

Genelgeye göre, polis teşkilatına özellikle toplumsal olaylarda görüntü çekilmesinin engellenmesi talimatı veriliyor. Bu en basit tarifle basın özgürlüğünün bir ihlalidir. Özellikle toplumsal olaylarda orantısız güç kullanılmasının teşviki anlamına gelen bir genelgedir. Bu görüntülerin gazeteciler ya da vatandaşlar tarafından çekilmesi, yayılması bir sonraki olayda polisin daha orantılı hareket etmesini teşvik ediyor. Bunun engellenmesi polislerin orantısız güç kullanacağı anlamına geliyor. Özellikle gazetecilerin bu eylemliliklerde engellenmesi olarak da okunabilecek bir talimat bu. Dolayısıyla halkın haber alma hakkı ve özgürlüğü önünde de bir engel. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu genelgeyi derhal geri çekmesini talep ediyoruz.