Taylan Yıldız: Bu yasaklarla interneti havuz medyasına dönüştüremezsiniz

Halk TV'de Can Coşkun'un sunumuyla ekrana gelen Haber Masası programına konuk olan İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Taylan Yıldız, sosyal medya yasasından iktidarın ne beklediğini değerlendirerek "Bu yasaklarla interneti havuz medyasına dönüştüremezsiniz" dedi.

Halk TV'de Can Coşkun'un sunumuyla ekrana gelen Haber Masası programına konuk olan İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Taylan Yıldız, sosyal medya yasası kapsamında gelecek denetimler hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

'İnternetten yayın yapan herkese yayıncı dediler'

Yıldız, son on yıldır sosyal medya üzerinde kurulan bir baskı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Öncelikle burada bir sansür yasasıyla karşı karşıyayız. Son on yıldır üzerimize sıkılmaya çalışılan bir cendere var. Özellikle 2012 2013 yılından sonra geleneksel medyaya ciddi bir baskı var. Bu baskıdan kaçmak için televizyonlar Youtube'a gazeteler Twitter'a kaçtı. Sonra cumhurbaşkanı 'Twitter bir beladır' dedi. RTÜK dedi ki 'madem öyle biz bunları nasıl baskılayacağız?' Sonra İnternet üzerinden yayın yapan herkesi bir yayıncı olarak ele aldılar. Sonra sosyal medyadaki 'insanların sesini nasıl kısabiliriz' dediler."

'Bu kurumları denetleyecek başka bir güç lazım'

Yıldız, son 10-15 yılda kapatılan web sitelerinin çoğunlukla yargıya bırakılmadığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Son 10-15 yılda 455 bin web sitesi kapatıldı. Bunun yüzde ondan daha az kısmı mahkeme kararıyla kapatıldı. Yüzde doksandan fazlayı BTK, Jokey Kulübü, Milli Piyango İdaresi gibi kurumların talepleriyle kapatıldı. Şimdi bunun aynısını yapmak istiyorlar. Mesela 'Mahkemelerle çok uğraştırmayın bizi, buyurun biz sosyal medya daire başkanlığı kuralım Can Coşkun şöyle tweet atmış ama ileride sıkıntı olmasın' gibi. Şöyle bir sıkıntı var, böyle kurumlara güç verildikçe o kurumları denetleyecek başka bir güç lazım."

'Tekeli olmayan bir sistemde bilgi akışı engellenemez'

Bu yasadan iktidarın beklentilerini yorumlayan Yıldız şöyle devam etti:

"Sonuçta popülist iktidarlar bir hikayeyi kontrol etmek ister. Dünyada da durum aynı, Türkiye'de de bu böyle. Bunu zamanından geleneksel medyanın üzerinde ağır vergi cezalarıyla yapmaya çalıştılar. Sonrasında bunu bir havuz medyasına dönüştürmeye çalıştılar ama internet havuz medyasına dönüştürülemez. Cumhurbaşkanımız demişti 'Ben vpn'le girebiliyorum' demişti. Böyle bir dünyada, her şeyin bir tekelden yönetilmediği bir sistemde bilgi akışını engelleyemezsiniz. Sadece genç arkadaşlarımızın tepkisini alıyorlar çünkü ifade özgürlüğü bizim için çok önemli."

 

Etiketler :