Tanrıkulu: Darbe Komisyonu çalışmalarını AKP sonlandırdı

Tanrıkulu: Darbe Komisyonu çalışmalarını AKP sonlandırdı
15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Üyesi Sezgin Tanrıkulu, yaptığı basın açıklamasında komisyon çalışmalarının engellenmesi sürecini anlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Üyesi” sıfatıylayaptığı yazılı basın açıklamasında Komisyon’da bugüne kadar yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Türkiye’yi 15 Temmuz’a sürükleyen olayların ve darbe girişimi sonrasında demokrasinin nasıl onarılması gerektiği, demokrasiye yönelik tehditlerin belirlenip ne tür önlemler alınabileceğinin tespiti amacıyla 26. dönemde TBMM’de Darbeleri Araştırma Komisyonu kurulduğunu hatırlatan Tanrıkulu, “Ancak bu komisyonun hikayesi bile darbeyle ilişkilerin açığa çıkarılmak istenmeyişinin tarihsel belgeleridir” dedi.

Darbecileri lanetlediğini ve koşulsuz demokrasi dediğini ifade eden Tanrıkulu, Türkiye’nin 15 Temmuz 2016’dan bu yana darbe koşullarında yönetilmeye başlandığını belirterek şunları dedi:

“KOMİSYONUN ŞEFFAF ÇALIŞMASI ENGELLENDİ”

“Oy birliğiyle kurulmuş olan komisyon, başkanlık divanı bütün partiler tarafından oluşturulabilecekken AKP tarafından oluşturuldu.

“Komisyonun çoğulcu, şeffaf biçimde gündemini oluşturması ve çalışması da engellendi. 

“ÇALIŞMALARIN YAYINLANMASI TALEPLERİ REDDEDİLDİ”

“Keza komisyon görüşmelerinin yayınlanmasına yönelik ısrarlı taleplerimiz sistematik olarak reddedildi.

“Hatta sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız yayınların etkili olması üzerine bu yayınlarımızın yasaklanması, aksi halde komisyonun dağıtılacağı tehditleri yapıldı. 

“GENELKURMAY BAŞKANI VE MİT MÜSTEŞARI DİNLENEMEDİ”

“Komisyona davet etmek istediğimiz tanıklar ve kamu görevlileri çağrılmadı. Darbenin aydınlatılması için komisyon huzurunda dinlenmesi gereken dönemin Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarına başbakan tarafından izin verilmediği ifade edildi.

“Dolayısıyla darbe girişiminin arkasındaki olayların aydınlatılması konusunda kritik önemde olan söz konusu kişiler komisyona gelmediler veya gelmeleri engellendi. 

“İki kamu görevlisinin kendilerini Meclisin üstünde görmeleri, bilgilerini Meclisle, dolayısıyla Türkiye toplumuyla paylaşmamaları darbeyle ilgili soru işaretlerinin bugün bile yanıtsız kalmasının nedeni oldu. 

“ERDOĞAN 'KOMİSYON ÇALIŞMALARI SONLANDIRILMALI' DEDİ”

“Komisyon çalışmalarından rahatsız olan AKP ve Sayın Erdoğan, daha süresi varken, ek süre almak mümkünken, Aralık ayı başında ‘Komisyon çalışmaları sonlandırılmalıdır’ açıklamasıyla çalıştırılmaz hale getirildi. Nitekim bu tarihten itibaren komisyon çalışmadı. 

“RAPORA KORSAN EKLEMELER YAPILDI”

“Keza Komisyon raporunu zamanında yazmadı, geciktirdi. Raporun yazımı üyelerden gizlendi ve uzun bir süreden sonra rapor komisyon üyelerine tebliğ edildi.

“Muhalefet şerhimizi rapora eklenmek üzere verdikten sonra Meclis tarihinde hiçbir komisyon çalışmasında görülmemiş bir biçimde komisyon başkanı tarafından rapora korsan eklemeler yapıldı. 

“Bu eklemelerin İç Tüzüğe ve teamüllere aykırı olduğu için çıkarılması talebimiz Meclis başkanı tarafından reddedildi…”

Etiketler :