Talibancılar Türk askerini ABD askeri gibi görüyor

Günlerdir Afganistan'daki durumu yerinde takip eden Habertürk programcısı Mehmet Akif Ersoy, HalkTV ekranlarında izlenimlerini paylaştı.

HalkTV'de yayınlanan Özlem Gürses'le Perdenin Önü Arkası programına Afganistan'dan bağlanan Habertürk programcısı Mehmet Akif Ersoy, sokaklarda yaşanan kaosu, Kabil Havalimanı'ndaki son durumu ve Taliban'la ilgili izlenimlerini anlattı. 
Gazeteci İsmail Saymaz'ın Kabil Havalimanı'nın neden önemli olduğu ve Türkiye'nin neden orada olmak istediğini sorduğu Ersoy şunları söyledi;

"Türkiye artık havalimanında olmak istemiyor gibi. Çünkü Türkiye burada askerinin olmasını istiyordu öncelikle. Askeriyle birlikte güvenliğini sağladığı bir sistemin içerisinde işletmeyi gerçekleştirebilir. Bu da çok makul. Şimdi terör saldırılarına ortadaki kaotik sürece  baktığımız zaman. Askerin burada olmaması, asker konusunda Taliban'ın bu kadar net açıklamalar yapması...
Biz dün burada röportaj yaparken 'Amerikan askeriyle, Türk askerinin aynı mı görüyorsun' diye sordum Taliban'a, 'işgalci, birlikte geldiler, birlikte gidecekler' dedi. Erdoğan'ın Bosna'da yaptığı açıklamalardan sonra sanki Taliban'da bir gerginlik de olmaya başladı" 

 

IŞİD'i kim serbest bıraktı? 

Kabil Havalimanı'na saldırı düzenleyen IŞİD'ın Afganistan'daki varlığı ile ilgili soruya yanıt veren Ersoy, 
"IŞİD'le ilgili asıl sorulması gereken soru şu. IŞİD'in bu saldırıda hedef aldığı kimler? Afganistan'dan kaçmaya çalışanlar kimler şuanda? Batılı ülkelerle daha önce temas etmiş olanlar, onlarla birlikte çalışmış olanlar. Öncelikle bu insanlar gitmeye çalışıyordu. 
İki Amerika, 13 asker kaybetti.Hedef mi hedef. Üç Taliban  28 asker kaybetti. Hedef mi? Amerika'yla uzlaştığı için ve inkar etmediği için hedef. Dolayısıyla IŞİD için orası bir hedef. 

Burada Taliban mı IŞİD'i serbest bıraktı? Taliban dün bir açıklama yaptı. 'IŞİD'i bizden önceki hükümet serbest bıraktı. Cezaevlerinden onları bıraktılar, bizim başımıza bela olsunlar diye' dedi. 

Daha enteresan bir şey söyleyeceğim. Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'da bir saat önce bir açıklama yaptı. O konuşmasında dedi ki 'Amerika , Irak'tan ve Suriye'den topladığı IŞİD'çileri Afganistana bıraktı helikopterlerle' Olmuş mudur olabilir. Bunların hepsi bir senaryo. "